Politica

Şedinţă cu scântei la PNL Câmpina. Cine şi de ce se teme de Cezar Grama?

PNLDepunerea candidaturilor interne pentru alegerile locale de anul viitor a fost principalul subiect de discuţie la şedinţa Comitetului Local Executiv (CLEX) al PNL Câmpina, care a avut loc sâmbătă. O şedinţa la care au fost prezenţi şi George Ionescu – co-preşedintele PNL Prahova (preşedinte PDL, foto mijloc) şi Sebastian Danielescu – vicepreşedinte al PNL. Nu vom intra în detalii, pentru că la astfel de întruniri se spun multe şi nu întotdeauna la obiect. Vom menţiona doar cele două aspecte importante în momentul de faţă: candidaturile pentru Primăria Câmpina şi candidaturile pentru Consiliul Local. Le vom lua în ordine inversă, pentru a lăsa la final „scânteile”.
După cum bine ştiţi, membrii noului PNL au avut termen până la 15 iulie, apoi până la 30 iulie să-şi depună formularele prin care să-şi anunţe dorinţa de a candida la Primăria Câmpina, Consiliul Local, Consiliul Judeţean. Trei căsuţe, fiecare a bifat unde a dorit. Între timp, termenul de depunere a candidaturilor interne s-a prelungit până la 15 august şi nu ne-am mira să mai fie prelungit de câteva ori, deorece lucrurile se „aşează” destul de greu în teritoriu. Şi iată care sunt persoanele care au bifat „Consiliul Local” (unele dintre ele şi CJ):
– Horia Tiseanu, Elena Albu, Viorel Bondoc, Marian Dulă, Marian Nistor, Monica Clinciu, Daniel Telegescu, Gena Preda, Teodor Tiseanu, Bianca Baltac, Laura Perian, Oana Topală, Alexandru Necula, Lucian Cercel, Cezar Grama şi Bogdan Cord – de la fostul PDL
– Rodica Papuc, Dragomir Enache, Florin Frăţilă, Liviu Briciu, Gheorghe Cazan, Dan Nica, Georgeta Constandache – de la vechiul PNL.
(Este posibil să ne fi scăpat vreo persoană, având în vedere lipsa totală de organizare în privinţa depunerii candidaturilor. Unii au depus direct la Ploieşti, alţii la Câmpina, nu toată lumea a cunoscut termenul limită, nu toată lumea a ştiut de prelungirea termenului etc).
Aceste persoane doresc să candideze la Consiliul Local, dar asta nu înseamnă că vor fi şi pe listă. Se vor face sondaje în privinţa notorietăţii. Se vor face aşa, că dă bine la public, dar în realitate decizia se ia tot într-un birou. În localităţile unde partidul are primar, cum este cazul Câmpinei, primarul propune 33% din lista pentru CL, apoi PDL propune 33% şi vechiul PNL – 33%. Practic, la Câmpina, Tiseanu ar urma să propună mai mult de jumătate din candidaţii la Consiliul Local, el fiind şi preşedintele PDL. Apoi lista va fi validată de conducerea judeţeană. Prin urmare, una e să vrei să candidezi şi alta e să ajungi pe lista finală.

Dreptul lui Grama să vrea să candideze şi dreptul partidului de a-şi stabili candidatul

Acum, să trecem la marea problemă de la Câmpina a noului PNL. La nivel central s-a luat decizia ca în localităţile în care partidul are primar să se meargă în continuare pe mâna acestuia. Prin urmare, Horia Tiseanu este favoritul partidului pentru încă un mandat la Primărie. Dar, spre surprinderea tuturor, a mai apărut un liberal (din fostul PDL) care şi-a depus candidatura internă – Cezar Grama, preşedintele TDL şi co-preşedinte al Organizaţiei Judeţene de Tineret a PNL. Câmpinean, de altfel. Pentru unii a fost un şoc faptul că Grama vrea la primărie, poate chiar şi pentru Tiseanu, susţinut de o mare parte din partid şi, atenţie, de conducerea judeţeană. George Ionescu chiar i-a cerut lui Cezar Grama să-şi retragă candidatura, lucru care spune multe despre democraţia din partid. Cei doi s-au certat şi la Ploieşti, s-au certat şi sâmbătă la Câmpina, în faţa celorlalţi membri. Grama a fost acuzat că reprezintă un grup de interese care vrea să distrugă partidul, ba vrea să distrugă chiar şi Câmpina. Asta cu referire la faptul că Grama este susţinut de Bogdan Cord, Alin Moldoveanu şi alţi tineri din jurul lor. Lui Grama i se reproşează că nu-l cunoaşte lumea, că nu vine la Câmpina la şedinţe sau la treabă, că este traseist etc Acum, să gândim logic:
– Orice membru de partid a avut posibilitatea să-şi depună opţiunea scrisă cu privire la candidatura internă. Fiecare a bifat ce a vrut. E dreptul fiecăruia să candideze, dar este şi dreptul partidului de a-şi stabili candidaţii.
– Dacă Cezar Grama vrea să candideze la Primăria Câmpina, asta înseamnă neapărat că se va întâmpla şi în realitate? El şi-a exprimat o opţiune. Decizia, însă, o iau alţii. Candidatura lui va trebui validată la un moment dat. De sondaje nu mai vorbim pentru că niciodată nu s-a ţinut cont de ele, indiferent de partid. Validarea candidaturii este, însă, importantă şi decisivă.
– Se teme Tiseanu de Grama? Se tem oamenii lui Tiseanu de susţinătorii lui Grama? De ce ar fi Cezar Grama o problemă? Doar e traseist (deşi a trecut prin mai puţine partide decât Tiseanu), nu-l cunoaşte lumea, nu munceşte, nu vine la şedinţe, nu e bun de nimic.  Puteau fi cinci sau zece persoane din partid care să vrea la primărie, nu este democraţie? Aceasta din urmă a fost doar o întrebare retorică. Ideea e, după cum am scris şi mai sus, că depunerea candidaturii interne a lui Cezar Grama este doar o dorinţă scrisă şi semnată de el. Atunci, de ce atâtea valuri? Dintr-un motiv simplu.

„Dacă şeful Tiseanu nu va mai putea candida la Primăria Câmpina? Rămânem cu Grama?”

Aici e problema, de fapt. Oamenii se gândesc aşa: există nişte dosare la DNA pe numele lui Horia Tiseanu. Deocamdată e linişte. O linişte aparentă. Dar dacă se trezeşte DNA şi vine la Câmpina în apropierea alegerilor şi ne lasă fără candidat? Ce ne facem? Va trebui să mergem pe mâna lui Grama şi a grupului lui de interese? Că pe lângă Tiseanu, doar Grama mai vrea la primărie! Dacă şeful păţeşte ceva, Grama va fi candidatul nostru? Aoleu!
Cam aşa stau lucrurile. Din punctul nostru de vedere, este o alarmă falsă pentru liberalii câmpineni. Nu că n-ar putea veni DNA, ci în legătură cu Grama. Din afară lucrurile se văd un pic mai simplu. Dacă Horia Tiseanu nu va mai putea candida pentru încă un mandat de primar, s-ar crea o situaţie de urgenţă şi ar fi luată o decizie ca atare. Poate chiar s-ar relua procedura cu depunerea candidaturilor interne pentru primărie, dacă e timp. Dacă nu este timp, există foruri de conducere locală, judeţeană şi naţională ce pot decide ce se întâmplă în astfel de situaţii. Scrie undeva că rămâne Cezar Grama candidatul partidului? Da, el a vrut să candideze la primărie. Poate au vrut şi alţii, dar nu s-au înscris pentru că fie îl susţineau pe Tiseanu, fie ştiau că şansa era de partea actualului primar. Dacă se schimbă contextul, se poate schimba şi decizia. Este un punct de vedere. Din interior, însă, lucrurile se văd într-un mod foarte complicat.

15 Comments

 1. Mihai Dan says:

  Dacă se „omoară” de acum, nu mai rămâne nimic până la anul. Sunt multe necunoscute și probabile. Funcție de DNA, de criteriile de integritate impuse de partid, de bani și de interese, vom asista la schimbări majore până la vara viitoare.
  Oricum, FSN-ismul din PD/PDL văd că se instaurează și la PNL. Politica „pumnului în gură” este propășită și de politicieni mai tineri.
  Mai curge apă pe gârlă până ne vom face bine.

 2. Ion Dandoaselea says:

  ” Nu sunt turmentat, dar eu ….. Eu pentru cine votez?”
  Ce alta introducere ar fi mai potrivita decat aceste nemuritoare cuvinte ale mereu actualului Caragiale?
  Grama: nou aparut (ca de venit se pare ca a venit mai demult) pe scena politica a Campinei. Nu stiu cum arata, cine este, ce a studiat, ce si unde a facut pana acum, ce avere are, cu cine e insurat (daca este), ce inaltime si greutate are, unde locuieste, cine-l sustine (cel mai important). Am insa aproape un an in care sunt sigur ca voi afla toate astea.Dar vrea la primarie, fapt pentru care si-a exprimat in scris -ca orice membru de partid disciplinat- dorinta de a candida.
  Horica : inginer submediocru la Neptun, de nouasprezece ani in administratia locala (doua mandate de viceprimar, trei de primar). Compromis din punct de vedere moral (duce fara perdea o viata dubla), traseist politic (PDL/PC/PNL/PDL), zguduit de acuzatii de abuz in serviciu, incompetenta, etc (nu mai enumar ca s-a tot scris). Sigur ca ar mai vrea si el un mandat -ca de, povestea cu cainele si macelaria nu-i doar poveste-ultimul inainte de a iesi la pensie ,ne spune stergandu-si o lacrima din coltul ochilor.
  Sunt un votant constant de centru-dreapta asa ca nici acum nu mi-as schimba optiunea. Care optiune insa? Am in fata unul pe care nu-l stiu neam si altul pe care-l prea stiu.
  Si acum vine lovitura finala : partidul, intr-un imens avant democratic ii cere lui Grama sa-si retraga candidatura! Nu alegeri, nu sondaje, nu nimic. Asa, pur si simplu. Si-l acuza ca vrea sa distruga partidul si Campina. Pai Onorat Partid, credeti ca a mai ramas asa de mult de distrus dupa trecerea lui Horica? Daca cititi ce scrie Curtea de Conturi, DNA, etc se pare ca nu. Iar faptul ca acelasi partid il sustine pe acelasi Tiseanu nu este (in opinia mea) decat bomboana pe coliva. Promovati democratia? Pai eu zic ca ar trebui sa incepeti in propria ograda.
  Asa ca -pentru a nu va pierde tot electoratul de dreapta si care mai crede in viitorul Campinei- eu v-as ruga sa stati stramb, sa judecati drept si sa veniti cu o varianta viabila, onesta, fara de tagada la functia de Primar al Municipiului. Aveti inca timpul si -sper eu- intelepciunea de a face acest lucru.
  Ca altfel o sa ma intreb si eu „ce sa mai fac Nene Iancule?”

 3. Maria says:

  Excelent articol, o analiza foarte obiectiva. Felicitari Cristina, n-ai mai scris de mult genul asta de articole.

 4. Laurentiu says:

  Adica asa , Grama e omul grupului de interese Anghel/Moldoveanu/Cord , adica grupul de interese pe care l-a reprezentat Tiseanu atatia ani. Tare de tot !

 5. D.L. says:

  Din ce in ce mai penibil partidul asta, cu liderali, cu democrati, cu Tiseanu cu tot! Si la cat de devreme s-a inceput mancatoria, e clar ca nu mai apuca alegerile! Poate pana la urma nu va fi nici Tiseanu, nici Grama, candidatul acestui partid corcit, iar corcit nu este o jignire, pentru ca asa se numeste in dictionar o amestecatura in urma caruia rezulta un hibrid ai putin valoros decat „ingredientele” originale. Adica, exact cazul nostru!

 6. constantin andrei says:

  E doar un TEST sau „Studiu de Piata” si ca efect se vede DISPERAREA ,DEBANDADA,unui partid fara verticalitate.PSD-ul doarme si rade de adversarul sau,nici macar nu sforaie sa auzim ceva din sediul lor.La PNL e PENIBIL si de neinteles cu atatea valori nu au de unde propune un Primar iar consilierii se lupta pt ce?/?ca doar si ei sunt partasi la DEBANDADA din Primarie.

 7. Nelu says:

  Extraordinar ! S-a inscris pe lista si tripleta de aur a PDL : Dula-Bondoc-Telegescu. Dupa doua mandate de consilieri cu ce vin in fata alegatorilor acesti oameni ??? Nu le este rusine ??

 8. co sinus says:

  O știre bună, cu detalii picante, din interiorul partidului (liberalii refulează în privat, că la partid nu prea este democrație) completată de niște comentarii la fel de punctuale.

 9. ion says:

  Problema e ca Tiseanu nu a lasat pe nimeni sa creasca in partidul asta…..nimeni n-a avut loc de el, iar acum incearca sa-l impuna pe fi-su pe peste tot
  Asa cum pare el cumsecade…. dar stiti cum se zice „mata blanda zgarie rau”

 10. Marcu says:

  Tiseanu mai vrea un mandat?????????????????? Dumnezeule, omul asta nu mai are nici o limita?Nu stie sa se opreasca?Nu i ajunge ce a obtinut pana acum?Dezamagirea mea e maxima ca i se permite sa faca ce vrea, toata lumea inchide ochii, astupa urechile si lipeste gura.

 11. PNL-ul nostru, fie el vechi sau nou trebuie să stabilească un candidat puternic pentru alegerile din 2016,deoarece vor veni toate partidele cu candidati noi si puternici.Vă amintesc că din parte PSD va fi DRAGOMNIR(viceprimarul)din partea PMP,PIȚIGOI,din partea ALDE se zvoneste că sunt propusi, consilierul IONIȚĂ si un fost colonel in rezervă PÂRTOACĂ,din parte PRU,un fost colonel din parc DIMA,nu se stie din partea partidului doamnei Macovei.Cred că cel mai bun candidat al PNL este totusi TISEANU, dacă nu are ghinionul să-l ia DNA-ul.Nu sunt de acord cu TELEGESCU,FRĂTILĂ ,PAPUC SI DULĂ pe lista de candidati.INVITATI-NE MAI DES LA SEDINTE!

 12. cookie says:

  Imi place sau like!asta asa sa fiu cool!sunteti destul de bine informati cu ce s-a intamplat la sedinta aceea,totusi,incercati sa virati putin si sa nu spuneti adevarul pana la capat:Grama a fost membru PNDC(partidul lui Florin Anghel), despre grupul asta este vorba, de ce il amestecati aici pe Boby Cord?credeti ca oamenii au uitat de partidul cu crucea?
  De altfel Grama a inceput sa il sape pe Tiseanu de mult,dar asta a omis sa va spuna informatorul din interiorul PDL,sau v-a spus dar v-a spus sa nu spuneti?

 13. Ion Dandoaselea says:

  Ma uit la comentariul de mai sus si nu-mi revin : Tiseanu cel mai bun candidat al „PNL-ului nostru” , daca nu are ghinionul sa-l ia DNA-ul !!!
  Sa rad sau sa plang? In primul rand eu consider ca am ghinion daca trec peste un cui si fac pana, daca ma prinde ploaia fara umbrela, daca vreo pasare se „usureaza” pe mine. Cum adica sa aiba ghinion? Cand si-a asumat trei mandate de primar ce credea? Ca altii sunt responsabili de ce se intampla in primarie? Ca el doar isi pune tricolorul si oficiaza casatorii? Ca-si plimba falos duplicitatea cu vreun Opel Insigna? Nu! Este cel mai responsabil de aceasta gestionare dezastruasa a municipiului.
  Si cum sa fie cel mai bun candidat? Nu ati citit raportul Curtii de Conturi? Nu sunt in masura sa pronunt cuvantul hotie (exista DNA) dar incompetenta, indolenta, clientelismul, sunt doar niste cuvinte usoare care-mi trec prin minte. Si toate astea sub obladuirea lui T.H.L.
  Cred ca „P.N.L.-ul dumneavoastra” ar trebui sa caute un om de adevarata valoare, care sa nu trebuiasca sa fie „lustruit” ci doar „aratat” cetatenilor si cu care sa mearga in frunte pentru un nou mandat…

 14. Micu Mircea says:

  A inceput lupta pentru ciolan , „intarata-i drace ” !

 15. Marius says:

  Cezar Grama?:)) buna gluma

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *