Duminică s-au împlinit 102 ani de la moartea marelui inventator şi pionier al aviaţiei româneşti, Aurel Vlaicu. Pe 13 septembrie 1913, plecat de pe platoul Cotrocenilor din Capitală, în temerara sa acţiune de trecere a Munţilor Carpaţi cu un avion inventat chiar de el, Aurel Vlaicu se prăbuşea în apropiere de Băneşti, nu departe de locul unde astăzi se află monumentul ridicat în memoria sa. Şi în fiecare an, pe 13 septembrie, la monument, îl comemorăm pe Aurel Vlaicu şi ne îndreptăm privirile spre cer, la superbele demonstraţii aeriene – un omagiu adus lui Aurel Vlaicu, pionier al aviaţiei române şi mondiale.
Duminică, la Băneşti, a avut loc comemorarea a 102 ani de la moartea lui Vlaicu, la ceremonie participând, alături de primarul comunei – Gheorghe Stoica şi de alte oficialităţi locale, prefectul Rodica Paraschiv, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Prahova – Bogdan Toader, reprezentanţi ai autorităţilor din Binţinţi (Hunedoara) – localitatea unde s-a născut Aurel Vlaicu şi care astăzi îi poartă numele, reprezentanţi ai Asociaţiei Române pentru Propaganda Aviaţiei – ARPA şi ai Asociaţiei „Cultul Eroilor” Prahova, mai mulţi invitaţi. Nu a fost foarte multă lume, ca în alţi ani, dar cei prezenţi au putut admira din nou machetă la scara 1:1 (sau, poate, mai bine spus o replică) a avionului „Vlaicu II”, cel la bordul căruia se afla Aurel Vlaicu în fatidica zi de 13 septembrie 1913. „Vlaicu II” a fost construit în anul 1911 şi cu el Aurel Vlaicu a zburat în mai multe oraşe din Regatul României, în cadrul unor turnee în care îşi făcea cunoscute invenţiile.
Duminică, s-au rostit scurte discursuri, a avut loc o slujbă religioasă de pomenire, au fost depuse coroane de flori la monument, au avut loc şi câteva momente artistice susţinute de solista de muzică populară Adriana Deaş şi Ansamblul Folcloric „Flori de Cireş” din Băneşti. Iar la final, toţi cei prezenţi au asistat la o demonstraţie aviatică.