Social

Ce ar trebui să ştie părinţii înainte să dea banii pentru banchetul de absolvire al copiilor

High school graduates throwing their mortarboards in the airDe fiecare dată, la scurt timp după începutul unui nou an şcolar, în liceele câmpinene încep şi pregătirile pentru banchetul de absolvire al elevilor din clasa a XII-a (şi a XIII-a, acolo unde este cazul). Am scris şi cu altă ocazie, acest banchet a devenit o afacere profitabilă pentru unele agenţii de turism, un subiect de maxim interes pentru profesori, o distracţie aşteptată de elevi şi… o mare bătaie de cap pentru părinţi. Pentru că ei, părinţii, sunt cei care dau banii, dar care de obicei nu au nici un cuvânt de spus. Şi nici vreo hârtie de semnat. Şi nici vreo chitanţă de primit. Acest articol are la bază tocmai discuţiile cu câţiva părinţi pentru care banchetul copiilor ridică unele semne de întrebare.
După cum bine se ştie, de ani buni diriginţii sunt cei care decid unde se face banchetul. Teoretic, împreună cu elevii. Practic, împreună cu agenţia de turism agreată. Tot diriginţii strâng banii, între 100 şi 150 euro de copil. Insistenţa unor profesori pentru o anumită destinaţie, pentru o anumită agenţie de turism şi eliminarea oricăror altor oferte ridică semne de întrebare şi nu le face cinste dascălilor care astfel au ajuns să fie suspectaţi de către părinţi că ar primi chiar şi un comision pentru această treabă.
Pentru clarificarea problemelor am stat de vorbă cu reprezentanţii unor agenţii de turism din Câmpina, chiar şi cu cadre didactice, cu elevi şi părinţi Şi din toate aceste discuţii am tras unele concluzii şi iată ce credem că ar trebui să cunoască părintele înainte de a plăti banii pentru banchetul copilului său:
– de organizarea banchetului ar trebui să se ocupe reprezentanţii comitetului de părinţi şi nu dirigintele sau alt profesor. Cadrele didactice au statut de invitat la banchetul absolvenţilor şi ar trebui exclusă orice altă implicare;
– profesorul nu are nici un drept să aleagă agenţia de turism. Nici destinaţia, nici hotelul, nici altceva. Corect ar fi ca, după ce elevii şi părinţii stabilesc unde vor să aibă loc banchetul, să se ceară oferte de la mai multe agenţii şi să se aleagă oferta cea mai bună pentru staţiunea dorită şi chiar pentru un anume hotel;
– odată aleasă locaţia, trebuie semnat un contract cu agenţia de turism. La mjloc sunt sume mari, se strâng mii de euro pentru banchetele copiilor. Mai ales atunci când mai multe clase merg în acelaşi loc. Este vorba despre banii pentru elevi şi profesori, 150-200 persoane;
– nu profesorii trebuie să se ocupe de strângerea banilor şi de punerea lor „la loc sigur” până anul viitor când vor fi predaţi agenţiei. Părinţii trebuie să facă asta, un reprezentant al comitetului de părinţi. Acesta semnează contractul cu agenţia, plăteşte acont, cere chitanţă şi factură, iar anul viitor plăteşte diferenţa şi cere din nou chitanţă şi factură;
– nu trebuie plătiţi toţi banii odată pentru că nici agenţia nu-i plăteşte pe toţi mai departe. În general, pentru astfel de rezervări se plăteşte un avans de 20-30% din suma totală până în luna decembrie, iar restul banilor se achită cu maximum 10 zile înainte de banchet, adică până undeva în luna mai a anului viitor;
– dacă agenţia nu respectă condiţiile stabilite sau dacă, Doamne fereşte, se întâmplă ceva în timpul banchetului, părintele nu are pe cine să tragă la răspundere în actualele condiţii. Dacă nu a semnat nimic cu agenţia, dacă nu există un contract ferm, cu sume exacte şi condiţii clare (cazare, transport, meniu, gratuităţi etc), atunci părintele, adică cel care dă banii, nu poate face nimic.

Acestea sunt doar câteva aspecte, dar importante, credem noi. În ultimii ani au existat multe nemulţumiri legate de banchet. Se vorbeşte, însă, doar pe la colţuri, neoficial. Pentru că nici un părinte nu doreşte să-i creeze probleme copilului său mai ales acum, în pragul absolvirii. Toată lumea tace şi înghite şi în continuare banchetul copiilor rămâne o afacere profitabilă pentru unele agenţii de turism şi chiar pentru unii profesori, îndrăznim noi să spunem.

23 Comments

  1. Madalina says:

    Cred ca glumiti!!!de unde ati mai scos asta? La noi nici macar nu a stat nimeni de vorba cu noi pana n-a venit agentia care trebuia cu oferta! Cred ca glumiti frate. Pai dirigintii au hotarat , ofertele aduse de noi la pret mult mai bun nici n-au fost luate in seama. Degeaba scrieti, contractele deja sunt semnate cu cine vor ei. Si anii trecuti a fost la fel.

  2. Ionescu Sorina says:

    Se dau toti banii o data ca sa obtina cineva dobanda de pe urma lor, logic. Ganditi va ca sunt 20-30000 euro poate si mai mult.

  3. Ioana says:

    cand a terminat eu am fost la banchet in Nisipurile de Aur cu agentia de la ACR care si-au luat cateva familii de prieteni cu noi in autocar…asa ca aveti grija pt ce platiti.

  4. Alina says:

    Am inteles de la alti colegi care au mers in Bulgaria tot cu agentia de la Acr ca in ultimii ani nu a tinut nimeni cont de parerea noastra, iar preturile practicate de aceasta agentie au fost mult mai mari decat alte oferte .Am inteles inca odata cum stam cu „onestitatea ” profesorilor nostrii. Puteti sa scrieti ce vreti in fituica dvs.peste 5 ani o fie la fel. De prea mult timp merg lucrurile asa si nu intereseaza pe nimeni, directori, inspectorat,DNA….

  5. Loredana says:

    Hai sa fim seriosi! Cand nimic, dar nimic nu e la vedere(adica o copie a contractului, ofertele comparate,ceva), cum sa poti pune intrebari care sa mai primeasca si raspunsuri pertinente? Fiecare parinte se abtine de la intrebari de teama ca nu cumva, din intamplare, copilul sa ai probleme cu scoala in prag de final…

  6. Vasile says:

    Am mai citit si anul trecut. Noi parintii suntem de vina , nu ne amestecam, nu ne intereseaza si ii lasam sa-si faca mendrele pe banii nostri.Auzi…isi ia si profii si familii de prieteni pe banii nostri!!!Prost e ala care da, ala care cere e doar nesimtit! Dupa ce le dam gramada de bani la pregatiri … De la mine nu vede nimeni un ban pana nu vad 10 oferte . O sa vorbesc eu cu parintii de la clasa.

  7. chiar asa says:

    intamplator, chiar in dreapta vad o reclama pentru o agentie de turism care si-ar dori f mult sa organizeze si ea banchete 🙂

    Sunt sigur ca e irelevant si ca articolul e neutru.

  8. admin says:

    De fapt, avem reclama de la doua agenții de turism, nu una.

  9. Andrei says:

    Am stat ceva timp sa ma gandesc daca sa intervin sau nu. Dar cand l-am vazut pe vasile(nume predestinat inteligentilor) fara nicio aluzie, exprimandu-se asa bine in limba româna, folosind gramatica precum Pruteanu, ma intreb ce pretentii sa mai avem de la copii. Spre exemplu copiii lui vasile. Nu ar fi bine vasile sa predai tu? Apropos vasile ce inseamna pentru tine” isi ia si profii si familii de prieteni pe banii nostri”? Multumesc anticipat pentru explicatie. Caci exista o explicatie.

  10. Nicoleta says:

    Daca tot ne lovim de aceasta problema an de an, iar motivul pentru care nu se poate schimba nimic este faptul ca nu exista o dovada clara ca dirigintii sunt implicati in aceasta afacere necurata, haideti sa aducem o dovada. Orice elev poate inregistra sau filma pe ascuns o discutie cu dirigintii in care acestia stabilesc detaliile banchetului. Haideti sa facem publica o astfel de dovada si sa vedem reactii.

    Mai mult, daca discutia este deschisa aici, haideti sa invitam agentiile care doresc sa prezinte oferte de banchete, sa o faca chiar aici, pentru a putea fi vazute de toata lumea. Asa totul va fi facut corect, transparent.

  11. TotVasile says:

    Domnule profesor Andrei, eu nu am stat sa ma gandesc , am simtit nevoia sa il ajut pe Vasile. Gramatica dvs. va spune sa nu scrieti un nume propriu cu majuscula? Sau experienta vasta in materie de manipulare pentru a-l minimiza pe parintele care poate nu are pregatirea dvs. dar isi doreste sa nu mai fie mintit si furat cu tupeu. Apropos, Vasile este nume de Sfant-Sfantul Vasile cel Mare-dascal al monahismului…ca sa vezi, tot dascal.

  12. Marin Mihaela says:

    Trist,si eu sunt mamica de elev de clasa a-XII-a,si azi am aflat ca deja s-a hotarat banchetul,locatia, suma,dar cel mai trist ca nu am fost anuntati nici de diriginte,nici de vreun reprezentant al parintilor,am aflat de la copil.Trist dar adevarat.

  13. Roxana says:

    Sunt profesor în Cluj-Napoca și, cel puțin în liceul la care predau eu, nu dirigintele este cel care se ocupa de organizarea banchetului. Exista ședința cu părinții obligatorie la începutul fiecărui an școlar la care părinții au obligația morala fața de odraslele dumnealor sa participe și sa ia deciziile pentru care plătesc. Și nu cred ca dacă părinții se ocupa de aceste „dificile alegeri” un diriginte se mai implica. În plus copiii sunt deja majori și se pot îndeletnici ei înșiși de organizarea banchetului lor. Părinții sunt oricum dispuși, după cum vad în postările anterioare, să-i trimită întru relaxare și peste graniță înaintea examenului de bacalaureat. Încercați booking.com. Sunt oferte bune pentru Dubai.
    Nu particip din principiu la altfel de evenimente, tocmai pentru a nu se spune ca mănânc pe banii elevilor.

  14. Andrei says:

    @TotVasile: @TotVasile:
    My dear tot Vasile:
    1 Nu sunt profesor. Daca ii apar pe cei ce- si bat capul cu copiii mei, asta nu inseamna ca sunt din breasla lor
    Nu mi-ar fi rusine sa recunosc ca sunt profesor
    Sunt cinstit si recunosc.
    2 In Romania de azi ne- am obisnuit sa ii injuram pe cei ce fac treaba grea in tara asta: profesorii fac meditatii, smenuri cu banchetul dar cum ar fi fara ei? Politistii niste corupti ce ne-am face fara ei? Medicii niste spagari, ce ne-am face fara ei?
    3. Cat despre Sfântul Vasile cel Mare nu are niciun rost sa vorbim. Nu este nici locul si nici cazul.
    4 Oricum SA FIM ROMÂNI ADEVĂRAŢI ȘI SĂ CRITICĂM TOT. Intrebarea pe care ar trebui sa ne-o punem ar fi : noi pentru societatea in care traim ce am facut?

  15. Flavia says:

    Nu pricep zau ce faceti voi aici. Ati plecat de la una si acum ati ajuns la alta .Va certati pe nume de sfinti….Pai pe asta mizeaza si specialistii in banchete .
    Parintii nu se cunosc, nu vorbesc intre ei, copiii sunt“ ocoliti” sau pacaliti sa aduca diverse oferte ca sa fie si ei bagati in seama dupa care se alege oferta care trebuie. Dar stim asta …si ce ati facut? Ca daca nu invita parintii si elevii agentiile sa puna ofertele la vedere chiar si aici undeva , oriunde, n-ati facut nimic. Articolul vostru e degeabaaaaaa.
    Sa faca copiii ,parintii o pagina pe facebook unde sa se discute numai despre asta , gasiti un loc comun ca altfel iar le platiti concediile din vara profesorilor si unor patroni. Acolo sa se posteze de la fiecare liceu oferte, hoteluri, propuneri si discutii pe tema asta.
    Sa va invat pe voi ca atunci cand am treminat noi n-am fost in stare . Si am platit din greu pentru o mizerie de banchet …cu aceeasi agentie luminata de soare…
    Hai trezirea!

  16. Particular says:

    Ati generalizat. Profesorii nu sunt toti lipsiti de scrupule, parintii nu sunt toti dezinteresati , elevii nu sunt toti niste loaze pe care ii trimit mami si tati sa se relaxeze in Dubai. Haideti sa-i excludem pe acestia care sunt exceptii. Si sa facem banchete frumoase pentru copiii nostri, fara ascunzisuri , cu totul la vedere, constienti fiind ca amintirile petrecerii de absolvire sunt pretioase. De ce nu-i dam deoparte pe cei care comploteaza prin spatele usilor inchise? Profesorii pe colegii lor, elevii pe ai lor, parintii pe ai lor. Cartitele sunt oarbe la lumina, nu mai gasesc drumul !

  17. admin says:

    Pentru „Felicia” – nu am publicat comentariul dvs. pentru ca aduceti acolo niste acuzatii foarte grave unei persoane, in mod cert sub protectia anonimatului. Va rugam sa nu va folositi de noi si, daca aveti dovezi in sensul celor afirmate de dvs., adresati-va organelor competente.

  18. minion says:

    Mult zgomot pentru … nimic !

  19. Badescu Florin says:

    Conducerea Institutiei ce spune, sau si tacerea e un raspuns.Probabil ca si aceasta actiune face parte din educarea tinerilor spre spaga si coruptie pt noul drum.Nu este altceva decat o microsecventa din serialul ROMANIA CORUPTA !!!!

  20. Alex says:

    Pagina pe facebook se numeste Banchete elevi din Prahova.
    Ne vedem acolo.

  21. hell boy says:

    A devenit un sport national aruncatul cu noroi si manipulatul in functie de interesele personale sau ale apropiatilor. Mare parte din acuzatii (contract, facturi, chitante, avans) din cele 2 articole,nu puteau fi verificate cu scolile sau agentia x?(nu ii specificati numele probabil de frica sa nu va actioneze in judecata). Ori persoana care a scris articolul este atat de naiva incat sa creada in adevarul absolut spus de concurenta?

  22. m.l. says:

    Sunt părinte de elev cl XII. în Câmpina sau Breaza nu se poate face banchet? Că tot într.o sală se desfășoară. Trebuie să mergi 400 km până la bulgari, să faci același lucru. Deci care e interesul pt o deplasare la mare distanță? Se pierd cel puțim 10 ore cu transportul. Dragi părinți mai cugetați și nu vă grăbiți să dați ok pt banchet la bulgari.

  23. Un parinte suparat says:

    Daca pe voi parintii nu va intereseaza ce se intampla cu copiii in primul rand si apoi cu banii vostri , meritati tot ce se intampla. Nu ati gasit timp sa veniti la sedinta? Nu va intereseaza cu cine pleaca copiii sa se imbete la banchet? Nu va pasa daca petrec acolo unde vor ei sau unde vrea profesorul cu agentie de turism? Nu va pasa ca merg 1000 de km sa se imbete cand ar putea bine si aici aproape? Nu va pasa de preturile umflate si acceptati ca oile sa vi se spuna ca se merge la banchet acolo de unde organizatorii mai vin si cu mancare si bautura in plase acasa? Meritati atunci tot ce se intampla.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *