Social

Directorul Matero Ama, Mihai Matei, a fost reținut pentru 24 de ore. Soția, sub control judiciar. Cauza – fraudarea fondurilor europene

mateiProcurorii DNA au dispus, în această seară, după mai multe ore de audieri, reținerea pentru 24 de ore a lui Mihai Matei, directorul general al societății Matero Ama. Mihai Matei își va petrece noaptea în arestul de la Câmpina, iar mâine va fi prezentat instanței cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. Astăzi, la DNA, a fost audiată și Aura Matei, soția directorului de la Matero Ama. În cazul său nu s-a dispus reținerea și va fi cercetată sub control judiciar. Mihai Matei este acuzat, printre altele, de constituirea unui grup infracțional organizat și spălare de bani, prejudiciul total fiind de 2.271.672 euro, din fonduri europene. Vă reamintim că, în această dimineață, procurorii DNA au efectuat percheziții la sediul din Poiana Câmpina al societății Matero Ama și la domiciliile din Câmpina ale patronului Mihai Matei, altor membri ai familiei sale și unor persoane apropiate.
(Sursă foto – observatorulph.ro)

Mihai Matei și soția au fost duși la DNA Ploiești pentru audieri. Vă prezentăm în continuare comunicatul de presă al DNA, emis în această seară, la finalul audierilor. Pentru cei care nu au răbdare să citească sau nu se pot descurca cu limbajul mai greoi al DNA, vă spunem pe scurt că este vorba despre o asociere de firme care a umflat, practic, „nota de plată”, adică suma solicitată pentru punerea în practică a unor proiecte cu finanțare europeană. De aici a rezultat un prejudiciu de peste 2 milioane euro din fonduri europene.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pe o durată de 24 ore, începând de la data de 13.10.2015, ora 19:40, până la data de 14.10.2015, ora 19:40, a inculpatului MATEI MIHAI, administrator al S.C. Matero Ama S.R.L, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– instigare la săvârșirea infracțiunii de prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
– instigare la săvârșirea infracțiunii de fals în declarații, în formă continuată,
– instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– spălare de bani, în formă continuată.

De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar față de inculpata MATEI AURELIA LILIANA, soția primului și manager de proiect, la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– spălare de bani, în formă continuată.

Totodată, procurorii anticorupție au mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de suspecții VLĂDILĂ CĂTĂLIN și AVRAM ANGHEL, administratori ai S.C. Maktub S.R.L. respectiv SC Leasimat S.R.L., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la săvârșirea infracțiunilor de prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
– fals în declarații, în formă continuată,
– constituire a unui grup infracțional organizat,
– spălare de bani, în formă continuată,

SECU OVIDIU, administrator al unei societăți comerciale, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
– complicitate la săvârșirea infracțiunii de prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,

S.C. MAKTUB S.R.L.S.C. MATERO AMA S.R.L. și SC LEASIMAT S.R.L., cu privire la săvârșirea infracțiunilor de complicitate la săvârșirea infracțiunilor de prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și spălare de bani, ambele în formă continuată,

Din ordonanțele întocmită de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora:
În cursul anului 2010, la nivelul societății comerciale S.C. Matero Ama S.R.L. au fost elaborat e două proiecte cofinanțate de Uniunea Europeana prin Fondul European de Dezvoltare Regională, respectiv: „Creșterea Eficienței Energetice a Centrului pentru producerea mixturilor asfaltice” și „Centru pentru producerea betoanelor și mortarelor”.
Aferent proiectelor depuse, S.C. Matero Ama S.R.L. prin reprezentantul său legal-administrator Matei Mihai, a desemnat ca manager de proiect pe inculpata Matei Aurelia-Liliana, soția sa. La rândul său acesta a îndeplinit în cadrul proiectelor calitatea de responsabil cu operațiunile financiare. În același context, inculpatul Matei Mihai, de conivență cu inculpata Matei Liliana Aurelia și suspecții Vlădilă Cătălin, administrator al S.C. Maktub S.R.L. Tecuci – ofertant (societate în care inculpata Matei Liliana Aurelia a deținut anterior funcția de asociat unic și administrator) și Anghel Avram, administrator al S.C. Leasimat S.R.L., au constituit un grup infracțional organizat având ca scop manipularea procedurii de achiziție, în sensul depunerii de diligențe în scopul pregătirii ofertelor (prin inițierea unor asocieri între societățile acestora cu producătorii utilajelor sau al susținerii ferme din partea acestora) și implicit al stabilirii prețului de ofertare astfel încât societățile controlate de aceștia să obțină punctajul necesar câștigării selecției de oferte iar valoarea utilajelor să fie în mod artificial crescută.
În perioada 2010-2012, cu intenție, în baza aceleiași rezoluții infracționale, inculpatul Matei Mihai a determinat-o pe inculpata Matei Liliana Aurelia să accepte depunerea și folosirea unor documente inexacte și false întocmite de ofertanți, la îndemnul soțului său, în scopul creării unei aparente stări de legalitate a procedurii evaluării, selecției de oferte și adjudecării, de către ofertanți (societăți controlate de inculpat) și obținerii de la autoritatea contractantă – Ministerul Economiei – Organismul Intermediar pentru Energie – pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în sumă de 9.677.326 lei, echivalent a 2.271.672 euro (valoare eligibilă nerambursabilă).
De asemenea, în același scop, suspecții Vlădilă Cătălin și Avram Anghel, cu știință, au depus pentru a fi folosite la autoritatea contractantă – Ministerul Economiei – Organismul Intermediar pentru Energie declarații pe proprie răspundere, neconforme cu realitatea, din care rezulta că nu sunt angajați în practici prohibite, că nu sunt membri ai nici unui grup sau rețele de operatori economici și că nu se află în situația conflictului de interese, documente întocmite și prezentate în cadrul procedurii organizate de SC Matero Ama SRL.
În cadrul celui de-al doilea proiect, inculpatul Matei Mihai și ceilalți membri ai grupului a beneficiat de sprijinul suspectului Secu Ovidiu care, în calitate de reprezentant al unei firme din Bulgaria, a întocmit și semnat în numele administratorului, fără știința acestuia, documentele necesare participării în calitate de ofertant în cadrul procedurii pentru implementarea proiectului respectiv.
În perioada 2011-2013, pentru însușirea sumelor ilicite astfel obținute, după achitarea contravalorii utilajelor ofertanților câștigători (S.C. MAKTUB S.R.L. Tecuci, respectiv S.C. LEASIMAT S.R.L.) care la rândul lor au procedat la achitarea lor producătorilor, diferența rămasă, în sumă de 4.210.499 lei, echivalentul a 984.936 euro la care se adaugă TVA în valoare de 2.925.910 lei, a fost disimulată de inculpatul Matei Mihai și ceilalți membri ai grupului în vederea ascunderii adevăratei naturi a provenienței, prin încheierea unor contracte comerciale cu aceleași societăți controlate de aceleași persoane.
În final, în baza împuternicirilor pe conturile societăților, inculpatul Matei Mihai, alături de soția sa, au procedat în mod repetat la ridicarea sumelor de bani în numerar cu justificări aparent legale.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate asigurat de Serviciul Român de Informații și Brigada Specială de Intervenție „Vlad Țepeș” a Jandarmeriei. Inculpaților Matei Mihai, Matei Aurelia Liliana și suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 și 307 Cod de procedură penală. La data de 14 octombrie 2015, inculpatul Matei Mihai urmează să fie prezentat la Tribunalul Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

3 Comments

 1. pisi says:

  sa ia si contabilele la verificat ca si-au facut vile peste noapte

 2. frati Romani,

  bucuratzi-va de fratzii vostri care reusesc in viatza…lua-ti exemplul lui ion tiriac…gigi becali…etc…dar faceti legal ceea ce faceti…imbogatiti-va legal..platiti taxe la stat ca nu va avea nimeni nimic cu voi…

  cu respect,

  constantin (chris) ghigeanu
  guelph, ontario

  p.s. imi doresc din suflet ca romania tara noastra sa fie bogata shi infloritoare…

 3. gigi says:

  constantin, becali a facut puscarie, tiriac-ai rabdare…vino in tara, daca iti doresti cu adevarat, baga banii intr-un business…nu?

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *