Interviuri

Paul Moldoveanu, despre juriștii Primăriei Câmpina, colaborarea cu Consiliul Local și problemele de la HidroPrahova

Paul MoldoveanuPaul Moldoveanu este secretarul Primăriei Câmpina de aproape 25 de ani. O funcție care implică multe responsabilități, dar nervi de oțel. O funcție apolitică, într-un domeniu tot mai politizat. I-am adresat lui Paul Moldoveanu câteva întrebări punctuale, iar răspunsurile au fost directe și foarte interesante.

Aveţi în subordine Oficiul Juridic din Primăria Câmpina, iar din această postură care este părerea dvs. despre angajarea unor cabinete private de avocatură pentru diverse speţe în care este implicată administrația locală, mai exact Municipiul Câmpina?
Este un subiect delicat… Eu am spus în mai multe rânduri că nu sunt de acord cu o astfel de practică. Oficiul Juridic din  Primăria Câmpina a avut realizări, unele chiar notabile, ori de câte ori a fost solicitat să reprezinte interesele comunităţii în diverse cauze. Ca principiu, eu nu sunt de acord cu angajarea unor avocaţi pentru tot felul de speţe, aceasta trebuind să fie mai degrabă o excepţie, atunci când sunt situaţii speciale, care necesită o înaltă specializare într-un anumit domeniu juridic, şi nu o practică, aşa cum din păcate se cam întâmplă.

Vin foarte multe persoane în audiență la dvs. Care sunt problemele pe care le ridică?
În general, în audienţe oamenii vin la mine cu probleme juridice. Şi este vorba în principal de situații juridice legate de terenuri. Dar mai sunt încă probleme și în privinţa aplicării legilor referitoare la restituirea proprietăţii. Acestea sunt, însă, din ce în ce mai puţine, pentru că la nivelul municipiului Câmpina s-au cam rezolvat toate problemele de această natură. De asemenea, o altă problemă ridicată destul de des în audienţe este cea a repartizării locuinţelor sociale în puţinele unităţi locative de care dispunem.

Sunteţi în Primăria Câmpina de la începutul anilor ’90 şi aţi lucrat cu mai multe consilii locale. Cum aţi aprecia colaborarea cu actualul Consiliu Local, comparativ cu cele anterioare?
Hm… Este al 6-lea Consiliu Local cu care lucrez şi pot spune că parcă de la o legislatură la alta lupta politică s-a ascuţit şi a devenit tot mai prezentă în actul administrativ. La începutul anilor ’90 era o perioadă de pionierat, ca să nu zic chiar de naivitate, dar acum este mult prea politizat totul. Există o politizare excesivă a multora dintre proiectele de hotărâre din Consiliul Local şi nu ştiu cât de benefică este aceasta pentru comunitate.

Sunteţi reprezentantul municipiului Câmpina în AGA de la HidroPrahova. Care este părerea dvs. privind tot ceea ce se întâmplă în relaţia dintre operatorul de apă și canal și municipiul Câmpina?
Problema HidroPrahova este una extrem de complexă, iar părerea mea este că tot ceea ce ajunge să simtă cetăţeanul îşi are originea în ceea ce se întâmplă la vârful acestei societăţi. În primul rând, cred că sunt singurul om apolitic din AGA şi din păcate acest lucru s-a văzut şi în dificultăţile întâmpinate în constituirea legală a Consiliului de Administraţie al HidroPrahova. Practic, abia acum o lună și ceva s-a reuşit constituirea legală a acestuia. Poate părea un lucru fără prea mare importanţă, dar această întârziere se vede în actul de conducere al societăţii, cu repercusiuni inclusiv asupra activităţii pe teren. În plus, au apărut şi problemele acestea de natură penală, dar cred că noi, municipiul Câmpina, ar trebui să vedem partea plină a paharului: se realizează canalizarea, iar ceea ce este foarte important – se realizează staţia de epurare, care costă cam două treimi din totalul sumei alocale pentru Câmpina. Staţia de epurare este extrem de importantă, este realizată acum undeva cam la 65% şi nu cred că municipiul Câmpina şi-ar fi permis de unul singur o asemenea investiţie. Iar toate acestea, în condiţiile în care, spre exemplu, la Sinaia contractul a fost revocat! Cred că trebuie să vedem partea plină a paharului, că se desfăşoară nişte lucrări importante, chiar dacă ritmul de lucru nu este cel mai bun şi sunt multe probleme, dar cele mai multe dintre acestea sunt generate tot de situaţia de la conducerea HidroPrahova. Vă mai dau un singur exemplu: pentru rezolvarea problemelor de proiectare pe străzile cu cele mai mari probleme din Câmpina, Calea Doftanei şi Bobâlna, constructorul ar trebui să propună soluţii proiectantului, care să ia o decizie. Dar proiectantul nu a mai fost plătit de foarte mult timp şi nu mai răspunde la nici o solicitare a constructorului, ceea ce generează un blocaj. Şi este doar un exemplu…

2 Comments

  1. Tezeu says:

    Pana acum, niciun comentariu! Surprinzator. Paul Moldoveanu este un tip profund cerebral. Cine l-a cunoscut inca de acum peste treizeci de ani o poate confirma. Cunoscandu-i, cat de cat, activitatea, te intrebi cum a putut rezista sub autoritatea atator primari, care mai de care mai zelos in initiative si sub influenta atator consilieri, multi dintre ei dispusi sa-si ,,onoreze” angajamentele electorale chiar prin siluirea legii. A se vedea numeroasele incercari de instrainare prin vanzare-cumparare sau prin concesionare a unor terenuri din patrimoniul ptrimariei. Felicitari Paul, pentru o activitate de exceptie intro munca de mare raspundere!

  2. Badescu Florin says:

    Un raspuns inteligent si diplomatic.Este o persoana cu experienta ce a vazut si auzit multe din secventele numite Romania Corupta.E de neinteles de ce nu participa la viitoarele alegeri la Primaria Orasului.E mare nevoie de profesionisti si oameni integri si celebrali ca dansul.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *