Interviuri

Punctele bune şi cele mai puţin bune ale Spitalului Municipal Câmpina, aşa cum sunt văzute de managerul instituţiei

Calin TiuSpitalul Municipal este una dintre instituţiile cele mai importante ale Câmpinei. Un spital generalist, foarte solicitat, care deserveşte municipiul, dar şi localităţile vecine. Ca în orice spital, sunt lucruri bune şi lucruri mai puţin bune, sunt investiţii, dar şi necesităţi. Despre toate acestea am stat de vorbă cu managerul instituţiei, dr. Călin Tiu.

Care ar fi în momentul de faţă punctele forte ale Spitalului Municipal Câmpina?
Ca puncte forte, eu consider pe primul loc echipa. Avem o echipă care face eforturi mari, pe toate planurile, echipă dedicată activităţii din spital. Avem medici devotaţi, medici buni şi foarte buni. E adevărat, nu destui, dar avem. De asemenea, personalul auxiliar este bine angrenat în această echipă şi face eforturi mari pentru ca totul să se desfăşoare cât mai bine. Două menţiuni speciale vreau să fac pentru echipa formidabilă de la IT, care implementează numeroase programe, de care chiar avem nevoie, unele chiar vitale, dar şi pentru oamenii de la Compartimentul Achiziţii, care ne asigură tot ceea ce este necesar fără bătăi de cap. Alte puncte forte ale Spitalului Municipal Câmpina consider că ar fi nivelul de dotare tehnică, mai ales după achiziţiile efectuate în acest program de modernizare a Policlinicii, dar şi faptul că de aproape trei ani nu mai avem datorii, ceea ce mai ales în contextul economic actual cred că este foarte important. Nu vreau să închei aceste capitol fără să amintesc o parte dintre cele mai importante lucrări de modernizare realizate în ultimii ani – în compartimentele de urologie, ginecologie, chirurgie, recuperare, ORL, la corpul de acces, parc, parcare, la noua platformă pentru colectarea gunoiului şi mai sunt şi altele. Unele sunt vizibile, altele poate sunt mai puţin vizibile pentru persoanele din exterior, dar sunt importante pentru instituţie.

Dar punctele slabe? Problemele delicate, care necesită rezolvare?
Punctele slabe ale spitalului? Suntem ameninţaţi şi noi de criza naţională generată de imposibilitatea încadrării unor posturi de medici din categoria celor mai importante, fără de care, practic, activitatea întregului spital este paralizată – radiologie, anestezie şi chiar pediatrie. Este o criză naţională fără soluţie şi eu chiar am transmis tuturor factorilor competenţi la care am avut acces că una dintre foarte puţinele rezolvări este aceea a acordării, către instituţiile medicale care au venituri suficiente, a posibilităţii de a negocia angajarea pe anumite posturi deficitare. În caz contrar, se riscă un blocaj la nivel naţional, de care nici noi nu vom putea scăpa. Un alt punct slab, dar care ţine tot de sistem, este acela al lipsei oricărei stabilităţi pe termen lung în legislaţia care guvernează actul medical. Se schimbă foarte des regulile, uneori chiar în timpul jocului, ceea ce generează o stare de incertitudine total neproductivă.

Cum staţi cu obţinerea unui nou nivel de acreditare pentru Spitalul Municipal?
În momentul de faţă, Spitalul Municipal Câmpina este acreditat la nivelul III, iar în cei trei ani de când am obţinut această acreditarea, am convingerea că îndeplinim cu uşurinţă nivelul al II-lea de acreditare. În mod normal, undeva în cursul anului 2016 ar trebui demarate procedurile pentru obţinerea nivelului superior de acreditare, dar nu ne grăbim foarte tare, atâta vreme cât nu există nici un act normativ care să ne oblige la acest lucru, din simplul motiv că noi va trebui să plătim întreg procesul de acreditare şi costă destul de mult.

Care mai este stadiul lucrărilor de modernizare la Policlinica Municipală?
La cea mai recentă discuţie pe care am avut-o cu reprezentanţii constructorului, ni s-a promis că până la sfârşitul acestei luni vor fi finalizate lucrările la mai mult de jumătate din clădirea Policlinicii, practic, fiind vorba de acele spaţii pe care le-am eliberat şi le-am pus la dispoziţia contructorului pentru modernizare. Odată încheiată această primă etapă, va fi necesară o tranziţie, în care vom muta din nou o parte din cabinete şi din spaţiile administrative. De asemenea, vom avea posibilitatatea instalării majorităţii echipamentelor medicale, în special de gabarit mai mare, cum este cazul la radiologie, acestea fiind deja achiziţionate. Apoi, spre sfârşitul acestui an, sper să avem posibilitatea de a da în funcţiune cea mai mare a echipamentelor medicale achiziţionate în cadrul acestui program. Faţă de termenele iniţiale, lucrările sunt într-o oarecare întârziere, dar reprezentanţii constructorului ne-au dat asigurări de fiecare dată că întregul proiect va fi finalizat la termenele asumate.

Multe dintre lucrările de reparaţii şi modernizare s-au desfăşurat cu bani alocaţi de la bugetul local. Există în momentul de faţă creionate intenţiile pentru 2016 în acest sens?
Discutăm de fiecare dată problemele pe care le avem şi din păcate sunt presiuni mari din multe puncte de vedere, pentru că sunt multe lucruri care ar mai trebui puse la punct, iar bugetul este întotdeauna limitat. Totuşi, dintre priorităţile noastre în privinţa reparaţiilor şi modernizărilor pentru anul 2016 ar fi de menţionat reabilitarea acoperişului la clădirea spitalului; realizarea unui audit termic pentru găsirea celor mai bune soluţii – anveloparea clădirii, achiziţionarea şi montarea unor centrale termice pentru fiecare compartiment sau etaj; modernizarea integrală a tuturor secţiilor din spital, pentru că până acum modernizările realizate au cuprins mai degrabă spaţiile comune, grupurile sanitare şi mai puţin saloanele propriu-zise; găsirea unei soluţii pentru canalizarea spaţiului de pe Strada Vasile Alecsandri, tot aici având o altă mare problemă: clădirea din spatele curţii de pe această stradă este şubredă, are un grad ridicat de risc seismic şi trebuie să găsim o soluţie pentru ea.  Personal, eu văd acolo o consolidare serioasă şi chiar transformarea acestui spaţiu în locuinţe de serviciu pentru personalul medical.

1 Comment

  1. Tudorica says:

    Bravo, bravo, bravo.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *