Administratie publica

Sinaia a câştigat concursul naţional „Oraşul reciclării 2015”. Câmpina s-a situat mai la coadă

ECR08 - poster orasul reciclarii - 420x594 mm - 3 mm bleedAdministraţia locală câmpineană ar trebui să recunoască faptul că municipiul nostru s-a înscris în competiţia naţională „Oraşul reciclării” doar ca să se afle în treabă. Poate vor deranja aceste cuvinte, dar asta e realitatea. La Câmpina, colectarea selectivă a deşeurilor aproape că nu există. Colectăm selectiv, în medie, doar 0,56% din totalul de 2.500 tone de gunoi care se strâng trimestrial în Câmpina. Avem 140 de pubele pentru colectarea selectivă la 33.000 de locuitori. Cu asta ne „lăudăm” noi în materie de colectare selectivă. Ori, în aceste condiţii, aveam vreo şansă într-un concurs naţional destinat tocmai colectării selective a deşeurilor? Concursul a fost câştigat de Sinaia. Premiul obţinut i-a adus oraşului de pe Valea Prahovei nu doar titlul de „Oraşul Reciclării 2015”, ci şi amenajarea unui spațiu inedit de relaxare, un parc tematic cu mobilier realizat din materiale reciclabile. Locul al II-lea a fost obţinut de municipiul Mediaş, iar Câmpia Turzii s-a clasat pe locul al III-lea.
Au fost acordate şi şase premii de excelenţă pentru Galaţi, Târgu Jiu, Bârlad, Piteşti, Făgăraş şi Sectorul 6 Bucureşti. Iar la categoria premiilor speciale apare şi Câmpina, cu un premiu pentru „Implicarea în acţiuni de conștientizare a populației prin campanii de informare și promovare în presa locală”. Adică, pentru vorbe, ca să nu le spunem altfel. Mai mult vorbe în vânt dacă ne gândim la faptul că nici măcar în perioada desfăşurării concursului (şase luni) nu a fost adusă măcar o pubelă în plus pentru colectarea selectivă. Este un domeniu în care nu se investeşte, să recunoaştem. Este trist pentru un municipiu precum Câmpina să se afle într-o asemenea situaţie, iar administraţia locală şi operatorul de salubritate au partea lor de vină, chiar dacă, probabil, nu sunt dispuşi să recunoască şi vor deschide din nou subiectul cu ţiganii care fură PET-urile din containere.

Concursul naţional „Oraşul reciclării 2015” este organizat anual de Compania EcoRom Ambalaje şi desfăşurat sub patronajul Comisiei de Mediu şi Echilibru Ecologic a Camerei Deputaţilor şi Ministerului Mediului, în parteneriat cu Asociaţia Municipiilor din România şi Institutul pentru Politici Publice.
Criteriile concursului sunt: calitatea serviciilor de colectare separată a deșeurilor de ambalaje (însemnând accesul populației la containerele colorate, aspectul acestora și corectitudinea depunerii separate a deșeurilor în containere); cantitatea de deșeuri colectate separat per locuitor și campaniile de conștientizare a populației cu privire la importanţa colectării separate a deşeurilor de ambalaje.

2 Comments

  1. co sinus says:

    Am urmărit acest subiect de la început. Chiar eram curios cum se va termina. Fotografia de la parcul Durbac, făcută de dvs. în timpul acestui concurs, prevestea rezultatul. Stăm foarte prost la capitolul salubritate. Acum avem și dovada clară.
    Primarul Horia Tiseanu oferă viitorilor contracandidați muniție pentru campania electorală locală.
    P.S. Jenant modul în care altă publicație online încearcă să dreagă busuiocul.

  2. Badescu Florin says:

    Oare de ce SINAIA arata altfel decat Campina? Sinaia a implementat un proiect european ,selectia de calitate a materialelor,execuite ireprosabila ,arhitectura florala o minunatie,deci se poate si in Romania.In Campina ,materiale de unica folosinta precum borduri de nisip,asfaltare de mantuiala si executie mediocra.Arhitectura florala si toaletare pomi aproape inexistenta desi orasul detine sere proprii.In Germania locatiile de colectare gunoi sunt inchise cu cheie,la noi in spatii deschise urat mirositoare .Oare ce vad Consilierii locali in excursiile platite din bani publici,si unde sunt Rapoartele de activitate si daca le publica cui i-i pasa? Recomand Primarului impreuna cu consilierii si staful tehnic sa faca o vizita la SINAIA e mai ieftin decat Spania,Grecia. Cu exceptia Parcului Milia si fosta hazna Curiacu ,restul orasului e jalnic dupa atata timp si eforturi financiare deosebite.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *