De la aprobarea de către Consiliul Local Câmpina a taxelor şi impozitelor aferente anului 2016, au apărut foarte multe discuții legate de acest subiect. Primarul Horia Tiseanu a susținut în permanență că vom avea o creștere nesemnificativă a impozitelor. Au apărut apoi, în presa centrală, studiile unor analiști fiscali, potrivit cărora Câmpina va avea impozite cu 50% mai mari în 2016. Care este, de fapt, realitatea? Ei bine, impozitele cresc, într-adevăr, în special cele pentru locuințe. Unele dintre ele chiar cu aproape 50%. Vă prezentăm în continuare un interviu cu şeful Serviciului Taxe şi Impozite din cadrul Direcţiei Economice, Corina Manolache, care va încerca să lămurească “misterul impozitelor” de la Câmpina.
Oamenii sunt derutați și speriați de informațiile contradictorii care circulă. Care este adevărul, cresc sau nu taxele şi impozitele locale în Câmpina, în 2016?
Este greu de spus într-un cuvânt. Sunt impozite care cresc, altele care scad, cum ar fi cele pentru autovehicule. Sunt unele care cresc prin efectul aplicării prevederilor noului Cod Fiscal, sunt altele care cresc pentru că aşa a hotărât Consiliul Local, principala motivaţie fiind menţinerea veniturilor bugetare din taxe şi impozite la nivelul anului 2015.
Să luăm câteva exemple concrete, pentru a vedea în ce măsură cresc sau nu impozitele pentru locuințe, aici fiind interesul maxim al câmpinenilor. La case care este situația acum și care va fi în 2016?
Să luăm ca referinţă o casă cu destinaţie de locuit în zona A, cu toate instalaţiile şi cu o suprafaţă de 100 mp. Impozitul se calculează astfel: suprafaţa utilă se înmulţeşte cu valoare impozabilă stabilită prin hotărârea Consiliului Local şi se aplică un coeficient, stabilit de acelaşi organism.
– Calculul pentru anul 2015 arată astfel: 100 mp (suprafaţa utilă) x 2320 (valoarea impozabilă) x 0,1% = 232 lei – impozit plătit în 2015
– Pentru anul 2016, calculul arată astfel: 100 mp (suprafaţa utilă) x 2400 (valoarea impozabilă) x 0,12% = 288 lei – impozit de plătit în 2016
Aşadar, creşterea este de 24,13% în cazul caselor.
Dar în cazul unui apartament de la bloc?
În acest caz, se calculează puţin diferit, existând o diferenţă între suprafaţa construită şi cea utilă.
– Calculul pentru anul 2015 arată astfel: 100 mp (suprafaţa utilă) x 1,2 (coeficient pentru determinarea suprafeţei impozabile) x 2223 (valoarea de impozitare) x 0,1% = 266,76 lei – impozit de plătit în 2015
– Pentru anul 2016, calculul arată astfel: 100 mp (suprafaţa utilă) x 1,4 (coeficient impus de noul Cod Fiscal) x 2300 (valoarea impozabilă) x 0,12% = 386,4 lei – impozit de plătit în 2016
Aşadar, creşterea este de 44,84%.
O întreagă discuţie a apărut şi în jurul clădirilor nerezidenţiale unde se desfăşoară activităţi economice. Toată lumea a înţeles că orice apartament unde există un sediu de firmă va plăti un impozit foarte mare. Este adevărat sau nu?
Nu. Prevederea la care faceţi referire nu se aplică la orice clădiri nerezidenţială unde au loc activităţi economice, pentru că urmează să apară normele metodologice la Codul Fiscal, unde va fi foarte precis lămurită şi această situaţie. Din ceea ce ştim noi în acest moment, dacă într-un apartament se află doar sediul social al unei firme, nu va fi considerat ca având activitate economică şi prin urmare nu i se va aplica această prevedere. Concret, ca să vă dau un exemplu, dacă un taximetrist şi-a stabilit sediul societăţii pe care îşi desfăşoară această activitate în apartamentul său, proprietate personală, dar efectiv acolo nu primeşte decât corespondenţa societăţii, nu va fi considerat că are acolo o activitate economică şi nu se i va lua în calcul această prevedere fiscală.
Deci, până la urmă cum se aplică această prevedere?
Este vorba de clădirile nerezidenţiale unde se desfăşoară şi activităţi economice. Prin Codul Fiscal s-a introdus această nouă categorie pentru a aduce la acelaşi nivel impozitul persoanelor fizice şi persoanelor juridice care desfăşoară în astfel de spaţii o activitate economică. Coeficientul stabilit de Codul Fiscal este cuprins între 0,2% şi 1,3%, dând posibilitatea consiliilor locale să majoreze cu 50% plafonul maxim al acestui coeficient. La Câmpina s-a decis 1,5% pentru că acesta este coeficientul aplicat persoanelor juridice în 2015. Deci, practic, pentru persoanelor juridice impozitul nu se modifică. A trebuit stabilit acelaşi coeficient şi în cazul persoanelor fizice pentru a nu încuraja trecerea tuturor sediilor de pe persoană juridică pe persoană fizică. Coeficientul de 1,5% se aplică la valoarea reevaluată din ultimii 5 ani, la valoarea costului de achiziţie sau la valoarea din procesul verbal de recepţie a lucrării. În schimb, pentru clădirile nerezidenţiale unde se desfăşoară activităţi economice, dar nereevaluate, coeficientul care se aplică este de 2%.
A existat vreo discuţie la nivelul administrației locale în legătură cu o eventuală modificare a hotărârii privind taxele şi impozitele locale în urma reacţiei publice?
La nivelul Primăriei Câmpina există discuţii în acest sens. De altfel, chiar astăzi (luni, 16 noiembrie), am participat la o întâlnire cu primarul Tiseanu, cu alţi factori de decizie din Primăria Câmpina, unde s-a stabilit să realizăm o analiză privind nivelul creşterii impozitelor şi taxelor locale, posibile modificări, creşteri în limitele stabilite de Codul Fiscal şi modul în care acestea afectează veniturile bugetului local, iar cu această analiză în faţă se va lua o decizie dacă şi în ce mod vor fi modificate taxele şi impozitele locale pentru 2016.
In sfarsit! Este prima data cand explica cineva isteria care s-a creat cu impozitele astea. Acum am inteles si eu si probabil multi altii ca mine. Cred ca multa lume o sa aiba tot mai mari probleme cu impozitele astea asa mari, iar Tiseanu inseamna ca nu ma candideaza Ca nu il vad in halul asta de nebun sa mareasca impozitele cu aproape 50% si sa vina la usa noastra sa ne ceara votul. Cat de mare ar fi …?!
Ce tupeu aveti,ati terminat orasul asta,sunteti penibili……….
Mi am calculat impozitul la apartament dupa formula din articol. Apartamentul meu are 46 m2 si am platit pana acum cam 120/130 lei impozit, nu mai stiu exact. Mi a iesit 180 lei ptr la anul. Nu e cam mult dle primar si dlor consilieri locali? Mie mi se pare foarte mult 50/60 de lei in plus. Adica voi va faceti bugetul tot pe spatele amaratilor?
Mă apucă râsul / plânsul. Așa se întâmplă când faci manevre cu oamenii pe posturi. Pui finanțistul la paza căruțelor, juristul la urbanism, etc.
Asta este imaginea primăriei acum.
Încearcă să dreagă busuiocul, când era mult mai ușor să recunoască că au greșit dar vor revizui taxele.
La inceputul anului 2014 Primaria CAMPINA a promis rezonificarea impozitarii municipiului solicitand chiar propuneri din partea locuitorilor. Au trecut aproape doi ani de atunci si noua Harta de impozitare n-a aparut.Primaria are un punct de vedere in acest sens ?
Nu pot sa le transmit alesilor locali in frunte cu primarul decat RUSINE.
Statul, prin reprezentantii sai, este un bun administraror caruia nu-i mai ajung taxele si impozitele pe care ni le iau. Pentru ce ? Sa te sfideze cu aroganta, bunastare, relaxarea celor 8 ore, salariile care nu sunt chiar asa de mici precum se vaita (as vrea sa-i vad la privat sa munceasa 12 ore pe zi si sambata poate si duminica pe salari minim pe economie).
Poate cites si cei care ne reprezinta cu mandrie in frunte cu primarul care cheltuie bani pe toate prostiile pentru ca are de unde. Locuri de munca avem? E un oras mort la putere cativa baroni cu bani care sunt papusarii administratie locale, care au cumparat tot ce era bun pentru ei restul s-a distrus.
Suntem pentru a doua oara printre orasele cu o crestere majora a imozitului.
Poate nu v-ati gandit ca dintr-un amarat de salariu dam taxe statului :
– impozit pe salariu, CASS, pensie (in total cam 32%)
– TVA intre 9-24%
– impozit pe case terenuri
– micile atentii daca trebuie sa mergi la institutiile statului ca de au salarii mici
Ce ramane pentru copii, hrana, haine? Mai putin de jumatate din banii munciti cu adevarat nu furati.
Ma intreb cand se uita primarul si alesii nostri demni in oglinda nu le este RUSINE? De cand e aceasta administrare in oras consider ca au ucis orasul.
Uite, asta ar fi cu adevărat motiv de ieșit in strada! Unde sunt revoluționarii aia de acum câteva saptamâni? Intr-o țara civilizata, oamenii ar trebui sa iasă cu miile in fata primăriei, iar primarul sa fie obligat sa își dea demisia! Demisia de onoare! Dacă are!
Se demonstreaza inca o data prostia rara a majoritatii consilierilor locali campineni. Cum sa il crezi pe Tiseanu pe cuvant? Daca scria ca fiecare campinean trebuie sa ii dea cate 100 euro lui Tiseanu, ce faceau? Votau cu ochii inchisi, așa cum ne-au demonstrat! Rusine!
au marit in halul asta impozitele care trebuie platite in an electoral ??? daca nici asta nu e nebunie atunci ce e ??? mai vin la usa nostra, sint tare curios daca indrazneste careva ?!
Rusine cui a propus așa ceva! Rusine cui a votat așa ceva! Rușine noua ca acceptam mizeria lor!!!
Primarul si Consiliul local a intrecut orice masura.cum e posibil sa mareasca asa de mult impozitul?am si eu o intrebare ca simplu cetatean:pe un site de Prahova Ph Online a aparut recent un articol cum ca Primarul Tiseanu si-a construit palat din banii publici pentru ….daca se poate sa ne explice si noua dansul de unde a avut atatia bani?!oare institutiile statului abilitate care sunt platite din banii publici de ce nu se sesizeaza mai repede sa vada despre ce e vorba?!Rusine pentru ce ati facut.
Din ce am inteles de la cineva de la directia economica, se pare ca cineva de acolo a facut niste gafe si ca se va revizui din nou impozitarea la noi in Campina, pentru a nu exista aceste aberatii de taxe. O stiu femeie serioasa, nu cred ca avea de ce sa ma minta
Nu va rămâne așa. Pe-o bere?