Cum a ajuns Câmpina să aibă impozite mai mari cu 25% pentru case și 45% la apartamente? Simplu de tot. Direcția Economică le-a stabilit, primarul nu a știu nimic, Consiliul Local a votat pur și simplu. Pe scurt, cam asta ar fi explicația primarului Horia Tiseanu. A, da, de vină e și noul Cod Fiscal, că e o cărțulie prea groasă și primarul nu a avut timp să o citească. Poate e o explicație plauzibilă pentru unii, dar nu și pentru noi. Vom reveni asupra subiectului, pentru că e important. Vorbim de impozitele câmpinenilor, vorbim despre 12.500 de familii care locuiesc la bloc și alte aproape 2.000 de familii care stau la case. Nouă ne-a trecut prin cap să facem calcule și să vi le prezentăm, dar din administrația locală nu s-a gândit nimeni la asta. Acum vă lăsam cu explicațiile primarului, cu declarațiile sale de dinaintea aprobării impozitelor și de după aprobare. Și vă lăsam să trageți propriile concluzii.
Primarul Horia Tiseanu, la dezbaterea publică din 2 noiembrie 2015, cu două zile înainte de aprobarea de către Consiliul Local a proiectului privind taxele și impozitele locale pentru 2016:
„Prin acest proiect, propun Consiliului Local ca taxele şi impozitele aferente anului 2016 să nu crească, ci să rămână la nivelul anului acesta, mai exact chiar la nivelul anului 2012, atunci fiind ultima oară când au fost majorate taxele şi impozitele locale. Şi am luat această decizie şi pentru că la precedenta rectificare bugetară am înregistrat o scădere de aproape 14 miliarde lei vechi din cotele provenite de la bugetul de stat, în urma impozitării salariilor, ceea ce înseamnă că înregistăm o scădere semnificativă a numărului locurilor de muncă din Câmpina, deşi Guvernul ne dă asigurări că la nivel naţional lucrurile merg bine. Cred că este corect să nu punem o presiune suplimentară pe oameni, chiar dacă am fi putut creşte impozitele şi taxele locale cel puţin cu nivelul ultimei rate a inflaţiei de 8,33%. Recent, a intrat în vigoare Codul Fiscal şi conform acestuia suntem obligaţi la impunerea unor valori minime de impozitare. Astfel, la impozitul pe clădiri şi terenuri vor fi creşteri situate între 3 şi 5%, în schimb impozitele pe autovehicule vor fi ceva mai scăzute, reducerea fiind mai substanţială pentru posesorii de autovehicule cu o capacitate cilindrică peste 2.500 cmc”.
Primarul Horia Tiseanu, la emisiunea „Prim-plan” de la VP TV din 18 noiembrie 2015, la două săptămâni după aprobarea taxelor și impozitelor locale pentru 2016 (și după ce în presă au apărut informațiile privind mărirea substanțială a impozitelor pentru locuințe):
„Domnul Ecaterinescu (directorul Direcției Economice, n.r.) a propus această variantă pe care, din păcate, eu și Consiliul Local nu am analizat-o foarte bine. Nu am luat niste exemple de calcul. Dumnealui s-a gândit că pierdem la neimpozitarea suplimentară a celei de-a doua sau a treia locuință, cum era până acum și a vrut să câștigăm puțin din impozitarea locuințelor de domiciliu. Din păcate, nu trebuia să facem calculul în felul ăsta și eu o să revin în Consiliul Local cu o modificare a taxelor și impozitelor locale, astfel încât procentul să nu fie de 0,12%, ci de 0,09% cotă de impozitare, ca să ajunge aproximativ la aceeași valoare a impozitului din 2015, doar puțin modificată în sus sau în jos. Vreau să fim corecți și să nu mințim cetățenii! Este evident că toată lumea face calcule, mai ales cei care vor să găsească orice nod în papură și bineînțeles că au sărit în sus și foarte bine au făcut și foarte bine că au ridicat această problemă pe care noi o vom corecta (mulțumim, domnule primar, n.r.). Este și rolul presei care este foarte atentă la ceea ce facem și foarte bine că ne semnalează aceste erori sau scăpări, pentru ca noi să putem să le corectăm, ceea ce se va întâmpla în acest caz. Nu am fost informat de reprezentanții Direcției Economice că vom ajunge la asemenea valori ale impozitului mai ales la apartamente, iar eu nu am avut timp să citesc Codul Fiscal pentru că este o cărțulie groasă de tot. M-am bazat pe concluziile dumnealor și acum trebuie neapărat să modificăm acest coeficient”.
Vai de capul lor!
Daca d-l primar nu a avut timp sa citeasca noul Cod fiscal, cred ca juristul, chiar si directorul economic trebuie sa aiba timp sa citeasca si sa-l informeze ce cuprinde si ce implica modificarile din noul Cod fiscal.
Daca il intrebati pe Ecaterinescu Tiseanu e vinovat si tot asa.Se gasesc pioni responsabili.Doar ca de 25 ani se vorbesc discutii in oras
Urmarind cronologic putem observa:
– declaratia primarului in data de 2.11.2015
– sedinta consiliului unde se aproba cresterea impozitelor 4.11.2015
– apar articole in presa locala despre acest subiect in 19.11.2015!!!!! la 2 saptamini de la aprobarea taxelor marite. De ce asa de tarziu?
In aceasta perioada 5-8.11.2015 sunt framantari in toata tara, inclusiv la Campina, in urma accidentului tragic de la Colectiv. Parerea mea: s-a amanat informarea cetatenilor cu buna stiinta, ne trebuie liniste in oras ca de se lucreaza……invatam aritmetica……pe bani publici. Explicatiile si gafele primarului si directorului Directiei Economice a primariei sunt tardive au incercat sa mearga pe şest daca merge merge, daca nu dregem busuiocul. Işi dă cineva demisia ??? Nuuuuuuuu că avem tupeu şi suntem aleşi pe viaţă în posturi calduţe fara nici o responsabilitate.
Haosul si debandada conduce Primaria,si daca se facea o simulare in draft si se discuta cu toti cei responsabili si platiti de populatie ce era si cine crapa.O sa uitam si noi sa mai VOTAM asemenea specimene.