Administratie publica

Dezbaterea publică legată de canalizarea de la Câmpina a fost un fiasco. Soluții doar teoretice pentru un oraș făcut praf și pulbere

Dezbatere 2Primarul, viceprimarul, consilierii locali, directorul HidroPrahova – Adrian Semcu și încă trei reprezentanți ai societății, doar trei cetățeni  și toată presa locală. Aseară, la Casa Tineretului. Subiectul – problemele legate de lucrările de canalizare din Câmpina. Rezultatul – nimic nou, nimic concret, soluții doar teoretice, nici o veste bună pentru oraș. Da, dezbaterea publică a fost un fiasco. Și nu s-a gândit nimeni să le dea cuvântul și cetățenilor prezenți sală, ba chiar și presei, pentru că asta înseamnă dezbatere publică, să participe toată lumea la discuții. Au întrebat doar consilierii, a răspuns doar Adrian Semcu, iar adevărul despre aceste lucrări care au întors Câmpina pe dos tot nu s-a aflat. În momentul de față, Câmpina, unul dintre acționarii HidroPrahova, nu știe ce se va întâmpla cu aceste lucrări de canalizare realizate în proporție de doar 45% și apoi lăsate baltă. Lucrări dintr-un proiect cu fonduri europene. În momentul de față, Câmpina, al doilea municipiu al județului Prahova, nu știe pe cine să tragă la răspundere pentru soluțiile tehnice greșite legate de proiectare, pentru lipsa unui grafic al execuției lucrărilor, pentru nedecontarea lucrărilor executate, pentru nerefacerea carosabilului pe unele dintre străzile la care s-a lucrat, pentru nerealizarea niciunei stații de pompare din cele 16 din proiect. Câmpina nu este parte din contract, dar Câmpina este cea care suferă din cauza nenumăratelor greșeli de la acest proiect.
Cast a reziliat unilateral contractul cu HidroPrahova, invocând neplata unor lucrări deja efectuate, în valoare de 17 milioane lei. HidroPrahova spune că nu e adevărat, că lucrurile nu stau chiar așa, că firma Cast este de vină pentru toată situația de la Câmpina. În mod cert, adevărul este undeva la mijloc, dar nu-l spune nimeni cu subiect și predicat.Dezbatere 1

Deci am ajuns într-un punct nevralgic. Lucrări realizate în proporție de 45%. Ce facem de acum înainte? Că finanțarea de la UE vine doar până în decembrie 2015. Iar la noi nu lucrează nimeni. Și chiar dacă ar lucra, tot nu s-ar termina treaba. Dacă în aproape doi ani procentul realizat este de 45%, în cât timp s-ar mai face și diferența? Ce spune Adrian Semcu? Nimic nou față de interviul pe care ni l-a acordat zilele trecute. Sunt două soluții, ambele pur teoretice în acest moment.
1. Fazarea, adică intrarea într-o nouă etapă de finanțare europeană pentru continuarea lucrărilor, de anul viitor.  Dar fazarea nu este, încă, aprobată. HidroPrahova abia lucrează la documentația necesară, aceasta va fi depusă la Ministerul Fondurilor Europene, iar ministerul ar trebui să obțină aprobare de la Comisia Europeană pentru finanțare. Dacă se aprobă, fazarea va fi posibilă doar pentru perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2016. Par șase luni, dar efectiv nu se va putea lucra decât trei luni, din primăvară până în iunie. 55% în trei luni?
2. O nouă licitație, în cazul în care nu se ajunge la o înțelegere cu Cast. Ce înseamnă asta? Mai întâi, pe SEAP, procedura de achiziție publică pentru alegerea unei firme specializate pentru evaluare. Că trebuie să evalueze cineva ce s-a facut până acum și ce mai e de făcut. Apoi, din nou, pe SEAP, procedură de achiziție publică pentru desemnarea unei firme care să execute lucăririle rămase. În total, 3-4 luni pierdute cu documente și licitații.

Așa stau lucrurile. Adrian Semcu părea optimist. Facem, dregem, rezolvăm. Cum? În momentul de față, nu avem nici constructor. Nici Guvern, ca să fim sinceri. Cu Cast, lucrurile nu sunt deloc clare. Ar vrea să se întoarcă la treabă, dacă-și primește banii. Dar HidroPrahova spune că a primit destui bani, iar pentru alții nu există justificare. Nu am avut prea mari așteptări de la această discuție cu conducerea HidroPrahova. Dar speram la o clarificare a situației. În realitate, am primit confirmarea că e ceva putred în această poveste, că nu se spune adevărul, că nu-și asumă nimeni nimic.

9 Comments

  1. Elvis Arghir says:

    Ar fi interesant sa puneti mai multe fotografii ca sa vada cetatenii care sunt ceilalti doi , pentru ca eu am stat doua ore, pana la sfarsitul discutiilor si nu am fost poftit sa imi spun parerea desi mi-am manifestat dorinta . Am mai vazut la sedinta un membru PNL, care insa a plecat dupa o jumatate de ora . Bataia de joc continua in lamentarile consilierilor .

  2. Stanescu Daniel says:

    Corect, eu am fost al doilea cetatean. Am fost mirat de faptul ca toata lumea m-a intrebat de la ce publicatie sunt (poate din cauza barbii). In rest, discutii sterile fara vreo concluzie finala si mai ales practica.

  3. Ionut says:

    Cat ar fi in bani diferenta pentru lucrarile care au mai ramas nefacute? Nu putem sa terminam cu hotii astia si sa le platim de la bugetul orasului?

  4. Emil Racibit says:

    Cea din stanga este Stefan Margareta? Daca da, in ce calitate este dansa acolo?

  5. admin says:

    Cea din stanga este Rodica Papuc, consilier local in Consiliul Local Campina.

  6. Monik says:

    De ce nu mi-ati aprobat comentariul? Sunteti platiti de Semcu??

  7. Badescu Florin says:

    Urmatoarea etapa este discutia Primarului cu locuitorii.Co o fi inteles Primarul de Semcu ?ce sa fie, CORUPTIE plus Incompetenta egal blocare fonduri europene .Interesant cine mai are curaj sa participe la alegeri anul viitor,cat tupeu sa ai?Cred ca ei au vazut alt film.

  8. Cornel says:

    Ar fi interesant de aflat dacă cineva din cadrul Primăriei, CJ, Prefectură sau
    HidroPrahova a cerut penalizări de întârziere constructorului si/sau proiectantului.

  9. OPREA FLORIN says:

    Rezolvarea este simpla : cine a gresit plateste , daca proiectantul a gresit va platii dar asa trebuie sa se intample si cu constructorul.
    Comandati o expertiza tehnica a investitiei .
    Expertii tehnici din Bucuresti pot fi cumparati , incercati cu cei din Banat .
    Va informez ca d-l prof.dr.ing Mirel Ion profesor la ” FABRICA DE INGINERI” cu specialitatea alimentari cu apa si canalizari menajere este din CORNU si a terminat liceul la Nicolae Grigorescu …deci doar daca nu se vrea nu se poate ….

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *