Eveniment

Modernizarea ICPT Câmpina, la final. 4,6 milioane euro au fost investiți în noul depozit de carote și în laboratoare

Institut 1OMV Petrom a finalizat proiectul de modernizare a Institutului de Cercetări și Proiectări Tehnologice (ICPT) Câmpina, un proiect în valoare de 20,38 milioane lei (4,6 milioane euro), din care 6,85 milioane lei fonduri europene nerambursabile. Diferența a fost asigurată din fonduri proprii. Ce a inclus această modernizare? Construirea unui depozit pentru stocarea carotelor geologice și achiziționarea unor echipamente moderne de analiză pentru laboratoarele din cadrul Institutului. Ieri, la Câmpina, a avut loc conferința de finalizare a proiectului și inaugurarea depozitului de carote, la eveniment participând, pe lângă conducerea ICPT, Gabriel Selischi – membru al directoratului OMV Petrom, primarul Horia Tiseanu, primarii localităților vecine și alte oficialități locale. 
Proiectul de la Câmpina este primul proiect tehnic al OMV Petrom derulat cu fonduri europene, după cum a precizat directorul Institutului, Ionuț Drăgoi. La ICPT Câmpina sunt stocate peste 150.000 de cutii cu probe de carote geologice, care urmează să fie mutate în noul depozit construit pe Strada Plevnei. Un depozit care arată destul de ciudat pe dinafară, dar în interiorul căruia va funcționa cel mai performat laborator al OMV Petrom. Carotele sunt probe geologice colectate în timpul forajului, din interiorul sondelor. Analiza lor oferă informații utile despre modelul geologic al zăcămintelor și poate fi estimată cantitatea de hidrocarburi dintr-un zăcământ. Cea mai veche carotă din depozitul de la Câmpina are peste 540 milioane ani din punct de vedere geologic și a fost prelevată în anii ’80 de la o adâncime de peste 2.000 metri, dintr-o formațiune geologică ce corespunde erei Precambrian. Există și o carotă recuperată dintr-o sondă forată la o adâncime record de 7.025 metri. Cele mai multe și mai vechi probe provin din sonde forate în perioada interbelică, atunci când analiza carotelor a și devenit o practică la nivelul industriei petrolului. Laborator carote

Institutul de Cercetări și Proiectări Tehnologice de la Câmpina a fost înființat în anul 1950, iar depozitarea și analizarea probelor geologice colectate din interiorul sondelor a fost una dintre primele sale linii de activitate. ICPT este singurul centru de cercetare științifică pentru industria petrolieră din România și are 56 de brevete de invenții și alte patru brevete în curs de examinare. Potrivit lui Gabriel Selischi, membru în directoratul OMV Petrom, din 2006 și până în prezent, la Institutul de la Câmpina s-au investit 14 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii, iar programele de cercetare derulate aici sunt finanțate cu 2 milioane de euro anual.
Institut 3 Institut 2

1 Comment

  1. Badescu Florin says:

    Depozit tip muzeu,trebuie inclus in circuitul turistic.Primarul care este o fi intrebat cate locuri de munca noi au aparut dupa investitia din discutie ,ce mai degraba seamana cu un depozit militar.Restul ,povesti vanatoresti.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *