Eveniment

Scrisorile Iuliei Hasdeu către tatăl său, traduse integral și incluse într-o carte-document lansată chiar de ziua Iuliei

Castel 0La Castelul Hasdeu au fost citite astăzi, pentru prima dată în limba română, câteva dintre scrisorile trimise de Iulia, de la Paris, tatălui său, Bogdan Petriceicu Hasdeu. Astăzi, exact în ziua în care se împlinesc 146 de ani de la nașterea Iuliei Hasdeu, un copil genial, apoi o intelectuală desăvârșită, a cărei viață a fost mult prea scurtă, din păcate. Dar acum aproape că nu mai poți separa numele Iuliei Hasdeu de cel al Câmpinei, iar publicarea epistolelor fetei către tatăl său poate fi considerată darul Câmpinei pentru Iulia, de ziua ei. Dar și invers. Un dar pentru Câmpina și pentru literatura română. Astăzi, la Castel, a avut loc un eveniment cultural – „Iulia Hasdeu in memoriam”. Se organizează în fiecare an, dar de această dată parcă a fost mai special. În primul rând datorită scrisorilor Iuliei, adevărate documente peste timp. În al doilea rând – este pentru a doua oară în ultimii 25 de ani când vremea a permis ca evenimentul să poată fi organizat în superba grădină a Castelului, probabil cel mai potrivit loc pentru a sărbători ziua Iuliei Hasdeu. Și a venit lume multă la această sărbătoare care a inclus lansări de carte, prelegeri, premierea câștigătorilor celei de-a XIII-a ediții a Concursului Național de Poezie „Julia Hasdeu”, un recital de muzică clasică și o expoziție de arte vizuale – „Castelul Hasdeu prin ochii copiilor” – organizată de Filiala Câmpina a Uniunii Artiștilor Plastici.
Castel 1 Castel 2 Castel 3 Castel 7 Castel 8 Castel 9 Castel 11
Totuși, epistolele Iuliei către tatăl său au marcat evenimentul de astăzi și i-au marcat pe cei prezenți. 186 de scrisori ale Iuliei s-au conservat peste timp. Dintre acestea, 29 au fost scrise în limba română, iar restul, cele mai multe, în limba franceză. Scrisori trimise de la Paris, unde Iulia era plecată la studii, către tatăl său, savantul Bogdan Petriceicu Hasdeu, în perioada 1881 – 1888. Avem scrisorile copilului Iulia Hasdeu, apoi ale adolescentei Iulia Hasdeu și ale tinerei Iulia Hasdeu, prima româncă admisă la Facultatea de Litere şi Filosofie a Universităţii Sorbona din Paris. Toate scrisorile Iuliei Hasdeu au fost traduse de directorul Muzeului Memorial „B.P. Hasdeu”, Jenica Tabacu și incluse în volumul „Iulia Hasdeu – epistole către tatăl său, B.P. Hasdeu”. O muncă titanică, de aproape doi ani, cu câteva întreruperi, dar la finalul căreia avem o carte-document remarcabilă. Și accesibilă tuturor, pe înțelesul tuturor. Sunt scrisori amuzante, alte foarte serioase, iar altele – triste, dureroase, impresionante. Ultima datează din mai 1888, cu câteva luni înainte să se stingă din viață, la doar 19 ani, din cauza tuberculozei. Scrisorile Iuliei dezvăluie multe evenimente din viața familiei Hasdeu, dar și evenimente sociale, culturale și chiar politice atât din Paris, cât și din Bucureștiul acelor ani.
Astăzi, la Castel, pentru public și pentru sine, după cum singură spunea, a citit câteva fragmente din scrisori actrița Monica Davidescu. Și a făcut-o într-un anumit fel, deosebit, emoționant.
Castel 5 Castel 6 Castel 4
Volumul „Iulia Hasdeu – epistole către tatăl său, B.P. Hasdeu” a fost publicat la Editura VESTALA din București, cu sprijinul Consiliului Local Câmpina. Pentru publicarea cărții au fost alocați 6.000 lei de la bugetul municipiului. Pentru 300 de exemplare, a câte 320 pagini fiecare. Până la urmă cartea a avut 446 de pagini, diferența fiind suportată de editură. Cele 300 de exemplare nu se comercializează, fiind realizate din bani publici. Dar ca o surpriză pentru Muzeul Hasdeu și pentru noi toți, editura a decis să scoată suplimentar, pe propria cheltuială, încă 150 de exemplare, pentru ca acest jurnal al Iuliei Hasdeu (putem considera și așa această carte) să poată circula, să poată ajunge la public. Costă doar 24 de lei și poate fi cumpărată de la centrele de distribuție, de pe net, dar și de la Castelul Hasdeu.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *