Politica

“Mai multe femei în politică înseamnă schimbarea politicii în bine”

Monica-ClinciuRomânia este pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește reprezentarea de gen în politică. Acesta este unul dintre principalele motive care stau la baza inițiativei legislative a PNL privind cota de 30% de reprezentare a femeilor pe listele electorale pentru alegerile locale și parlamentare. Și pe locuri eligibile, nu la coada listei. “ Într-o țară în care femeile reprezintă jumătate din populație, iar aproape 55% din totalul absolvenților de studii superioare sunt femei, ultimul loc în Europa nu ne face deloc cinste. Sigur, de vină sunt partidele politice, nu electoratul, pentru că partidele fac listele de candidați. Proiectul de lege inițiat de PNL vine să remedieze tocmai această problemă. Sunt 15 țari în Europa și 90 în întreaga lume unde au fost legiferate cotele de gen. Iar țările unde a fost rezolvată această problemă au cel mai scăzut grad de corupție, ceea ce nu mi se pare deloc întâmplător”, ne-a declarat co-președintele Organizației Județene de Femei a PNL Prahova, Monica Clinciu.
Ca o comparație, în Parlamentul României femeile reprezintă 11% din totalul parlamentarilor, în timp ce în alte state din Uniunea Europeană acest procent ajunge la 28-30%. O cotă de 30% va fi introdusă și în România, dacă Parlamentul va aproba proiectul PNL. Un proiect inițiat de deputatele liberale Andreea Paul și Alina Gorghiu, semnat de alți peste 150 de parlamentari din diferite partide și care ar putea fi adoptat chiar înainte de alegerile locale din iunie. Dacă se va întâmpla așa, atunci vor fi modificate atât Legea alegerilor locale, cât și Legea alegerilor parlamentare.
“Nu vrem nici 70%, nici 60%, nici 50%. Vrem o cotă de reprezentare de 30% pe listele electorale și cred că este o cotă corectă de reprezentare a femeilor în politică. Personal sunt de părere că atunci când mai multe femei intră în politică, se schimbă și politica, o schimbare în bine, iar de această schimbare chiar avem nevoie cu toții. Nu spune nimeni că va fi ușor să punem în practică această cotă de reprezentare. Cel puțin în mediul rural, acolo unde există o anumită mentalitate privind rolul femeii, va fi chiar foarte greu. Dar încet-încet, va trebui să schimbăm această mentalitate și să-i dăm femeii locul pe care îl merită”, a mai afirmat Monica Clinciu.
Co-președintele OFL Prahova a participat, la începutul săptămânii, la conferința “Reprezentarea de gen în politică. Provocări și soluții”, organizată la Palatul Parlamentului și unde au fost prezenți, alături de liderii PNL, Alina Gorghiu și Vasile Blaga, reprezentanți ai partidelor parlamentare, ai Administrației Prezidențiale, premierul Dacian Cioloș, ambasadori, foști și actuali miniștri, reprezentanți ai Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, ai societății civile și mediului academic.

5 Comments

  1. Iubesc Câmpina! says:

    În PNL Câmpina femeile au acum 40%. Dacă nu mai intră pe listă Monica Clinciu ajung la 30%. Exact cât a cerut chiar ea. Și lebăda de la București.

  2. viorica says:

    asa este D NA CLINCIU dar ce ne facem cu mentalitatea romanilor?????sau de ce nu …cu a unui consilier care zice despre oricare femeie oricit de desteapta este ,, CINE ?AIA ..BA..” Dinsul traind in alta lume….Asa ca trebuie lucrat

  3. ionut ionescu says:

    Nu este cea mai buna poza a ei.

  4. Badescu Florin says:

    Debandada,incompetenta,spaga ,trafic de influenta a cuprins absolut toate DOMENIILE tarii ,ce aduce in plus mai multa reprezentare din partea feminina in politica,cand avem exemple clare ;Udrea and Co,.Nici o vorba despre criterii de competente profesionale adica mult si prost in continuare.

  5. alex says:

    Fara suparare, dar doar pentru ca o femeie este..femeie, nu e un atu. Pentru mine este irelevant ce sex ma reprezinta, fie barbat, fie femeie, atat cat face treaba. Chestia asta impusa de minim x% e o gaselnita de-a Alinutei Georghiu..

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *