Vila Crăciun, mai cunoscută câmpinenilor ca fosta Casă a Pionierilor, a fost construită la începutul secolului trecut de familia Crăciun, care deţinea şi o faimoasă librărie în centrul oraşului. Familia Crăciun a avut trei fete – Irina, Maria şi Olimpia. Regina Maria şi fiica ei cea mică, Principesa Ileana, veneau des la Câmpina, mai ales în drumul lor spre Castelul Peleş, pentru a-şi comanda costume populare în atelierul celor trei surori. Mai mult, Principesa Ileana chiar a petrecut mai multe vacanţe scurte la Vila Crăciun de la Câmpina. După cel de-al doilea război mondial, vila a fost confiscată de regimul comunist, iar după diverse alte întrebuinţări, în ultimii ani ai regimului, aici a funcţionat Casa Pionierilor. După 1989, imobilul a fost retrocedat, a ieşit din circuitul public, pentru ca în momentul de faţă o mare parte să fie părăsită, iar o altă parte, transformată în depozit de materiale de construcţie! Interiorul casei este somptuos şi probabil că este clădirea din Câmpina care s-ar fi pretat cel mai bine pentru a deveni muzeu al oraşului, cu atât mai mult cu cât chiar peste drum se află Muzeul Memorial „Nicolae Grigorescu”, iar ceva mai sus, Castelul „Julia Hasdeu”.
Cladirea va ajunge in paragina,se degradeaza nefiind bani si interes de conservare.Nu se poate, din pacate introduce decat in circuitul RUINELOR.
Apropo, turnul „Pisa” se poate introduce in circuitul Coruptilor sau al Incompetentei ?poate se va face si un astfel de circuit.
Era util sa ne fi spus din surse sigure cine este / sunt proprietarul / proprietarii actuali, si cat mai multe informatii despre ei, cu ce se ocupa si cum pot fi contactati – restul informatiilor le stie/poate afla oricine, fara investigatii jurnalistice.
Noi nu facem o ancheta. Proprietarii sunt persoane private, stranepotii familiei Craciun. Au castigat casa in instanta. Nu consideram ca trebuie sa prezentam informatii despre ei. Mai ales ca nu asta e ideea de la care am pornit prezentarea.
N-am cerut informatiile despre proprietari decat in cazul in care intr-adevar casa se degradeaza. Fiind in Lista Monumentelor Istorice, daca se degradeaza, atunci proprietarul trebuie aratat public cu degetul – asta ca principiu, nu am nimic cu persoanele in cauza din cazul de fata. Este ceea ce face spre exemplu societatea civila din Capitala in cazul imobilelor de patrimoniu neglijate: ii arat. Daca vrei sa ai discretie si liniste ca persoana privata, si detii un imobil de patrimoniu (care este moralmente un bun public al intregii societati), atunci il ingrijesti ! Altfel, trebuie sa-ti asumi riscul de a nu mai avea acea discretie si liniste dorite. Pentru ca o casa cu asemenea valoare si atatea amintiri e un lucru aproape sacru, si nu mai este al unui singur proprietar, ci al tuturor, al intregii societati.
Are mare dreptate Madalin si cu atat mai mult cu cat foarte multi Campineni de o anumita varsta, o pastreaza in memoria afectiva, cu mult respect si placere, ca o etapa din copilaria lor, a noastra, de mare calitate in formarea de caractere curate si chiar de descoperire a unor prietenii, dar si pasiuni necunoscute. Cine stie despre ce vorbesc, sigur imi dau dreptate, pentru ca, chiar daca se numea – Casa Pionierilor – era de fapt, un adevarat club al copiilor din acele vremuri, extrem de util si de drag pentru noi, acei copii, care in afara scolii nu mai aveam nimic altceva decat zbantureala pe maidan. E adevarat ca nu toti frecventau acel club, dar mai stiu sigur ca, cine a reusit sa parcurga macar o etapa completa, de la cel putin un cerc aptitudional, au iesit si sunt in continuare oameni speciali! Si as vrea sa va mai spun o chestie, la care nu stiu daca imi ve-ti da dreptate, dar eu cred ca AZI, daca ar functiona, un asemenea club al copiilor, sau al nepotilor nostri, cel putin de o maniera asemanatoare, pe multi ar face fericiti si multe s-ar putea schimba in bine! Si apropo, acum nu credeti ca in loc de risipirea banilor, pe acel ‘rahat cu mot’ din centru , fara de nici o valoare si folos, o gluma tare proasta pe banii nostri, ar fi fost mult mai corect ca acele sume si poate ceva in plus, puteau fi directionate spre un asa proiect si poate chiar in aceiasi cladire, nu?
Rascumparand un Monument Istoric si punandu-l la dispozitia tuturor sa se bucure de frumusetea lui, este o realizare pentru orice insitutie publica. Rascumpararea se face cu bani din Fonduri Europene dedicati unor asfel de actiuni si nu din bani locali, deci bugetul nu este o consideratie in aceasta actiune.
Valoarea Monumentului se poate stabili prin evaluari Independente!
Dar aici putem vedea ceea ce este rau si necivilizat in Romania de azi! :
Sa moara capra vecinului!