Social

S-a făcut primul pas pentru atestarea caşcavelei de Valea Doftanei ca produs tradiţional

V Doftanei 3Eveniment important astăzi la Valea Doftanei, acolo unde a venit o echipă formată din reprezentanţi ai Ministerului  Agriculturii, ai Camerei Agricole, Direcţiei Agricole Prahova şi ai altor instituţii cu responsabilităţi în domeniu. A fost primul pas pentru atestarea ca produs tradiţional a caşcavelei de Valea Doftanei o dorință mai veche a producătorilor și administrației locale din această comună. Oaspeţii au vizitat două gospodării individuale, acolo unde au asistat „live” la modul de preparare a celebrei caşcavele, au discutat cu localnicii şi au participat la o întâlnire organizată la sediul Primăriei Valea Doftanei cu mai mulţi fermieri. Totul a avut la bază un demers al primarului Ion Manea, care, după ce a reuşit înregistrarea la OSIM a caşcavelei ca produs, dar și a Festivalului Cașcavelei, acum a demarat procedurile pentru recunoaşterea caşcavelei ca produs tradiţional. O recunoaştere pe care acest produs a mai avut-o, dar legislaţia s-a schimbat şi toate produsele tradiţionale sunt acum recertificate.
Invitaţii Primăriei Valea Doftanei au fost Viorel Morărescu (director general în Ministerul Agriculturii), Dana Popa şi Corina Gălbează (consilieri superiori în Direcţia Generală de Industrie Alimentară din cadrul Ministerului Agriculturii), Maria Tiron şi Silvia Ioniţă (consilieri la Direcţia Agricolă Prahova), Miţa Enache (director executiv la Camera Agricolă Prahova), Fabian Rotaru (manager Grupul de Acţiune Local “Dealurile Sultanului” – din care face parte şi comuna Valea Doftanei) şi Carmen Oancea (preşedinte Asociaţia Pleşuva).
V Doftanei 1 V Doftanei 2

La nivel naţional sunt 514 produse atestate ca produse tradiţionale, două dintre acestea fiind recunoscute şi la nivel european – magiunul de prune de Topoloveni şi salamul de Sibiu. Între cele 514 produse atestate la nivel naţional se mai numără unul de la Valea Doftanei – păstrăvul afumat de Doftana. Invitaţii le-au prezentat fermierilor locale avantajele obţinerii atestatului pentru produse tradiţionale, paşii concreţi care trebuie parcurşi, precum şi, în perspectivă, beneficiile în cazul dobândirii, de către caşcaveaua de Valea Doftanei, a calităţii de produs tradiţional recunoscut de Uniunea Europeană.
„Este una dintre priorităţile mele să obţinem statutul de produs tradiţional pentru caşaveaua de Valea Doftanei. Poate că oamenii sunt încă destul de reticenţi, dar eu şi ceilalţi reprezentanți din administraţia locală, care ne ocupăm de acest lucru important pentru comună, vom face toate demersurile pentru a-i convinge pe fermieri de beneficiile acestui statut pentru produsul nostru tradiţional. Consider că este nu numai o prioritate pentru administraţia locală, dar un pas foarte important pentru întreaga comunitate, pe termen lung putând aduce beneficii deosebite chiar României”, ne-a declarat primarul comunei Valea Doftanei, Ion Manea.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *