Cum vor crește prețurile la apă și canalizare până în 2018, conform noii Strategii de tarifare a HidroPrahova

Categorie: Administratie publica 13 martie 2016

Retea apaHidroPrahova are nevoie de bani pentru continuarea proiectului privind reabilitarea și modernizarea sistemelor de apă și canalizare din județul Prahova. Proiectul acela uriaș, de 162 milioane euro, derulat cu finanțare europeană până la 31 decembrie 2015. Proiectul acela la care se înregistrează întârzieri mari în executarea lucrărilor, atât la partea de canalizare, cât și în privința stațiilor de epurare. Lucrările nu s-au finalizat până la sfârșitul lui 2015, fondurile europene au fost sistate, iar acum se caută soluții pentru găsirea unor surse de finanțare astfel încât lucrările să poată fi continuate.
După cum a anunțat conducerea HidroPrahova, singura soluție ar fi fazarea proiectului. Adică trecerea acestuia într-o nouă etapă de finanțare europeană, pe un program nou din ultimul val de fonduri europene. Lucru posibil, dar care nu este deloc ușor de obținut. Iar dacă fazarea va fi aprobată de organismele europene, banii ar urma să vină abia din a doua jumătate a anului. Ce se va întâmpla până atunci?
HidroPrahova are la dispoziție o linie de finanțare de 9,2 milioane euro, contractată în 2013 de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și din care până acum nu a efectuat nici o tragere. Lucrările de canalizare ar putea fi plătite din acest credit, numai că, în conformitate cu contractul dintre cele două părți, BERD cere în mod expres o strategie de tarifare a serviciilor de apă și canal pentru perioada 2016-2018.

Această strategie a fost aprobată la începutul lunii martie, de Adunarea Generală a Asociaților de la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Apă Prahova. Cine face parte din această asociație? Câte un reprezentant al Consiliului Județean și primăriilor din cele 59 de localități deservite de HidroPrahova. Ce prevede această strategie? Creșterea tarifelor la apă și canalizare astfel:
– de la 1 iulie 2016: 5% la apă și 3% la canalizare
– de la 1 iulie 2017: 5% la apă și 3 % la canalizare
– de la 1 iulie 2018: 7,44% la apă și 3,88% la canalizare
Strategia de tarifare va fi transmisă la BERD, iar apoi vor putea fi efectuate tragerile din creditul de 9,2 milioane euro, iar aici problema să zicem că va fi rezolvată. În paralel vor fi efectuate și demersurile pentru aprobarea fazării lucrărilor.
Strict legat de Câmpina, Bănești și Vălenii de Munte, aici există o problemă care complică și mai mult situația și așa foarte complicată a lucrărilor de canalizare. Este singurul front de lucru din tot județul rămas fără antreprenor, după ce Cast a reziliat unilateral contractul de execuție. O reziliere pe care HidroPrahova nu o recunoaște și, ca atare, continuă să trimită adrese constructorului în vederea continuării lucrărilor.

Comenteaza !


 • You Avatar
 • Comentarii recente

 • Categorii

 • Arhivă

 • Abonare la ştiri

  Introduceti adresa de email:


  RSS Feed
  ŞTIRI
  campinaph.ro
 • PUBLICITATE