Social

Domnule primar Horia Tiseanu, oricine are voie să filmeze și să facă poze pe domeniul public!

Facsimil filmareEste foarte posibil ca primarul Horia Tiseanu să nu fi știut ce semnează. Altfel, e greu de crezut că, după 20 de ani de activitate în administrația locală, primarul să nu știe nici acum că nu poate interzice filmatul și fotografiatul pe domeniul public. Oricine poate filma și fotografia pe domeniul public, scrie și în Codul Civil, dar și în Declarația internațională a drepturilor omului și cetățeanului. Dacă, totuși, primarul a știut ce semnează, deja e grav. Prin semnătura sa a interzis unui câmpinean „filmarea și fotografierea interioară, la sol și aeriană”, a obiectivelor de interes public aparținând patrimoniului Câmpinei (care înseamnă domeniu public). 

Pe scurt, Ionuț Baltag, un câmpinean care deține casa de producție „Visual Production” a solicitat Primăriei Câmpina acordul pentru filmarea și fotografierea mai multor obiective publice din Câmpina. Dorea să realizeze un clip video de promovare a municipiului. Un film pentru propriul portofoliu, un film profesionist pe care, ulterior, l-ar fi pus gratuit la dispoziția administrației locale. Și iată obiectivele pe care dorea să le filmeze: Casa cu Grifoni, Casa Tineretului, Biblioteca Municipală, Lacul Bisericii, Muzeul Hasdeu, Muzeul Grigorescu, Biserica de la Han, Biserica Catolică, Lacul Curiacul și Bazinul de înot didactic. Ionuț Baltag vrea doar să facă un filmuleț, nu cere bani, nu e interesat de planurile de viitor ale Primăriei privind o posibilă selecție de oferte pentru un DVD de promovare a localității.
Nici nu ar fi trebuit să ceară acordul Primăriei pentru a filma sau fotografia aceste obiective de interes public. Nu mai vorbim de faptul că Muzeul Grigorescu este al Consiliului Județean și nu al Primăriei Câmpina. Sau de faptul că bisericile nu sunt în administrarea autorităților locale. Nu mai punem la socoteală nici măcar faptul că suntem mii de câmpineni, poate, care filmăm și fotografiem Lacul Bisericii sau Lacul Curiacul.

Ionuț Baltag a vrut doar să nu aibă probleme, să fie foarte corect în raport cu administrația locală și de aceea a cerut acordul scris al Primăriei.
S-a gândit la faptul că e posibil să nu fie primit să filmeze în incinta Bazinului de înot sau în Biblioteca Municipală, de exemplu. Nu s-a așteptat nici un moment la răspunsul pe care l-a primit din partea primarului. I s-a comunicat în scris că Primăria nu este de acord cu filmarea obiectivelor menționate, nici măcar din exterior, darămite din interior. Puteți vedea în facsimil răspunsul incredibil al Primăriei Câmpina.
Noi nu mai avem nimic de adăugat, deși ar fi muuulte de spus.

4 Comments

 1. EU says:

  Buna seara…. Am cateva lucruri de spus:
  1. Ionut Baltag, nu are o casa de productie, este posibil sa ne dati si noua un numar de inregistrare la registrul comertului? Intrati si verificati cate case de productii sunt in Romania….apoi mai vorbim de asa zis-ul Visual Poduction…..
  2. 6 din 11 puncte ce doreste sa le filmeze sunt de patrimoniu, asa cum scrie in raspunsul primariei …restul are voie…cred ca se vede clar
  3. Ionut Baltag este secretar intr-un partid, cu acte in regula…..Nasul lui stie mai bine…..
  4. Nu a cerut in scop public, ci in scop privat…portofoliu…etc
  5. Foarte bine face primaria, sa faca selectie de oferte, la care evident sa participe si Ionut Baltag.
  Sper sa publicati. Multumesc

 2. mihai says:

  De ce nu imi publicati comentariul postat ieri pe acest site? Am avut un limbaj normal, synt lucruri adevarate si lumea trebuie sa le cunoasca. Am facut un print screen atunci cand am trimis comentariul si se vede clar ca asteapta sa fie aprobat. O sa dau si eu in toate site-urile acest print s
  creen. Multumesc

 3. admin says:

  Aveti o problema, pe bune. Credeti ca stam non-stop pe site sa moderam comentariile imediat cum apar? L-ati postat aseara la ora 20.35. L-am vazut in aceasta dimineata si i-am dat accept. Iar de raspuns, v-am raspuns pe facebook, dupa cum probabil ati vazut.

 4. Campinean curios says:

  1. E adevarat ca Baltag e membru PMP?
  2. Se poate face selectie de oferte, in care pretul sa fie 0? Adica, gratuita, dar sa se aleaga cea mai buna dintre mai multe? (ma refer in genere, nu doar la cazul acesta)

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *