Actualitate

Reabilitarea termică a blocurilor, o poveste asemănătoare celei cu parcul industrial

campina blocuri vs parc industrialIzbitoarea asemănare între cele două proiecte triumfaliste ale Primăriei Câmpina este că sunt… doar niște proiecte foarte greu, dacă nu chiar imposibil de pus în practică. Pentru Câmpina, reabilitarea termică apare în fiecare an, la adoptarea bugetului local și mai apare o dată la patru ani, în programele electorale. Atât şi nimic mai mult!
Celebrul parc industrial de la fosta fabrică „21 Decembrie” este un proiect care nu va deveni niciodată realitate. Chiar ne dorim să nu avem dreptate, dar în țară se închid parcuri industriale, dispar firme după firme și atunci cum facem noi, la Câmpina, un parc industrial? Cu cine? Pentru cine? Se și demonstrează că parcul industrial a fost doar un proiect electoral. Ați mai auzit ceva de el? Singurul care a câştigat şi va mai câştiga de pe urma acestei idei este proprietarul terenului, o persoană privată care nu mai plăteşte impozit (nişte sute bune de milioane de lei vechi) de când s-a aprobat în Consiliul Local asocierea pentru… parcul industrial.
La fel şi cu proiectul care va fi pe ordinea de zi a şedinţei de joi, 25 august, a Consiliului Local, proiect privind stabilirea nivelului contribuţiei proprii de la bugetul local pentru reabilitarea termică a blocurilor, precum şi instituirea unei taxe pentru recuperarea de la fiecare proprietar a unui procent de maximum 25% în 10 ani de la finalizarea lucrărilor. Din păcate, mai este cale lungă până departe! Practic, sunt nişte formalităţi pentru depunerea proiectului în vederea obţinerii finanţării europene, dar şansele ca municipiul Câmpina să obţină fonduri pentru reabilitarea termică a blocurilor sunt minime, ca să nu spunem nule. Lucru pe care îl ştiu şi edilii câmpineni, dar preferă să „îmbrace” totul într-o poveste frumoasă și să se bată cu pumnii în piept că ei luptă pentru binele comunității. Noul proiect privind reabilitarea termică este foarte complicat, avem îndoieli serioase că inclusiv inițiatorii (primarul și noul viceprimar) au înțeles despre ce este vorba. Vom vedea la ședința de mâine dacă măcar consilierii și-au dat seama cum stau lucrurile sau vor vota doar pentru că este vorba despre reabilitarea termică, o mare dorință a câmpinenilor și un minunat plus electoral.

3 Comments

 1. toteu says:

  unde sunt baietii aia care au inghitit pastila asta cu parcul, pe cand altii expuneau argumentat pe aici ca e o idee total nefezabila?

 2. Roman Roman says:

  Si totusi daca Romania nu poate atrage investitori externi la nivelul de salarizare actual atunci cand ?orasul inca mai are scoli ,tineri ,meseriasi dar se va stinge in cazul cand actuala conducere administrativa nu gaseste nici o solutie pt locuri de munca permanente.Parcurile industriale reprezinta solutia de viitor dar nu electorale si politice,cat despre reabilitarea termica de neinteles ,se vorbeste mult se promite mult in campanie si nu se face absolut nimic.Oare se poate pune Campina in miscare ? dar ce fel de miscare?in afara de 2-3 parcuri de joaca nu s-a facut mai nimic si mai trist, nu exista un program coerent si credibil, doar minciuni electorale.

 3. toteu says:

  Nu e chiar asa. Ce scoli are Campina? Ce forta de munca? Daca s-ar face ceva pe aici, ar fi niste unitati de productie mici/medii, sau spatii logistice. Acolo e nevoie de multa forta de munca, semi-calificata, si care sa fie dispusa sa munceasca (pe un salariu nu foarte atractiv) in PRODUCTIE. Adica sa se murdareasca pe maini. Nu avem forta de munca, nu avem tineri calificati si antrenati pentru a munci in astfel de spatii.

  De ce? Pentru ca nu mai avem scoli profesionale, iar cele pe care le aveam erau privite mai degraba ca un purgatoriu catre viata de interlop, decat ca un loc unde sa inveti o meserie care ti-ar putea pune paine pe masa. Degeaba face primaria parc industrial, daca a stat pasiva atatia ani, asistand la exodul tinerilor din oras, fara a se gandi catusi de putin la ce sanse mai au tinerii de a se stabili aici.

  Cu greu reusesc sa mentin un limbaj civilizat in comentariul asta, iar asta se intampla pentru ca urasc din tot sufletul ipocrizia autoritatilor si prostia oamenilor care inca cred aceste autoritati ipocrite…

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *