Actualitate

Horia Tiseanu este acuzat de DNA de luare de mită şi abuz în serviciu!

campina tiseanu dnaZiua plină de ieri a continuat şi astăzi la DNA Ploieşti, acolo unde în cursul după-amiezei a fost audiată Carmen Gheorghe, fost şef al Poliţiei Locale Câmpina. După ce i-a audiat în ultimele două zile pe Horia Tiseanu, pe şoferul acestuia, Robert Hintz, pe fostul director al Direcţiei Economice, Gheorghe Ecaterinescu, şi pe fostul şef al Poliţiei Locale Câmpina, Carmen Gheorghe, DNA a emis un comunicat din care spicuim.
„În cursul anului 2014, inculpatul Tiseanu Laurențiu Horia, în calitate de primar al municipiului Câmpina, a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale un procentaj de 10% din valoarea unui contract de execuție lucrări în sumă totală de 317.817 lei, din care a primit efectiv suma de 17.000 de lei. În schimbul acestor bani, inculpatul a facilitat firmei omului de afaceri câștigarea selecției de oferte (la cererea primarului Tiseanu Horia Laurențiu au fost întocmite alte două oferte la prețuri superioare, fapt ce a asigurat desemnarea ca și câștigătoare a ofertei societății reprezentate de omul de afaceri) și a procedat la aprobarea încheierii contractului respectiv”. Între timp s-au mai aflat şi alte detalii privind acest caz. Denunţătorul lui Tiseanu în acest caz este Radu Ionescu, fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, cel care a trecut şi el în această primăvară pe la DNA. O firmă a lui Radu Ionescu a realizat lucrări de reabilitare a Casei Tineretului, mai exact montarea de tâmplărie tip termopan.
„În cursul anului 2014, inculpatul Tiseanu Horia Laurențiu, în calitate de primar al municipiului Câmpina, beneficiind de ajutorul suspecților Ecaterinescu Gheorghe, Micu Costin-Octavian și Gheorghe Carmen Daniela, a dispus achiziționarea unei mașini marca Opel Insignia, în scopul folosirii personale și exclusive, cu încălcarea dispozițiilor legale. Autoturismul a fost cumpărat din fondurile alocate Poliției Locale Câmpina (unitate fără personalitate juridică, aflată în subordinea primarului) deoarece, conform prevederilor legale, Primăria Câmpina nu avea dreptul de a achiziționa niciun fel de autoturism pentru folosința proprie. 
Pentru a păstra o aparență de legalitate au fost întocmite două facturi pentru cumpărarea autoturismului, ambele emise de societatea reprezentată de suspectul Micu Costin-Octavian, în valoare totală de 131.600,66 lei (79.802,20+51.798,46 lei), echivalent al sumei de 29.654 euro. Ulterior, documentele respective au fost înregistrate în contabilitatea instituției publice în conturi separate, cu consecința aparentei respectări a pragului valoric legal de 18.000 de euro, în contextul în care s-a considerat că o achiziție în această limită ar fi fost legală (este de menționat că, potrivit O.U.G. 34/2009, cu completările ulterioare, instituțiilor publice li se interzisese la acea dată însuși dreptul de a achiziționa autoturisme). 
Prin aceste demersuri, inculpatul Tiseanu Laurențiu Horia a prejudiciat bugetul local, fiind totodată creat un folos necuvenit atât pentru acesta, prin utilizarea nelegală a autovehiculului, cât și pentru societatea reprezentată de suspectul Micu Costin-Octavian, achiziția făcându-se cu încălcarea dispozițiilor legale”. Despre subiectul achiziţionării autoturismului Opel Insignia am scris de multe ori, astfel încât nu considerăm să mai insistăm asupra subiectului.
DNA i-a fixat lui Horia Tiseanu următoarele obligaţii pe perioada controlului judiciar:
a) să se prezinte la sediul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești sau la sediile instanțelor de judecată, ori de câte ori este chemat,
b) să informeze de îndată organele judiciare cu privire la schimbarea locuinței,
c) să se prezinte la Inspectoratul de Poliție Județean Prahova – Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat,
d) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar,
e) să nu exercite funcția de primar al municipiului Câmpina,
f) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.
În cazul în care sunt încălcate cu rea-voință aceste obligații, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu arestul la domiciliu sau cu arestul preventiv. Inculpatului și suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 și 307 Cod de Procedură Penală.
În toată perioada în care Horia Tiseanu va avea interdicţia de a-şi exercita atribuţiile funcţiei de primar, activitatea din Primăria Câmpina este condusă de viceprimarul Adrian Piţigoi.

1 Comment

  1. Roman Roman says:

    Inculpat Horia Tiseanu de ce nu iti dai demisia urmand exemplu sefului, inculpatul Blaga Vasile ?Dupa cat bine ai facut orasului timp de 3 mandate, 3 ani sunt bine-veniti.Sa auzim de bine .

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *