În presa locală a apărut miercuri un comunicat al societăților Elsid și Electrocarbon, care au anunțat cu mărinimie că ”au decis să renunțe la dreptul de superficie asupra a 25 hectare deținute legal pe râul Doftana”. Un comunicat interesant prin sumedenia de întrebări pe care le provoacă și prin importanța dezvăluirilor pe care le aduce.
Le luăm pe rând, și plecând de la discuția pe care primarul Alin Moldoveanu a avut-o cu avocatul celor două societăți, Doru Trăilă, în plenul ședinței de Consiliu Local din 25 octombrie, apar foarte multe semne de întrebare.
Fosta administrație locală a dat gratuit aceste terenuri. Cine controla vechea administrație?
Dacă nu era demersul început de primarul Alin Moldoveanu, s-ar fi ajuns vreodată în situația ca Elsid și Electrocarbon să ”renunțe” cu mărinimie la aceste terenuri?
De ce nu au făcut primarul și viceprimarii din mandatele anterioare aceste demersuri? Oare au avut un împărat, ei fiind vasali prin partidele politice din Câmpina? (Vasal, conform DEX online, ”persoană care, în schimbul unui beneficiu sau feude, datora suzeranului său omagiu, fidelitate și avea obligații civile și militare față de acesta”)
Nici primarul, nici viceprimarii, nici președinții Consiliului Județean din mandatele anterioare nu au vorbit de centura Câmpinei, un proiect așteptat de zeci de mii de oameni, nu numai din Câmpina, din aceeași cauză că știau pe cine ar deranja un astfel de proiect?
De ce nu au ”decis” Elsid și Electrocarbon timp de zece ani să ”renunțe” la acest drept? Sigur, doar proprietarii pot renunța la un drept asupra unui teren, dar nu ar fi fost un beneficiu mai mare pentru câmpineni dacă aceste terenuri erau libere de sarcini încă din anul 2013?
Au plătit societățile vreun leu pentru exercitarea dreptului de superficie asupra celor 25 hectare? Mii de câmpineni și-ar dori să ia gratis un teren, cu atât mai mult cu cât e vorba de 25 hectare ale câmpinenilor. Fiecare metru pătrat de teren, chiar și dat în superficie, trebuie plătit! Nu ar fi fost moral și normal ca cei care au inițiat proiectele, să revină apoi și să ceară să se plătească superficia sau să fie luate înapoi terenurile câmpinenilor? Primăria este obligată să pună în aplicare o hotărâre a Consiliului Local, dar rămâne marea întrebare: unde sunt banii?
Primarul Alin Moldoveanu l-a întrebat pe avocatul celor două societăți de bani, dar acesta nu a putut să dea niciun răspuns.
Prin comunicatul celor două societăți, recunosc acestea că au exercitat dreptul de superficie asupra a 25 hectare fără să plătească nimic? Dacă nu au plătit niciun leu timp de zece ani pentru aceste terenuri, mai pot considera că le-au ”deținut legal”?
Se invocă situația de la Comarnic. O situație similară din multe puncte de vedere cu ceea ce s-a întâmplat la Câmpina. Centura orașului Comarnic este o investiție de interes național, chiar european, realizată printr-un parteneriat între administrația locală din Comarnic și Consiliul Județean, așa cum se dorește și la Câmpina. Cine nu-și dorește să scape de vacarmul de pe DN1?! Mai mult, centura orașului Comarnic este premergătoare autostrăzii Comarnic – Brașov, un obiectiv de care se tot vorbește în ultimii 30 ani, fără a se face prea mult în această direcție. Dar apar astfel de piedici. Să urmeze o continuare a bombei detonată la Câmpina și la Comarnic?
Dar să ne așteptăm să apară o situație similară și la Azuga, acolo unde, de asemenea, există un parteneriat similar între administrația locală și Consiliul Județean?
Referitor la situația de la Câmpina este puțin stranie și decizia judecătorilor de la Tribunalul Ilfov de a suspenda Hotărârea Consiliului Local, dar și decizia Prefecturii Prahova de a ataca aceeași hotărâre, în condițiile în care aceasta nu face altceva decât să respecte legea în vederea recuperării unor terenuri pentru investiții de interes local, zonal, național. Primarul Alin Moldoveanu a spus chiar de mai multe ori în ședința de Consiliu din 25 octombrie că nu se făcea nimic pe aceste terenuri fără acordul celor două firme și cu respectarea legii. Nu era suficient? A deranjat pe cineva acest lucru?
Este implicat prefectul județului Prahova,, care este și președinte PSD Prahova, în acest caz? Instituția Prefectului nu susține investițiile Consiliului Județean în parteneriat cu administrațiile locale la Câmpina și Comarnic și joacă altă carte?
Mai sunt și alte întrebări pentru că subiectul este amplu, dar vom reveni asupra acestora și vom reveni inclusiv cu calculul sumelor pe care un câmpinean obișnuit ar fi trebuit să le plătească la bugetul local dacă ar fi primit de la Consiliul Local dreptul de superficie asupra a 25 hectare de teren.
Vă recomandăm: https://www.campinaph.ro/2023/12/lovitura-pentru-centura-de-est-a-campinei-un-proiect-asteptat-si-dorit-de-zeci-de-mii-de-oameni.html
https://www.campinaph.ro/2023/10/zeci-de-hectare-de-teren-date-gratuit-se-intampla-la-campina-inca-din-anul-2013.html