Este deja de notorietate disputa privind hectarele de terenuri de pe râul Doftana, pe care societățile Elsid și Electrocarbon le-au primit de la Consiliul Local Câmpina pentru realizarea unor microhidrocentrale. La o recentă ședință a Consiliului Local Câmpina, Executivul a anunțat nu numai că a reușit recuperarea unei părți importante din hectarele de terenuri date cu generozitate, dar a și notificat societățile în privința unei datorii de peste 75 milioane lei către bugetul local.
Cum s-a ajuns aici?
Notificarea prezentată de Executiv în plenul Consiliului Local arată existența unei datorii de 3.930.120 lei de către Elsid și a unei datorii de 71.855.424 lei de către Electrocarbon, în ambele cazuri sumele reprezentând lipsa de folosință pe ultimii trei ani pentru terenuri și nepredatelor la terminarea lucrărilor, așa cum prevede contractul dintre cele două părți și așa cum stipulează proces verbal de recepție la terminarea lucrărilor din anul 2013.
Sumele au fost calculate conform HCL 173/2019 – chirie pentru teren pe care se desfășoară activități economice, zona D de impozitare. Cele două societăți și-au asumat prin contractele semnate că ”la terminarea lucrărilor de construire (se obligă) să restituie proprietarului (Municipiul Câmpina), suprafețele de terenuri neafectate de amenajarea hidrotehnică” .
Cele două societăți nu au restituit terenurile în 2013, când ar fi trebuit să o facă. Mai mult decât atât, printr-o adresă transmisă Primăriei Câmpina, cele două firme avertizează că dacă le este deranjată “folosința liniștită și utilă asupra terenului, proprietarul se obligă să achite daune-interese la valoarea investiției efectuate”, care se ridică la aproximativ 20 milioane lei.
Dar cine sunt cele două firme…
La o simplă și banală căutare pe internet descoperim lucruri foarte interesante despre cine sunt cele două firme.
…Mercantilism, ferocitate… ”Ce conta dacă Hidroelectrica murea. Ei să facă profit”
Agerpres.ro scria la 23 noiembrie 2015 că ”acționarii Elsid Titu au pierdut definitiv procesul cu Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica. Elsid a contestat măsura administratorului judiciar Euro Insol de activare a clauzei de forță majoră în perioada 1 august 2012 – 1 decembrie 2012, ce a avut ca efect diminuarea cantității de energie pe care Hidroelectrica a livrat-o Elsid în perioada menționată. Această atitudine de frondă față de o companie ajunsă în incapacitate de plată arată mercantilismul și ferocitatea cu care tratau băieții deștepți Hidroelectrica. Ce conta dacă Hidroelectrica murea. Ei să facă profit”, a declarat Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar.
”La momentul deschiderii procedurii insolvenței, societățile Elsid şi Electrocarbon Slatina, companii deținute de Mihai Tufan şi Mihai Anastasescu, aveau un preț contractual fix de 103 lei/ MWh, departe de a acoperi prețul de cost de 187 lei/MWh şi mult mai mic față de prețul pieței, care oscila în jurul valorii de 220 lei/MWh. Cele două contracte încheiate de Hidroelectrica cu Elsid Titu şi Electrocarbon Slatina au generat, în perioada 2006 – 31 mai 2012, o pierdere de 200 de milioane de lei”, mai notează sursa citată.
…Oameni ajunși în pușcărie, după ce Metaleuroest a preluat Electrocarbon
“Gazeta Nouă” scria la 12 septembrie 2012 despre ”cum se fură o fabrică” și cum a ajuns societatea Metaleuroest să preia Electrocarbon. ”Artificiul” prin care Metaleuroest a devenit proprietara colosului Electrocarbon ”a făcut obiectul unui proces, în urma căruia trei oameni, în frunte cu omul de afaceri băcăuan Corneliu Iacobov, au fost condamnați în iunie 2012 la șase și, respectiv, șapte ani de închisoare”.
…Amendate pentru fapte anticoncurențiale
Potrivit publicației profit.ro, ”Consiliul Concurenței a sancționat Hidroelectrica și pe zece dintre parteneri săi contractuali cu amenzi în valoare totală de aproximativ 37 milioane euro pentru încheierea unor înțelegeri anticoncurențiale pe piața producerii și comercializării de energie electrică. Printre cumpărătorii amendați s-au numărat și Elsid și Electrocarbon, care au primit sancțiuni de 570.000, respectiv 193.000 euro. Cele două firme, alături de Hidroelectrica, au recunoscut săvârșirea faptelor anticoncurențiale și au beneficiat de reducerea amenzilor.
…”Băieții deștepți din energie trebuie să înțeleagă că a venit timpul să se oprească și să plătească!”
În ediția electronică a ziarului ”Adevărul” din 23 noiembrie 2015 se precizează: ”Producătorul de electrozi siderurgici Elsid Titu, companie controlată de Mihai Tufan şi Mihai Anastasescu, incluși în categoria băieților deștepți, au pierdut procesul cu Hidroelectrica, care le anulase contractele de furnizare de energie electrică. Remus Borza, administrator judiciar al Hidroelectrica, a afirmat cu această ocazie că acești băieți, “care timp de zeci de ani au spoliat companiile statului, trebuie să înțeleagă că a venit timpul să se oprească şi implicit să plătească”.
Pe același subiect, Hotnews publica în data de 23 noiembrie 2015 o declarație a lui Remus Borza: “Aștept ca instituțiile statului să își facă datoria și în ceea ce îi privește pe băieții deștepți. Este culmea tupeului ca după ce ai dat o gaură de peste un miliard de euro la Hidroelectrica să mai pretinzi 600 milioane euro daune ca urmare a denunțării acestor contracte”.
…Atentat la siguranța statului?!
Tot Hotnews.ro publica un punct de vedere al lui Remus Borza.
”Să târăști Hidroelectrica timp de 3 ani pe la toate instanțele din România și din străinătate reprezintă atentat la siguranța națională”. Bine că aceasta nu se prescrie niciodată!
Sunteti primii care spuneti adevarul despre Anastasescu si cum si-a construit el imperiul! Felicitari pentru curaj!
Bine ca sunt fapte care nu se presciu niciodata!
Acuma poate intelege toata lumea de ce vrea sa isi impuna Anastasescu omul sau la primarie, in cazul de fata pe Irina Nistor! Pentru a-i proteja interesele!
Sa dea banii!!! Poate ne spune cineva cam ce s-ar putea face cu banii pe care ii datoreaza, ca sa ne dam seama de dimensiunea hotiei!
Dar de atacul asupra mediului de pe Doftana, cand va raspunde? A distrus ecosistemul, sunt zile cand nici apa nu mai curge pe Doftana… Acesta este un atentat la siguranta nationala si la sanatatea publica a romanilor!