Electoral

Dezbaterea electorală cu candidaţii la Primăria Câmpina (III). Momente amuzante şi momente delicate

Dezbatere 1Dezbaterea electorală, la care au participat patru dintre cei şapte candidaţi la Primăria Câmpina, nu a fost lipsită de momente amuzante, unele gustate din plin de cei prezenţi în sală. Noi încercăm să vă redăm câteva dintre ele. Citindu-le, poate nu par extraordinare, dar acolo, în timpul dezbaterii, în emoţia confruntării directe, aceste momente au fost chiar „delicioase”.
Când a explicat motivele pentru care candidează, Liviu Corcodel (PNG-CD) a spus că scena politico-administrativă locală are nevoie de oameni tineri, care să schimbe actuala clasă politică, iar unul dintre principalele sale atuuri sale este tocmai tinereţea. „A, da, şi domnul Piţigoi este tânăr!”, a completat Corcodel în momentul în care sala a reacţionat, apropo de tinereţea candidaţilor. Ciprian Murariu a făcut ochii mari, iar Virgil Guran a întrebat: „Adică eu sunt bătrân, vrei să spui?!” Corcodel s-a cam înroşit, s-a cam fâstâcit, noroc că semnalul sonor a anunţat că timpul alocat răspunsului a expirat. Ca o paranteză, precizăm că Adrian Piţigoi are 34 de ani, Ciprian Murariu – 37 de ani, Liviu Corcodel – 45 de ani, Virgil Guran – 47 de ani. Aşadar, atuul cu tinereţea îl au toţi.

Sala a râs cu subînţeles şi atunci când Adrian Piţigoi (PP-DD) a afirmat că vrea sporturi elitiste în Câmpina „pentru că nu suntem o ţară doar de fotbalişti”. A zâmbit şi Virgil Guran (USL), aflat chiar lângă Piţigoi, dar s-a abţinut cu greu să-i dea o replică adversarului său politic. Se ştie faptul că Virgil Guran este preşedintele clubului de fotbal CSM Câmpina.
Lui Liviu Corcodel îi aparţin şi afirmaţiile „câinele comunitar e un câine care aparţine comunităţii”, „bugetul local înseamnă taxe şi impozite locale”, „urbanism înseamnă locuinţe sociale”, dar şi ceea ce noi considerăm o gafă – „mă adresez domnului Guran, viitorul primar al Câmpinei”. Adică, un candidat la Primăria Câmpina, un candidat aflat în plină dezbatere electorală, un om care şi-a dorit mult această candidatură, un tânăr politician care a spus de mai multe ori „a venit şi rândul meu”, care e implicat în campanie, îşi prezintă obiectivele şi echipa, vrea să fie primar şi investeşte destui bani pentru asta, i se adresează unui contracandidat şi îi spune acestuia „viitorul primar”, nu se prea face aşa ceva! Şi în faţa propriilor susţinători…

Dezbatere 2
Dezbatere 3

La capitolul momente ceva mai delicate am putea să le includem pe următoarele:

– Încă de la începutul dezbaterii, Virgil Guran a încercat să-i pună cumva în inferioritate pe ceilalţi candidaţi, spunând chiar de mai multe ori „sper ca toţi patru să fim colegi în administraţia locală, eu ca primar iar voi în calitate de consilieri locali”.
– Tot Virgil Guran a aruncat câteva săgeţi subtile spre actualul primar, Horia Tiseanu, candidat din partea PDL, şi a încercat să-i atragă şi pe ceilalţi candidaţi spre acest subiect, adresându-le întrebări legate de actuala administraţie, de moralitatea politică a primarului, de cum s-ar comporta Tiseanu ca şi consilier local etc. Colegii de „scenă” nu au percutat.
– Candidaţilor li s-au adresat şi întrebări din sală. Jenica Tabacu l-a întrebat pe Ciprian Murariu dacă ştie cînd şi în ce scop a fost construită Capela Hernia? Murariu a recunoscut că nu ştie datele exacte şi a spus „nu sunt istoric, recunosc atunci când nu ştiu ceva, am o altă pregătire. Dacă eu aş întreba lucruri legate de psihanaliză, probabil nici alţii nu ar ştii să răspundă. Fiecare îşi cunoaşte propriile domenii de pregătire…” Mulţi spectatori au aplaudat, Jenica Tabacu a cerut drept la replică, Murariu a venit cu completări, sala vocifera – unii pro, alţii contra Tabacu, spiritele s-au potolit cu greu.

Concluziile noastre…

Dezbaterea electorală organizată de VP TV chiar a fost interesantă. Fiecare candidat a avut emoţii şi nu credem că va nega vreunul acest lucru. S-a văzut foarte clar. Pe seama emoţiilor am pus unele greşeli de exprimare, precum şi anumite greşeli de logică. Am prefera să credem asta…
Cei mai tineri candidaţi, Adrian Piţigoi şi Ciprian Murariu, indiferent de partidele din care provin, sunt politicieni de perspectivă, inteligenţi, ştiu să vorbească, să se poarte, să reacţioneze la asemenea evenimente electorale şi nu numai. Cu simţul umorului stau mai prost, dar simţul măsurii îl au fără îndoială. Poate în cazul lui Piţigoi s-a simţit o oarecare încorsetare, puţină teamă de a nu greşi, de a nu spune ceva nepotrivit, aşa cum s-a simţit şi mâna Jenicăi Tabacu în pregătirea făcută mai tânărului său coleg de partid. Ciprian Murariu a reprezentat, în schimb, o surpriză plăcută. Păcat că nu este suficient de cunoscut la nivelul comunităţii locale.
În ceea ce-l priveşte pe Liviu Corcodel, există o oarecare dezamăgire. A fost cel mai emoţionat dintre candidaţi, nu a avut răspunsuri la toate întrebările, a şi gafat pe alocuri.
Prestaţia lui Virgil Guran a fost cea mai bună. Candidatul USL a avut răspuns la fiecare întrebare, şi-a transmis direct şi la obiect mesajele electorale, a fost coerent şi sigur pe el. De altfel, Guran a mai şi destins atmosfera (destul de încărcată) cu câte o glumă sau o mică ironie.
Dezbatere 4
Dezbatere 5

15 Comments

  1. horia plictiseanu says:

    Nimic despre refuzul celorlalți 3 candidați de a se prezenta în fața alegătorilor? În primul rând, cred că Horia Tiseanu avea obligația de veni să dialogheze cu cei prezenți, inclusiv cu publicul. Faptul că nu a făcut-o demonstrează că nu are curajul de a se confrunta cu adversarii săi, în special cu Virgil Guran. Acest lucru este deja de notorietate…

  2. I Love Campina says:

    I love circus:))) Asa ca nu voi vota cu astia, voi vota cu Tiseanu, care e om serios si a vazut ca nu are sens sa se duca la o discutie neproductiva.

  3. EBH says:

    Bineinteles ca a fost o discutie neproductiva, slaba si fara sens! Dar … no comment . Felicitari dl primar pt alegerea facuta de a nu participa la o astfel de dezbatere.

  4. Jenica Tabacu says:

    Unii candidati au vorbit fara sa spuna ceva concret, neintelegand probabil nici ei ce vorbeau (Corcodel si Murariu), altii au ocolit raspunsul (Guran). Dezbaterea finala nu este un spectacol de comedie. Initial, am vrut sa adresez intrebarea lui Liviu Corcodel. Dupa ce i-am vazut prestatia deplorabila, mi-a fost atat de mila incat am renuntat sa-l mai intreb pe el. M-a dezamagit raspunsul lui Murariu. Daca vrei sa fii primarul unui oras (si nu numai!), trebuie neaparat sa-i cunosti istoria. Comparatia cu psihanaliza nu tine pentru ca eu nu vreau sa fiu psiholog (as putea sa spun ca, totusi, am citit cateva tratate de psihanaliza si pe Freud). Murariu doreste, insa, ca intre el si Campina sa fie o legatura stransa. Sa nu cunosti aspecte legate de primul petrolist din zona este inadmisibil din punctul meu de vedere. Cum dezvoltam turismul, cum ii atragem pe calatori, daca cei care vor sa conduca orasul sunt „in plop” la ora de istorie? Ba a mai spus dl. Murariu ca nu-l intereseaza sa cunoasca trecutul Campinei. „Un popor care nu-si cunoaste trecutul este ca un copil fara parinti”, spunea Nicolae Iorga. Sunt multe de comentat aici. Lipsa culturii si a educatiei a fost evidenta la anumiti candidati.
    Ionut Pitigoi a fost de departe cel mai bun si nu spun acest lucru pentru ca este colegul meu de partid, ci pentru ca s-a distins fata de toti ceilalti. A prezentat solutii, a raspuns exact la fiecare intrebare si a facut dovada bunei educatii pe care a primit-o acasa. S-a vazut ca a trecut cu folos prin anii de scoala, multi si in institutii de invatamant renumite. Campina are nevoie de un primar tanar, bine pregatit in management, cultivat, cu o educatie aleasa si cu o pozitie sociala care sa-i asigure independenta financiara. Acesta este Ioan-Adrian Pitigoi si pentru aceste motive il sustinem din toata inima, noi cei de la PP-DD.

  5. amelia says:

    Doamna Tabacu are partial dreptate si Pitigoi ar fi fost optiunea mea de vot daca ar fi candidat din partea altui partid,dar asa sunt extrem de dezamagita de el ;doamna Tabacu nu ne-a facut nici o surpriza pentru ca este de notorietate ca dumneaei este la cel de-al SAPTELEA PARTID si probabil ca la un momentdat va trebui sa paraseasca politica pentru ca nu vor mai fi partide noi care sa o primeasca.Pacat de Pitigoi ca urmeaza orbeste,el este un om tanar care ar fi trebuit sa aiba putina rabdare,sa se remarce in cadrul partidului in care a fost si care a fuzionat cu UNPR si probabil ca la un momendat ar fi fost candidatul perfect al acelui partid.PACAT.Au gresit cu totii acceptand sa mearga in lipsa lui Tiseanu pentru ca nu au facut altceva decat sa schimbe politeturi cu Guran, sa-l perie ,sa-i spuna cat de mare este el si ce mici sunt ei.DEZAMAGITOARE COMEDIE POLITICA!

  6. Valentin DIMON says:

    Referitor la raspunsul comentariu doamnei Jenica TABACU,

    Cand te legi de istorie doar pentru ati ascunde defectele mi se pare mai josnic decat a nu cunoaste istoria unei capele.
    Va pot adresa cel putin 1000 de intrebari din istoria Campinei la care nu veti stii raspunsul. Mai mult, in timp ce unii cresteau si creau locuri de munca dumneavoastra ati ales sa fiti bugetara si sa va … politic schimband „n” partide. Iar daca vreti sa vorbim totusi de cultura, va dresez o intrebare simpla: Cum se poate ca un om ce se pretinde de cultura (a nu se confunda cultura cu lecturarea unor carti) sa se asocieze cu un individ ca Dan Diaconescu, pe care il baga in tomberon, acum ceva timp un invitat, in emisiunile pline de cultura?
    „Jenico” (a se vedea „Murariu doreste” din comentariu dumneavoastra) daca Nicolae Iorga ar fi schimbat partidele ca dumneavoastra cu siguranta nu mai era atat de apreciat.

  7. danz_1973 says:

    Pentru Jenica Tabacu:
    1) Lasa-ne! 2) Istorie, cultura, arta… as fi timpit sa spun ca nu te pricepi la astea, dar… Dar daca-mi aduc aminte de „balconul inflorit” – care, dupa parerea mea umila de „inginerii e si ei niste intelectuali”, te-a etichetat definitiv – cred ca ar fi fost cazul ca sa-ti vezi linistita de ale tale. Si cum ai vrea tu sa atragi turisti (calatori, ca sa citez exact) in Cimpina? Ai baut apa dupa Nuti, de voia sa faca Bucurestiul statiune? Cimpina este un oras frumos, cu imprejurimi care merita vizitate, umblate… Dar este pentru cei care ajung intimplator pe aici, nu vine nimeni din vaslui, Bistrita sau Mehedinti special sa se plimbe prin „urbea cu sonda”. Da, vin la Fintina cu Ciresi, vin la Paltinu, vin la Brebu; citiva rataciti care sa ia la pas Cimpina (cu tot cu muzeele existente, muzeul preconizat, parcuri, sonde si ce mai avem noi aici). Daca-mi spui ca ai si un plan de dezvoltare a turismului in Cimpina, ma mut la Mizil.

    Pronostic (sa imprumut un termen din fotbal) pentru alegerile de primar:
    1) Prezenta la vot: 40%
    2) Tisi: 32%
    3) Guran: 28%
    4) Voturi anulate: 0,5%
    5) Restul oricum nu conteaza.

    Pronostic pentru C.L.:
    Ma, aici e ceva mai greu, multi timpiti care se uitau si se uita noaptea la OTV…
    1) USL: 40%; 2) PDL: 30%; 3) PPDD: 15% 4) UNPR: 7% 5) Restul plus buletine anulate.

    Ma oftic ca nu avem UDMR in Cimpina, pe bune! Daca aveam 2-3 consilieri udemeristi, in 4-8 ani obtineam macar 50% din ce voiam!

    Pa, mai vb dupa!

  8. iulian says:

    No draga cel mai fain e sa vb PPDD de cultura. Ce dracu e intre pielea de crocodil si coada vacii lui vasile? Hai ca te … pe tine de ras nu alta. Partidul cascut dintr-o … televizata, cu dd in tomberon, elodia pe prime time, si sute de alte jeguri aduse pe ecran, vorbeste despre cultura. Ma nu cumva ati recitat voi din Bacovia, ati citat din Cioran, etc.., pana acum la OTV si eu nu stiu? Nu mai punem ca ambele fete care au reprezentat PPDD au fost si in mandatul trecut in functii de consilier si rezultatele se vad. …

  9. Realismul doare says:

    Adica rezultatele nu se vad 🙂

  10. newman says:

    Roxi manelista, Elodia, Jenica… tot aia!!! Partidul OTV si cultura! Vorba lui Pitigoi: Un simbol al culturii campinene… O fi vorba de Magda Ciumac, sau de Jenica? Tot aia…

  11. Dico Emil says:

    Ca omul sa aiba pofta de cultura, trebuie sa aiba asigurat strictul necesar. Iar cultura nu este un concurs gen „cine stie castiga”, face parte din life-style. Tinand cont ca orice om vrea cultura, asa cum de exemplu vrea sa apara in public cu o bijuterie, lipsa de interes generala pe care o vedeti are o singura cauza: oamenii sunt prea ocupati cu supravietuirea. Oamenii o sa caute singuri cultura cand o sa scape de foamea din stomac si de ratele de la banca, iar cand acest lucru se va intampla, va aparea si oferta.

    Momentan, faptul ca stii cine a fost primul petrolist, nu iti fixeaza gropile din asfalt, nu te scapa de cainii comunitari, nu iti face orasul mai proaspat si mai curat etc etc etc. Poti deschide 10 muzee noi, o sa fie la fel de ingramadeala la ele ca la cele actuale.

    Pe scurt:
    – faptul ca cineva iti da 20.000 euro pentru o noua afacere, exista si in momentul de fata. Exista programe, fonduri garantate de stat, tot felul de berze facute pentru cine trebuie pe care nu le poate atinge nimeni, atat de birocratice incat omul de rand sa nu aiba nici o sansa 🙂
    – chiar daca v-ar da cineva 20.000 euro maine, pe masa, cursul euro/ron s-ar modifica incat in cateva zile v-ar costa 20.001 euro cheltuielile:)
    – chiar daca prin absurd statul va da 20.000 euro, toti banii care ii cheltuiti ajung oricum la multinationale si pleaca in strainatate, iar cei care v-au dat 20.000 euro o sa plateasca banii de unde i-au luat tot din taxele luate de la voi:)
    – Campina nu o sa fie oras turistic. Invatati de la Sinaia/Busteni. Puneti in balanta ce au ei si ce are Campina. Puneti in balanta faptul ca perlele abia supravietuiau inainte de criza. Nu, faptul ca turismul tau functioneaza din bani publici, fara ROI, nu este decat o iluzie. La fel cum este o iluzie ca ai bani dupa ce ai luat un credit de la banca.
    – eu intre un primar educat/scolit/etc si unul cu leadership puternic si cunostinte de management, l-as alege pe al doilea, in cazul in care as vedea ca are solutii. Iar cei cu leadership pot scoate lumea la vot pentru ei. Pana atunci, ramanem cu bataliile intre partide, cel cu cei mai multi simpatizanti castiga.
    – romanii sunt bolnavi de „capra vecinului”. Candidati care se uita in curtea celuilalt si pierd vremea, in loc sa arate ce ofera. Deasemenea foarte multi ca trateaza problema ca sef al urbei si nu ca angajat al urbei.
    – am vazut cu toti simpatizanti si pareri, este mai bine sa le respectam, fiecare are in felul lui dreptate. Insa, cand a venit vorba de solutii si un plan de bataie, sunt curios daca cineva a fost convins. Este chiar asa greu sa rezolvi niste probleme elementare, gen sa nu mai facem slalom pe strazi printre gropi si canale, sa fie curat, o canalizare, si restul de basic needs ca sa nu le enumar?

    Chiar asa greu e ca un candidat sa isi faca un plan clar si sa il puna pe internet? Frumos cu milestone-uri si detalii… Da, sa stie si cetateanul ca promiti ca intre 15-21 iunie 2013 asfaltezi strada X, ca pe 14 iunie te intalnesti cu Mos Craciun si ii propui sa isi mute businessul in Campina si ce facilitati ii oferi, etc, si mai ales sa semnezi un contract cu publicul prin care daca in cateva luni observi ca faci praf banul public sa iti dai demisia si sa acoperi ce ai stricat. Consiliul cand vine la putere sa stie ce il asteapta si sa ii astepti cu demisiile deja formulate pentru cine vrea, doar sa le semneze daca vor, daca nu sa vina cu input…

    Poate va ajuta pe ultima suta… Ca in rest sunt f. curios ce conversion-rate au pliantele cu care bombardati lumea… 🙂

  12. ionel says:

    Ma bucur ca am de unde alege.
    Fiecare alege dupa preferinte si ma gandesc ca ar trebui sa acordam o sansa schimbarii Primarul nu trebuie sa prinda radacini ca se leneveste si se indeamna la altele….
    Ma gandesc la un primar nou cu chef de treaba si un viceprimar cu experienta de ceva ani care pot sa lucreze impreuna si sa formeze o echipa pentru binele orasul nostru. Ma gandesc ca pentru aceste posturi culoarea politica nu este pregnanta in fisa postului de primar ci devotamentul si implicarea in rezolvarea problemelor urbei
    Deci…….Hai la vot!!!!!!!!!!

  13. Realismul doare says:

    Votati Horia Tiseanu. A promis si a facut treaba. E singurul care merita. Si cu asta v-am lasat, ma duc la work.

  14. gigi says:

    Cred ca e cazul sa-i mai lasam si pe altii sa ne demonstreze ce pot face ei, schimbarea e benefica pentru oricine…votati, implicati-va, nu mai stati indiferenti ca dupa sa va plangeti ca e rau!!!

  15. Guran Minte says:

    Fata de Tiseanu, toti sunt…la pamant.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *