Administratie publica

S-a lămurit problema TVA la chiriile pentru locuinţe: „E electorală!” A spus-o chiar viceprimarul Ion Dragomir

Sedinta CLPentru a doua şedinţă consecutiv, consilierii câmpineni au discutat problema scutirii (sau nu) de la plata TVA a chiriaşilor din blocurile ANL de pe Strada Ecaterina Teodoroiu, nr. 35, şi de pe Strada Erupţiei, blocurile E11 – E13. S-a vorbit mult pe această temă, până s-a ajuns să se spună lucruri foarte interesante. Legislaţia în materie de scutiri de la plata TVA nu este foarte clară, chiar şi punctele de vedere ale reprezentanţilor Ministerului de Finanţe şi Curţii de Conturi fiind împărţite. Tocmai de aceea, la şedinţa din ianuarie, Consiliul Local Câmpina a evitat să ia o decizie, iar proiectul privind scutirea de la plata TVA a chiriaşilor din blocurile ANL a fost retras. Iniţiatorul (consilierul liberal Daniel Ioniţă) a revenit cu acest proiect în şedinţa de la sfârşitul lunii februarie, când a propus ca Executivul să decidă dacă se percepe sau nu TVA.
„Având în vedere că, în cadrul Consiliului Local, nu s-a putut lua o decizie cu privire la scutirea de plată a TVA pentru imobilele ce se încadrau în condiţiile de acordare a acesteia, propun prezentul proiect de hotărâre prin care decizia de încasare sau nu a acestei taxe să o ia Executivul”, a afirmat Daniel Ioniţă.
Reacţia promptă a venit din partea primarului Horia Tiseanu: „Nu vreau să vă supăraţi, dar asta este o lovitură sub centură la adresa Primăriei şi nu mi se pare o atitudine corectă din partea dvs. să aruncaţi pisica în curtea Executivului! Decizia trebuie luată de Consiliul Local!”
Daniel Ioniţă a insistat: „Legea spune că noi, Consiliul Local, aprobăm nivelul chiriei. Nu zice nimic de TVA. Direcţia Economică să decidă, pentru că eu nu sunt economist!”
La rândul său, reamintind discuţiile de la şedinţa precedentă, consilierul PDL Monica Clinciu a întrebat: „Domnule Ioniţă, ne-aţi promis că aveţi relaţii şi veţi aduce un răspuns ferm, în scris, de la Ministerul Finanţelor în legătură cu această situaţie. Unde e?”
A răspuns, mai mult sau mai puţin direct, Gheorghe Ecaterinescu, directorul Direcţiei Economice: „Ne-am interesat la diverse instituţii, fiecare are răspunsul său. Inclusiv în cadrul Camerei de Conturi, un inspector mi-a spus că trebuie perceput TVA, un altul, că nu! Răspunsul primit de la Ministerul de Finanţe reuşeşte să fie mai ambiguu decât toate celelalte răspunsuri primite până acum. Eu spun că mai bine luăm TVA, pentru că dacă nu luăm, iar inspectorii Camerei de Conturi vor spune că trebuia să luăm, sunteţi buni de plată!”
O intervenţie extrem de interesantă a avut viceprimarul Ion Dragomir: „Nu este de competenţa noastră să stabilim venituri la bugetul naţional, dar dacă eu aş fi director economic aş spune să luăm TVA la aceste chirii. Ce să zic… Facem parte dintr-o coaliţie şi trebuie să-i facem o plăcere lui Ioniţă, pentru că – trebuie să recunoaştem – este electorală toată treaba asta cu TVA. Dar aş mai spune ceva: dacă sunt chiriile prea mari, cei care nu şi le permit să plece la chirii mai mici. Dar cei care solicită scutirea de TVA, vă spun eu că au venituri mari şi îşi pot permite să plătească şi TVA!”

Trecându-se la vot, proiectul a fost aprobat cu 11 voturi „pentru”, ceea ce înseamnă că Executivul va stabili dacă se va încasa sau nu TVA. Iar cum Executivul, prin vocea lui Ecaterinescu, a spus că se va încasa în continuare TVA, Consiliul Local a reuşit „performanţa” de a aproba un proiect care nu schimbă cu nimic situaţia anterioară adoptării sale.

2 Comments

  1. Andrei Popa says:

    De unde stie viceprimarul ce venituri au cei din acei blocuri? Cum sa poti spune, ca ales local, asemenea chestii? Voi i-ati votat, voi ramaneti cu ei pe cap, mai oameni buni..

  2. Horia Frincu says:

    Dle Ionita,sper ca sunteti lamurit…

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *