Electoral

1.655 persoane au votat pe listele suplimentare în Câmpina. Întâmplare, vizitatori de week-end, turism electoral sau aranjamente locale?

Vot liste suplimentare 1La un număr total de 19.331 voturi exprimate în municipiul Câmpina la primul tur al alegerilor prezidenţiale, 1.655 votanţi pe liste suplimentare este un număr mare. Dublu faţă de numărul persoanelor care au votat pe liste suplimentare la alegerile europarlamentare din primăvara acestui an. De unde au apărut atâţia votanţi pe aceste liste, este greu de spus, putem doar specula. Răspunsul corect ar trebui să-l dea partidele şi autorităţile statului care verifică aceste liste. Noi ne-am gândit, am analizat situaţia pe secţii, ne-am aruncat o privire pe câteva copii ale listelor suplimentare, am stat de vorbă cu reprezentanţii unor partide şi am tras câteva concluzii.
– pe listele suplimentare au votat familii de bucureşteni; tineri din Câmpina, stabiliţi în alte localităţi şi veniţi acasă în week-end; oaspeţi au unor câmpineni, veniţi aici pentru diverse evenimente; elevii Şcolii de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr”, care nu au plecat acasă în week-end;
– pe listele suplimentare au votat angajaţi ai unor societăţi, cu domiciliul în alte localităţi, dar detaşaţi temporar la Câmpina;
– pe listele suplimentare au votat persoane aduse special pentru asta din alte localităţi ale judeţului sau chiar din alte judeţe. Părerea noastră este că nu doar un partid, alianţă sau candidat independent a recurs la această metodă, ci aproape toată lumea, fiecare după puteri şi posibilităţi. Nu putem demonstra asta şi nici nu e treaba noastră să o facem;
– pe listele suplimentare au votat şi câmpineni şi aici e un semn de întrebare. De ce nu au votat la secţiile la care sunt arondaţi şi au votat la alte secţii, pe liste suplimentare? Pentru că unii abia îşi schimbaseră cartea de identitate sau au împlinit recent 18 ani şi nu apăreau pe listele electorale permanente. Dar aceştia sunt puţini. Părerea noastră este că persoane din diferite partide, responsabile de secţii de votare, şi-au aranjat lucrurile în aşa fel încât să iasă bine la secţiile lor. Şi şi-au convins prieteni sau diferite cunoştinţe să voteze la secţiile de care ei răspund şi nu la secţiile la care respectivele persoane erau arondate. Este doar o idee, dar dacă vă gândiţi mai bine, s-ar putea să ne daţi dreptate pentru că această idee are o anumită logică. Totuşi, o fi legal acest lucru? Noi credem că nu şi vom vedea în perioada următoare dacă ne dă cineva sau nu dreptate.

Iată secţiile din Câmpina cu cel mai mare număr de votanţi pe liste suplimentare:
– Secţia 160 (Colegiul Naţional „Nicolae Grigorescu”) – 162 votanţi
– Secţia 170 (Colegiul Tehnic „Constantin Istrati” – Căminul Petrol) – 131 votanţi
– Secţia 159 (Colegiul Naţional „Nicolae Grigorescu”) – 120 votanţi
– Secţia 162 (Şcoala Centrală) – 117 votanţi
– Secţia 161 (Casa Tineretului) – 105 votanţi
– Secţia 177 (Şcoala Gimnazială “Al.I. Cuza”) – 89 votanţi
– Secţia 178 (Şcoala Gimnazială “Al.I. Cuza”) – 84 votanţi
La celelalte secţii, numărul persoanelor care au votat pe liste suplimentare a fost cuprins între 33 şi 70.
Câmpina nu este singura localitate cu mulţi votanţi pe liste suplimentare. S-a întâmplat în foarte multe localităţi din toate judeţele ţării şi este un subiect despre care se discută pe larg la nivel naţional.

1 Comment

  1. Vali says:

    Eu am votat pe liste suplimentare pentru ca la sectia unde sunt arondat de peste 10 ani nu eram trecut in liste. Pentru prima data in peste zece ani! Justificarea a fost ca au schimbat softul si se pare ca da erori ;).

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *