Politica

Deputaţii au respins „ordonanţa traseiştilor”. Urmează votul Senatului

Pasari migratoareSăptămâna trecută, Camera Deputaţilor a aprobat tacit mai multe proiecte legislative referitoare la aleşii locali. Despre cel referitor la limitarea numărului de mandate pentru primari, consilieri locali, preşedinţi de consilii judeţene şi consilieri judeţeni am scris anterior. Acum vă prezentăm alte două proiecte aprobate de deputaţi – unul privind respingerea „ordonanţei traseiştilor” şi unul privind modificarea Statutului Aleşilor Locali. Toate aceste proiecte legislative vor intra, însă, în dezbaterea Senatului, care este cameră decizională. Primul proiect legislativ se referă la respingerea Ordonanţei de Urgenţă 55/2014, cea atât de contestată de o parte a mediului politico-administrativ. Este ordonanţa prin care aleşii locali au putut trece la alt partid fără să-şi piardă mandatul din administraţia publică. Au avut la dispoziţie 45 de zile pentru migraţie şi foarte mulţi primari, consilieri locali şi consilieri judeţeni şi-au părăsit partidele pe listele cărora au fost aleşi în 2012, majoritatea optând pentru putere, adică PSD sau UNPR. Proiectul legislativ aprobat de Camera Deputaţilor prevede nu doar respingerea OUG 55, ci şi pierderea calităţii dobândite în urma alegerilor pentru toţi aleşii locali care şi-au schimbat partidul în perioada în care OUG 55 a fost în vigoare. După cum spuneam, Senatul este cameră decizională, iar aici PSD, UNPR, PC, adică principalii beneficiari ai OUG 55/2014 deţin majoritatea. Aşadar, este puţin probabil ca proiectul aprobat tacit de Camera Deputaţilor să treacă de votul senatorilor.

Al doilea proiect legislativ la care dorim să facem referire este cel privind modificarea Statutului Aleşilor Locali. Nu este o modificare esenţială, dar este una care vine în sprijinul consilierilor locali sau judeţeni cărora li se retrage sprijinul politic de către propriul partid. Legal, retragerea sprijinului politic duce automat la pierderea mandatului de ales local. Acest lucru se va întâmpla, însă, abia după o hotărâre definitivă şi irevocabilă a instanţei. Mai clar: consilierului i se retrage sprijinul politic, iar partidul propune în consiliul local sau judeţean, după caz, un nou consilier de pe lista de la alegerile locale. Cel rămas fără sprijin politic se adresează instanţei şi, conform noului act legislativ, până când nu se termină procesul şi instanţa nu dă o hotărâre definitivă şi irevocabilă, consilierul respectiv îşi poate păstra funcţia din administraţia publică. Deci poate rămâne consilier un an, doi, cât durează procesul, poate chiar îşi duce mandatul la capăt. În opinia noastră, acest proiect legislativ va trece de votul Senatului, mai ales că este propus de un parlamentar social-democrat.

2 Comments

  1. dan says:

    Daca vrea cineva sa scape de traseistii PLR, acum trebuie sa actioneze. Pana intra legea in vigoare.

  2. As says:

    Sa inteleg ca prin respingerea Ordonantei 55/2014(„ordonanta traseistilor”)cei care au profitat de prevederile acesteia isi vor pierde mandatul?Total anapoda …Azi se voteaza ceva sau se emite o ordonanta de urgenta ca in zilele urmatoare sa se revina cu alte completari sau abrogari.In asemenea situatii mai putem avea incredere in guvernantii nostri?Sa sper ca presedintele ales va avea verticalitate si intelepciunea caracteristica nemtilor.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *