Social

Ne-a părăsit pentru totdeauna profesorul Gherasim Rusu Togan

Gherasim Rusu Togan 1Astăzi a încetat din viaţă, la 76 de ani, Gherasim Rusu Togan, unul dintre puţinii oameni de cultură adevăraţi, valoroşi, puternici, pe care i-a avut Câmpina. Profesor aproape în tot şi-n toate, dar mai ales în literatură şi-n viaţă. În viaţa românilor. A murit răpus de cancer, după o luptă lungă şi grea cu această boală nemiloasă. La un moment dat chiar am crezut că a învins boala, că a trecut hopul cel mare, că a scăpat. Dar n-a fost să fie aşa… Astăzi a plecat dintre noi pentru totdeauna. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Gherasim Rusu Togan, scriitor, etnolog, profesor de limba şi literatura română, s-a născut în mai 1938 în comuna Ghijasa de Sus din judeţul Sibiu. A absolvit Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, a publicat numeroase volume de poezie şi proză atât în ţară, cât şi în Statele Unite ale Americii. A avut o mare pasiune – obiceiurile şi tradiţiile populare româneşti. I-a plăcut foarte mult cartea, i-a plăcut foarte mult lumea satului, i-au plăcut datinile pământului. Un ardelean adevărat, pe care viaţa l-a trimis să fie profesor la Câmpina. 30 de ani a predat literatura română la actualul Colegiu Tehnic „Constantin Istrati”. Anul trecut a primit titlul de „Cetăţean de Onoare al municipiului Câmpina”. Sunt mulţi „cetăţeni de onoare” în această localitate. Dar în cazul profesorului Gherasim Rusu Togan, este o onoare pentru Câmpina că l-a avut printre oamenii săi.

Foto – Gherasim Rusu Togan la primirea distincţiei de „Cetăţean de Onoare”, în iulie 2013 şi apoi la „Ziua Universală a Iei „, în iunie 2014.
Gherasim Rusu Togan 3 Gherasim Rusu Togan 2
Gherasim Rusu Togan 4

14 Comments

  1. Marian Dula says:

    Dumnezeu sa-l ierte!

  2. Cristian says:

    Dumnezeu sa te aiba in paza ,Domn Profesor!

  3. Bogdana says:

    Dumnezeu sa il odihneasca in pace un profesor extraordinar

  4. Octavian Maior says:

    Dumnezeu sa-l odihnesca-n pace pe bunul meu prieten si coleg .A fost un om minunat,talentat la scris si mai ales iubitor al folclorului nostru.A fost si in vizita in USA,l-am adapostit cu drag alaturi de familia mea de aici A vizitat si Michiganul pana-n nord lui la granita cu Canada.
    Dormi in pace!
    Octavian si Rodica

  5. State(Stavarache)Cornelia says:

    Dumnezeu sa-l odihneasca.Condoleante familiei.Pentru mine a fost un profesor(1977-1979) exceptional,iar ptr.fiul meu un diriginte si un profesor
    (1996-2000),cum rar se vor m-ai naste.

  6. marin says:

    Campina usor,usor ramane fara valori,pacat ,ce era acest mic oras odata ,dumnezeu sa-l ierte

  7. MARIA DITTRICH says:

    DUMNEZEU SA TE PRIMEASCA IN FRUMOASA LUI INPARATIE UNDE NU SINT LACRIMI::::DUMNEZEU SA TE IERTE:::::::CU lacrimi sora germ.

  8. Dumnezeu sal odihnesca in pace condoleante familiei.Mi-a fost un profesor la clasa 9M5,in perioada1977 -11979 unprofesor exceptional ,mai rar profesori ca el se vor naste la liceul nr1 cimpina .Pacat de oamenii bunni care ii ia prea de vreme dintre noi ,a fost un profesor foarte bun si scritor ,stelu fost elev al dl.profesor rusu gherasi todan .

  9. dumnezeu sal odihnesca inpace .

  10. un profesor extraordinar,i.am fost elev.Dumnezeu sa.l odihneasca in pace.!

  11. fost elev...1985-1987 says:

    Dumnezeu sa va odihneasca-n pace domn’ profesor…n-o sa uitam niciodata orele petrecute impreuna….!!!!

  12. c.c. says:

    Avea magie, avea geniu. Un om rar care lasa amintiri. Mi-a daruit o carte. E greu sa-l uiti! Vegheaza-ne frumos de acolo, Domnule Profesor!
    Sper ca familia sa poata sa mearga mai departe. El isi doreste asta!

  13. vasile says:

    Gherasim Rusu Togan nu a murit. S-a dus, doar, sa doarma putin. La revedere, prietene! Pana cand ne vom revedea… Pentru ca moartea, chiar si moartea, innobileaza valorile.

  14. Valentin Radu says:

    Dumnezeu sa va odihneasca in pace!!! Pentru mine ati fost cel mai bun profesor si cel mai valoros om al acestui oras, de departe! Nu o sa va uit niciodata!! Va multumesc pentru toate lucrurile care ni le-ati impartasit de-a lungul timpului!!

    Cu drag un fost elev

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *