Ne-a părăsit pentru totdeauna profesorul Gherasim Rusu Togan

Categorie: Social 15 decembrie 2014

Gherasim Rusu Togan 1 Ne a părăsit pentru totdeauna profesorul Gherasim Rusu ToganAstăzi a încetat din viaţă, la 76 de ani, Gherasim Rusu Togan, unul dintre puţinii oameni de cultură adevăraţi, valoroşi, puternici, pe care i-a avut Câmpina. Profesor aproape în tot şi-n toate, dar mai ales în literatură şi-n viaţă. În viaţa românilor. A murit răpus de cancer, după o luptă lungă şi grea cu această boală nemiloasă. La un moment dat chiar am crezut că a învins boala, că a trecut hopul cel mare, că a scăpat. Dar n-a fost să fie aşa… Astăzi a plecat dintre noi pentru totdeauna. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Gherasim Rusu Togan, scriitor, etnolog, profesor de limba şi literatura română, s-a născut în mai 1938 în comuna Ghijasa de Sus din judeţul Sibiu. A absolvit Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii “Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, a publicat numeroase volume de poezie şi proză atât în ţară, cât şi în Statele Unite ale Americii. A avut o mare pasiune – obiceiurile şi tradiţiile populare româneşti. I-a plăcut foarte mult cartea, i-a plăcut foarte mult lumea satului, i-au plăcut datinile pământului. Un ardelean adevărat, pe care viaţa l-a trimis să fie profesor la Câmpina. 30 de ani a predat literatura română la actualul Colegiu Tehnic “Constantin Istrati”. Anul trecut a primit titlul de “Cetăţean de Onoare al municipiului Câmpina”. Sunt mulţi “cetăţeni de onoare” în această localitate. Dar în cazul profesorului Gherasim Rusu Togan, este o onoare pentru Câmpina că l-a avut printre oamenii săi.

Foto – Gherasim Rusu Togan la primirea distincţiei de “Cetăţean de Onoare”, în iulie 2013 şi apoi la “Ziua Universală a Iei “, în iunie 2014.
Gherasim Rusu Togan 3 Ne a părăsit pentru totdeauna profesorul Gherasim Rusu Togan Gherasim Rusu Togan 2 Ne a părăsit pentru totdeauna profesorul Gherasim Rusu Togan
Gherasim Rusu Togan 4 Ne a părăsit pentru totdeauna profesorul Gherasim Rusu Togan

14 comentarii to “Ne-a părăsit pentru totdeauna profesorul Gherasim Rusu Togan”


 1. Marian Dula spune:

  Dumnezeu sa-l ierte!

  RăspundeRăspunde
 2. Cristian spune:

  Dumnezeu sa te aiba in paza ,Domn Profesor!

  RăspundeRăspunde
 3. Bogdana spune:

  Dumnezeu sa il odihneasca in pace un profesor extraordinar

  RăspundeRăspunde
 4. Octavian Maior spune:

  Dumnezeu sa-l odihnesca-n pace pe bunul meu prieten si coleg .A fost un om minunat,talentat la scris si mai ales iubitor al folclorului nostru.A fost si in vizita in USA,l-am adapostit cu drag alaturi de familia mea de aici A vizitat si Michiganul pana-n nord lui la granita cu Canada.
  Dormi in pace!
  Octavian si Rodica

  RăspundeRăspunde
 5. State(Stavarache)Cornelia spune:

  Dumnezeu sa-l odihneasca.Condoleante familiei.Pentru mine a fost un profesor(1977-1979) exceptional,iar ptr.fiul meu un diriginte si un profesor
  (1996-2000),cum rar se vor m-ai naste.

  RăspundeRăspunde
 6. marin spune:

  Campina usor,usor ramane fara valori,pacat ,ce era acest mic oras odata ,dumnezeu sa-l ierte

  RăspundeRăspunde
 7. MARIA DITTRICH spune:

  DUMNEZEU SA TE PRIMEASCA IN FRUMOASA LUI INPARATIE UNDE NU SINT LACRIMI::::DUMNEZEU SA TE IERTE:::::::CU lacrimi sora germ.

  RăspundeRăspunde
 8. Dumnezeu sal odihnesca in pace condoleante familiei.Mi-a fost un profesor la clasa 9M5,in perioada1977 -11979 unprofesor exceptional ,mai rar profesori ca el se vor naste la liceul nr1 cimpina .Pacat de oamenii bunni care ii ia prea de vreme dintre noi ,a fost un profesor foarte bun si scritor ,stelu fost elev al dl.profesor rusu gherasi todan .

  RăspundeRăspunde
 9. dumnezeu sal odihnesca inpace .

  RăspundeRăspunde
 10. un profesor extraordinar,i.am fost elev.Dumnezeu sa.l odihneasca in pace.!

  RăspundeRăspunde
 11. fost elev...1985-1987 spune:

  Dumnezeu sa va odihneasca-n pace domn’ profesor…n-o sa uitam niciodata orele petrecute impreuna….!!!!

  RăspundeRăspunde
 12. c.c. spune:

  Avea magie, avea geniu. Un om rar care lasa amintiri. Mi-a daruit o carte. E greu sa-l uiti! Vegheaza-ne frumos de acolo, Domnule Profesor!
  Sper ca familia sa poata sa mearga mai departe. El isi doreste asta!

  RăspundeRăspunde
 13. vasile spune:

  Gherasim Rusu Togan nu a murit. S-a dus, doar, sa doarma putin. La revedere, prietene! Pana cand ne vom revedea… Pentru ca moartea, chiar si moartea, innobileaza valorile.

  RăspundeRăspunde
 14. Valentin Radu spune:

  Dumnezeu sa va odihneasca in pace!!! Pentru mine ati fost cel mai bun profesor si cel mai valoros om al acestui oras, de departe! Nu o sa va uit niciodata!! Va multumesc pentru toate lucrurile care ni le-ati impartasit de-a lungul timpului!!

  Cu drag un fost elev

  RăspundeRăspunde


Comenteaza !


 • You Avatar
 • PUBLICITATE

  Medimfarm mica

  Nou

  Infinity Fashion

 • Comentarii recente

 • Categorii

 • Arhivă

 • Abonare la ştiri

  Introduceti adresa de email:


  RSS Feed
  ŞTIRI
  campinaph.ro
 • SPORT CÂMPINA

 • PUBLICITATE

  image description

  Servicii vidanjare

  Neptun

 • PUBLICITATE

  Reclama-centrale-2x-GIF