Eveniment

Câmpina la aniversare. 512 sau 3012 ani de existenţă a localităţii?

Campina aniversare 1Astăzi, Câmpina a împlinit 512 ani de la prima atestare documentară. Sunt 20 de ani de când sărbătorim Ziua Câmpinei pe 8 ianuarie. O facem modest, prin acţiuni simple, prin simpozioane, prin prelegeri uneori prea lungi şi complicate, dar ne place să o credem că o facem din suflet şi cu mult drag faţă de această localitate care înseamnă mult pentru fiecare dintre noi. Localitatea cu cei mai mulţi intelectuali la mia de locuitori şi cu cele mai multe zile însorite din an. Aşa este cunoscută Câmpina. Poate că, între timp, lucrurile s-au mai schimbat, dar tot ne place să credem că municipiul nostru este deosebit, că este aparte faţă de altele. Astăzi, la Casa de Cultură „Geo Bogza”, administraţia locală a marcat Ziua Câmpinei prin simpozionul aniversar „Câmpina 512”. Au participat directori ai instituţiilor publice, consilieri locali, rezervişti, veterani, foşti primari, funcţionari publici, elevi şi profesori.
După un moment de reculegere în memoria profesorului Gherasim Rusu Togan, cetăţean de onoare al municipiului, dispărut dintre noi la jumătatea lunii decembrie 2014, a urmat discursul primarului Horia Tiseanu: „Municipiul Câmpina are o istorie foarte bogată, poate nu de doar 512 ani, ci de 3012 ani având în vedere osemintele din epoca neolitică descoperite în curtea Bisericii „Sfântul Nicolae” din Slobozia. Deci am putea avea o istorie de peste 3.000 de ani, iar cine are istorie are şi viitor. Care ar fi cuvântul care ar defini cel mai bine Câmpina. Probabil că ECHILIBRU. Avem o localitate cu oameni echilibraţi, nu avem excese, nu avem problemele pe care le au alte localităţi. Iar asta se datorează tuturor câmpinenilor!” Campina aniversare 2 Campina aniversare 3
Au urmat pelegerile istoricilor Gheorghe Râncu şiu Alin Ciupală, lansarea cărţii „A fost martor ocular: 22 decembrie 1989 la TVR. Acum 25 de ani”, a lui Victor Teodoru, lansarea Anuarului Societăţii de Ştiinţe Istorice şi vernisajul expoziţiei de pictură „Câmpina, oraş însorit”. Un subiect aparte de dezbatere l-a lansat astăzi profesorul Alin Ciupală, şi anume schimbarea datei la care sărbătorim Ziua Câmpinei. Se merge pe ideea că 8 ianuarie nu este cea mai potrivită zi, că localitatea este mult mai veche decât o arată documentul descoperit în Arhivele de la Braşov, iar Câmpina ar merita o sărbătoare mult mai amplă, într-o zi însorită. Dar despre acest subiect vom scrie separat.
Campina aniversare 5 Campina aniversare 4 Campina aniversare 6

1 Comment

  1. codrut says:

    Avem cumva informatii exacte ca acea necropola din cartierul Slobozia se numea Campina sau Cimpina? Exista vreun document in acest sens?Pentru ca, har Domnului, necropole de mii de ani vechime s-au tot gasit, conteaza sa sapi suficient de adanc si sa ai putin noroc.Sa nu redevenim prolecultisti, zic eu…

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *