Exclusiv. Modernizarea Căii Dacia, o investiţie cu fonduri europene, dar şi cu foarte multe nereguli (I)

Categorie: Administratie publica 5 februarie 2015

Calea Dacia Exclusiv. Modernizarea Căii Dacia, o investiţie cu fonduri europene, dar şi cu foarte multe nereguli (I)Elemente constitutive ale infracţiunilor de abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu, fals intelectual, fals în scrisuri sub semnătură privată, falsificarea unor documente, folosirea unor documente false sau inexacte, complicitate. Plus un prejudiciu de 80 miliarde lei vechi, care ar putea fi, de fapt, mult mai mare. Acestea sunt concluziile Departamentului de Luptă Antifraudă (DLAF) şi Serviciului de Constatare şi Stabilire Nereguli – POR după verificarea modului de implementare a proiectului „Modernizare Cale Dacia din Câmpina”, investiţie pentru care s-au obţinut fonduri europene de 6 milioane euro.

O lucrare frumoasă şi foarte utilă, unică în România şi chiar în Europa, fiind singurul pasaj rutier suprateran cu cale dublă de rulare. O investiţie cu care Câmpina se mândreşte, dar în spatele căreia se ascund multe nereguli. Unii dintre dvs. le ştiţi, alţii poate aţi auzit câte ceva, la un moment dat, alţii poate le aflaţi acum pentru prima dată. Noi o să vă prezentăm în câteva episoade aceste nereguli, pentru a înţelege exact despre ce este vorba. Atenţie, vorbim doar despre fapte, nu şi despre vinovaţi. Nu ştim cine sunt aceştia, e treaba DNA să afle, iar Direcţia Naţională Anticorupţie instrumentează deja Dosarul „Calea Dacia”.

În baza Notei de control a Departamentului de Luptă Antifraudă şi a raportului Serviciului de Constatare şi Stabilire Nereguli – POR, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Locale a trimis Primăriei Câmpina, la sfârşitul anului trecut, mai întâi un proiect şi apoi un Proces verbal de constatare a neregulilor şi de stabilire a creanţelor bugetare privind proiectul „Modernizare Calea Dacia”. Sunt punctele de vedere ale echipelor de control, verificarea acestor organisme plecând de la o sesizare făcută la DLAF cu privire la o suspiciune de fraudă.
În anul 2009, proiectul „Modernizare Calea Dacia”, depus de Primăria Câmpina, a obţinut finanţare europeană prin Programul Operaţional Regional REGIO 2007-2013, Axa prioritară – îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport. Contractul de finnaţare a fost semnat la 30 septembrie 2009, iar licitaţia pentru executarea lucrărilor a fost câştigată de SC Cast Băneşti în asociere cu Carena SPA Impresa di Construzioni.

Schimbarea soluţiei tehnice a proiectului, un aranjament făcut chiar înainte de începerea lucrării
Proiectul iniţial prevedea ca atât picioarele pasajului, cât şi bretelele propriu-zise să fie realizate din beton. La scurt timp după organizarea şantierului de lucru, începe să se vorbească despre schimbarea soluţiei tehnice – adică pasajul să fie făcut din tabliere metalice. Ceea ce s-a şi întâmplat, fără acordul proiectantului şi fără organizarea unei noi licitaţii. Iar Cast a subcontractat partea cu tablierele metalice societăţii Fibec Metalglass.
„Echipa DLAF consideră că modalitatea în care beneficiarul a realizat schimbarea soluţiei tehnice contravine prevederilor legale, iar cheltuielile determinate de acestea sunt neeligibile”, se menţionează în Procesul verbal de constatare a neregulilor. Şi iată concluziile echipelor de control (daţi click pentru mărire):

Facsimil 1 Exclusiv. Modernizarea Căii Dacia, o investiţie cu fonduri europene, dar şi cu foarte multe nereguli (I) Facsimil 2 Exclusiv. Modernizarea Căii Dacia, o investiţie cu fonduri europene, dar şi cu foarte multe nereguli (I) Facsimil 3 Exclusiv. Modernizarea Căii Dacia, o investiţie cu fonduri europene, dar şi cu foarte multe nereguli (I)

Considerăm că aceste concluzii sunt suficient de clare pentru a mai comenta ceva. Recunoaştem că a fost nevoie să citim de mai multe ori documentul menţionat pentru a ne crede ochilor ceea ce vedem acolo. În opinia organismelor de control, cheltuielile generate de schimbarea soluţiei tehnice devin neeligibile şi urmează să fie retrase de la finanţare. Cât înseamnă acestea? Peste 8 milioane lei, bani pe care Ministerul Dezvoltării vrea să-i recupeze de la Primăria Câmpina.
Primăria a contestat Procesul verbal de stabilire a neregulilor, solicitând anularea procesului verbal şi suspendarea oricărei forme de punere în executare a titlului de creanţă.
„După primirea soluţiei, în ipoteza respingerii contestaţiei, aceasta va fi atacată în instanţa de contencios administrativ şi fiscal. În ipoteza că o hotărâre judecătorească definitivă ar stabili că în tot sau în parte corecţia a fost legal aplicată, vor putea fi luate în discuţie eventualele răspunderi. Precizăm că în afara acestui demers aflat în derulare, nu avem cunoştinţă de derularea altor proceduri care să aibă ca obiect atragerea răspunderii unor persoane din cadrul Primăriei în legătură cu implementarea acestui proiect”, se arată în comunicatul de presă trimis zilele trecute de primarul Horia Tiseanu, după izbucnirea scandalului legat de pierderea fondurilor pentru Liceul Energetic şi acuzaţiile aduse de Gabi Barbu în legătură cu Calea Dacia.

Următorul episod – contractul de iluminat public al pasajului suprateran

28 comentarii to “Exclusiv. Modernizarea Căii Dacia, o investiţie cu fonduri europene, dar şi cu foarte multe nereguli (I)”


 1. horia spune:

  Am spus de mult ca pe Tiseanu il paste DNA.Si pe el si pe anghel.Urat final.Pt amandoi.O sa recunoasca,nu rezista Tiseanu la beci.

  RăspundeRăspunde
 2. Maria spune:

  Daca e adevarat si cred ca e dupa documentele prezentate inseamna ca totul a fost premeditat, aranjat dinainte sa catige cine trebuie, sa subcontracteze cui trebuie, sa imparta banii intre cine trebuie. Doamne, sunt 6 milioane de euro!!

  RăspundeRăspunde
 3. Jessica spune:

  Vai de mine! Mie mi se face frica numai cand citesc asa monstruozitati! Cum o dormi linistit? Sincer, nu ma asteptam din partea lui Tiseanu la asemenea grozavii!

  RăspundeRăspunde
 4. Raluca Profir spune:

  sa stiti ca si eu am citit de mai multe ori extrasele acelea pana mi*am dat seama de gravitatea faptelor , aproape ca nu*mi vine sa cred ca la Campina se poate intampla asa ceva , e incredibil.

  RăspundeRăspunde
 5. serbanescu spune:

  Sa fim seriosi . Toata Campina stia inca inainte de inceperea lucrarilor ca aceasta este cu destinatie pentru Anghel. Se vorbea atunci ca lucrarea nu a inceput pana cand Anghel nu s-a dus la Udrea. De, colegi de partid. Si acum unii par mirati.

  RăspundeRăspunde
 6. Mihai Catinca spune:

  Uite de ce l-am votat eu pe Tiseanu? Of, Doamne! Oamenii astia chiar nu au frica de nimic pe lumea asta?!

  RăspundeRăspunde
 7. Mihai Catinca spune:

  Ca ciupesc si ei din toate lucrarile facute din bani publici stie toata lumea. Ca Anghel atras niste sfori pentru lucrarea asta, iarasi stie toata lumea. Dar Tiseanu daca a facut asa ceva – si nu e nici o indoiala din documentele prezentate – inseamna fie ca a innebunit, fie ca este foarte disperat! Oricum, adio primarie!

  RăspundeRăspunde
 8. Gica spune:

  Felicitari pentru curajul de a scrie asemenea lucruri. Sincer, nu stiu cati ar mai fi avut curajul vostru! Aveti respectul meu!

  RăspundeRăspunde
 9. Florica spune:

  Nu-mi vine sa cred ceea ce citesc… Vad ca altii afirma ca stiau… Incredibil! Parerea mea este ca primarul Tiseanu aduce prin acest dosar grave prejudicii de imagine Campinei. Nu stiu si intreb, exista vreo posibilitate legala prin care Consiliul Local, Prefectura sau noi cetatenii sa-l putem demite sau suspenda pe Tiseanu pana se judeca acest caz? Nu de alta, dar nu imi surade ideea de a pati rusinea altor orase cu primari arestati! Daca se pot stange semnaturi din partea oamenilor pentru demiterea sau suspendarea primarului, eu ma ofer voluntar sa strang semnaturi! Nu se poate asa ceva!

  RăspundeRăspunde
 10. Barna spune:

  Sunt stupefiat! In Campina noastra linistita, tocmai primari si acolitii sai sa faca asa ceva?! Ca niste mafioti nenorociti? Tiseanu – la… brutarie! Pe vecie!

  RăspundeRăspunde
 11. Mirabela spune:

  Cum de a reusit Tiseanu sa tina secretul asta atata timp?! Cred ca in curand, la ce vad ca se intampla la nivel national, intr-o dimineata pe la 6 vor veni mascatii in Slobozia si vor zornai catusele! Urat final de cariera politica (si nu numai), domnule Tiseanu!

  RăspundeRăspunde
 12. Elena Gabriela spune:

  Stiti ca si dosarul Calea Dacia poate ajunge la Elena Udrea? Tot aranjamentul s-a facut prin Florin Anghel, care era deputat atunci, pe langa oficialii ministerului condus de…. – DA! – Elena Udrea!

  RăspundeRăspunde
 13. Viorel I. spune:

  De ‘lucrari’ nu s-a ocupat domnul Dragomir?

  RăspundeRăspunde
 14. Maria Istudor spune:

  Cat tupeu pe Tiseanu, Anghel si ceilalti!!! La ce se intampla in tara, nu au nicii scapara! Puscarie scrie mare pe fruntile lor!

  RăspundeRăspunde
 15. Willy spune:

  E clar! Tiseanu si-a pierdut mintile! Atat de disperat este incat sa fure din bani europeni, care sunt verificati si paraverificati?!

  RăspundeRăspunde
 16. Anna spune:

  Domnule Tiseanu, stiu sigur ca cititi acest site, stiu ca va uitati si peste comentarii si vreau ca fiind unul dintre miile de oameni care v-am votat sa va cer un lucru: DEMISIA, pentru ca ne faceti orasul de ras! Daca aveti o ultima bruma de onoare si respect pentru Campina si oamenii care v-au ales ales, ar trebui sa demisionati, pentru a nu pata si mai mult decat o faceti imaginea orasului nostru! Ca om care v-am votat, consider ca m-ati inselat si va cer DEMISIA!

  RăspundeRăspunde
 17. constantin andrei spune:

  Recomandare;sa asculte Tudor Gheorghe ;au innebunit salcamii ,si tu vrei sa fiu cuminte.Cu alte cuvinte s-a furat atat de mult in tara …..sa speram ca ancheta continua si se va solutiona cat mai curand in favoarea populatiei .Trebuiesc popularizate aceste fapte de coruptie si speram ca cetatenii vor fi mai bine informati si vor alege pe noii conducatori in cunostiinta de cauza.

  RăspundeRăspunde
 18. Elena spune:

  dupa ce l-ati laudat si i-ati pus coronita de ingeras lui Tiseanu, acum va aratati mirati…l-ati votat toti pana n-ati mai putut, nu mai conteneati pe facebook cu ,,va multumim domnule primar…sunteti cel mai bun domnule primar…ati schimbat orasul domnule primar, .ba mai apare unu de pe la Slobozia parca , care zicea sa se duca si la ei sa faca lucrurile astea bune…nu era oare normal ca avand un morman de bani, sa faca ceva si pentru comunitate, ca altfel nu se putea tepui…? sper din toata inima ca toti cei care au furat si au jefuit tarisoara asta, indiferent cine sunt si ce culoare au, sa plateasca cu averile si conturile nesimtite, sa le fie confiscat to,tot,tot….

  RăspundeRăspunde
 19. Ionel Mesteru spune:

  Curiozitatea mea este daca o fi fost ideea lui Tiseanu sau… daca nu, a cui?

  RăspundeRăspunde
 20. DNA spune:

  Jimmy Palada l-a turnat pe Cosma, l-a turnat pe seful Fiscului… Nimic nu-l va impiedica, pentru a-si salva pielea, sa-i toarne si pe Tiseanu, si pe Anghel…

  RăspundeRăspunde
 21. Gogoo spune:

  Pacat pentru Campina , foarte rau ca Tiseanu a … la sforariile lui Anghel……

  RăspundeRăspunde
 22. horia spune:

  Ani de zile am fost singurul care tot ziceam de Tiseanu si de Anghel.Felicitari pt articol.Lumea incepe sa se trezeasca,asta e cel mai bine.

  RăspundeRăspunde
 23. omg spune:

  Lasa, ca macar a mancat si Fibec o paine si a dus economia din Campina pe alte culmi!

  Cum!!?? Fibec e in INSOLVENTA!!?? Ce ciudat, unde or fi toti banii aia?

  Una peste alta, Tiseanu si toti incompetentii manevrabili care “conduc” Campina trebuie sa ajunga fix acolo unde le e locul. Banii aia, finantarea aia pierduta, o platim noi din buzunarul nostru.

  Si mai frumos e ca, in campanie, asta a fost marea realizare cu care s-a mandrit Administratia Locala. Atunci, logic, se naste intrebarea: daca asta a fost marea realizare, care (si cate) au fost esecurile??

  RăspundeRăspunde
 24. Maxim Andreea spune:

  Vin acasa la Campina cam de 2 ori/luna si mereu ma uit cu mandrie la pasarela supraterana de la iesire din oras. Prietenii mei de la Bucuresti spun mereu cat e de faina pasarela de la Campina de zici ca esti in strainatate. Nu am stiut niciodata ce se afla in spatele acestei lucrari si adevarul e ca nu m-a interesat. Lucrarea ramane pentru toata lumea. Totusi recunosc ca m-am intristat cand am citit acest articol deoarece nu as fi crezut niciodata ca in Campina noastra se face asa ceva si mai ales cand e vorba de bani europeni. Stiu ca peste tot sunt aranjamente si se trag sfori (nu sunt picata din cer) dar nu credeam ca e posibil asa ceva la Campina, orasul meu pe care l-am crezut mereu deosebit si departe de asemenea infractiuni. Foarte trist si dezamagitor.

  RăspundeRăspunde
 25. @Mihai Catinca.Cine esti de folosesti comentarii cu numele meu?Admin,sau e o coincidenta de nume???

  RăspundeRăspunde
 26. admin spune:

  Nu avem de unde sa stim daca se foloseste cineva de numele dvs. Ar putea fi o coincidenta de nume, nu stim.

  RăspundeRăspunde
 27. Andreea spune:

  Realizarile frumoase ale domnului Tiseanu nu se mai vad acum…..Pacat ca printre cei care comenteaza acest articol se afla si fosti puscariasi sau oameni frustrati.Si inca ceva..doamna Gabi de ce nu a vorbit pana acum?A pierdut un proiect foarte important,a pierdut o functie si ce a zis?Hai sa ma razbun pe primar..Sa lasam DNA sa isi faca treaba si sa nu il mai acuzam pe primar fara dovezi.

  RăspundeRăspunde
 28. nelu spune:

  Exista o vorba in popor CINE SE SCUZA SE ACUZA, asa ca d-na Barbu trageti concluzia,oameni ca d-stra nu au ce cauta intr-o institutie de stat , d-stra in privat nu rezistati o saptamana. Rusinicaaaaaaaa!

  RăspundeRăspunde


Comenteaza !


 • You Avatar
 • PUBLICITATE

  Medimfarm mica

  Nou

  Infinity Fashion

 • Comentarii recente

 • Categorii

 • Arhivă

 • Abonare la ştiri

  Introduceti adresa de email:


  RSS Feed
  ŞTIRI
  campinaph.ro
 • SPORT CÂMPINA

 • PUBLICITATE

  image description

  Servicii vidanjare

  Neptun

 • PUBLICITATE

  Reclama-centrale-2x-GIF