Social

La Telega a fost inaugurat un monument ridicat în memoria celor 250 de eroi ai comunei

Monument Telega 1În comuna Telega a fost inaugurat, ieri, noul Monument al Eroilor, în prezența multor oficialități locale și județene. După sfințirea monumentului, cei prezenți au depus coroane de flori în memoria celor 250 de eroi ai comunei, care și-au dat viața pentru patrie în cele două războaie mondiale. De altfel, pe monument sunt înscrise numele tuturor acestor eroi, lucru la care primarul Gheorghe Ilie a ținut foarte mult. Și asta pentru că în localitate mai există un monument, foarte vechi și destul de degradat, pe care erau scrise doar numele celor care și-au pierdut viața în prima conflagrație mondială. „De 23 de ani ne dorim un monument dedicat tuturor eroilor comunei… Am reușit acum să facem acest lucru, cu mari eforturi, cu bani de la bugetul local și cu sprijinul Consiliului Județean, dar suntem fericiți că până la urmă ne putem cinsti astfel toți eroii din Telega, care s-au jertfit pentru patrie”, ne-a declarat primarul Gheorghe Ilie. Noul monument a fost realizat printr-un parteneriat încheiat între Primăria Telega și Consiliul Județean, valoarea investiției fiind de 95.000 lei, la care s-au adăugat unele sponsorizări. Monument Telega 2 Monument Telega 4 Monument Telega 3
La inaugurarea de ieri au fost prezenți, pe lângă autoritățile locale și mulți cetățeni ai comunei, prefectul Rodica Paraschiv, președintele (suspendat) al CJ Prahova, Mircea Cosma (venit în calitate de președinte al Fundației „Mihai Viteazul”), cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean – Radu Ionescu și Bogdan Toader, dar și consilieri locali din localitățile vecine, inclusiv de la Câmpina. Au participat, de asemenea,președintele filialei Câmpina a Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere – col Marian Dulă și alți reprezentanți ai unor asociații neguvernamentale. A cântat fanfara Centrului Cultural Județean, iar Garda de Onoare a fost formată din elevi de la Liceul Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza.

3 Comments

 1. Popescu says:

  O mica rectificare, in caz ca nu ati fost prezent la eveniment: Garda de Onoare a fost formata din elevii Scolii de Agenti de Politie „Vasile Lascar” Campina.
  Au fost si 4 elevi de la Liceul Militar “Dimitrie Cantemir”, dar care au stat in jurul monumentului.

 2. cookie says:

  Cum naiba sa fii membru marcant al PNL si sa te fotografiezi cu comunistii?Asteptam cu interes si fotografia cu Mircea Cosma.

 3. Gheorghe Bîlgă says:

  Ar fi bine, atunci când dați o știre, să vă documentați! Monumentul vechi, așa cum spuneți, nu mai există deoarece a fost demolat pentru a face loc acestui KITSCH. Era ridicat de Dimitriu Bîrlad și mutilat de comuniști în 1948. A costat cca 300.000 lei, locul 4 în Prahova, după cel de la Bușteni, Provița și Buștenari. De la el s-au folosit basorelieful și cele două coronițe de lauri. Plăcile cu eroii, probabil, au dispărut, ca și Bustul lui Fredinand în anii 50. Despre eroii trecuți n-am făcut o analiză, dar sunt sigur că s-au făcut greșeli. În Prahova Eroică adăugasem cel puțin un erou găsit în 1WW și un altul în 2WW. Ei nu sunt trecuți…. Cine a făcut lista? Am auzit, pe la colțuri, că unii cetățeni au făcut scandal, deoarece nu și-au regăsit rudele-erou pe placă. Autoritățile puteau să întrebe pe cei care mai cercetează locurile binecuvântate ale Telegii… O făceam cu mare drag, deoarece sunt iubitor de TELEGENI.
  Și apoi acesta e monument? E mai degrabă o placă comemorativă…

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *