Administratie publica

Viceprimarul de la Valea Doftanei, declarat incompatibil de ANI. Iar doi consilieri locali se află în conflict de interese

Primaria Valea DoftaneiAgenția Națională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate în care se află viceprimarul comunei Valea Doftanei, Adrian Iulian Oceanu. Potrivit ANI, din iunie 2012 și până în martie 2016, Oceanu a fost incompatibil pentru că a deținut simultan funcția de viceprimar și calitatea de persoană fizică autorizată (Oceanu Adrian Iulian PFA) încălcând astfel dispozițiile Art. 87, al. 1, litera g din Legea 161/2003.
Tot la Valea Doftanei, ANI a descoperit că doi consilieri locali sunt în conflict de interese administrativ. Este vorba despre Iulian Piele și Viorel Drăgan.
„În cazul lui Iulian Piele, în perioada exercitării mandatului de consilier local, a participat la deliberarea și adoptarea Hotărârii CL Valea Doftanei privind aprobarea închirierii prin licitație publică a pajiștilor din patrimoniul privat al comunei. La 10 iunie 2013, după adoptarea hotărârii menționate, Asociația Crescătorilor de Animale Teșila – Valea Doftanei (în cadrul căreia sora sa deține calitatea de membru) a încheiat cu Primăria Valea Doftanei un contract având ca obiect închirierea a 1.767, 982 hectare pajiște, suprafață aflată în proprietatea comunei”, se menționează în comunicatul ANI. Consilierul local Iulian Piele a încălcat, astfel, dispozițiile art. 46, alin. (1) din Legea nr. 215/2001, precum și dispozițiile art. 75, lit. a) din Legea nr. 393/2004, prevederi legale prin care consilierilor locali li se interzice să participe la aprobarea unor hotărâri prin care ei sau rudele de până la gradul al patrulea au un interes patrimonial.
În ceea ce-l privește pe Viorel Drăgan, situația este similară, el votând Hotărârea privind aprobarea închirierii prin licitație publică a pajiștilor din patrimoniul privat al comunei, fiind și membru al Asociației Crescătorilor de Animale Teșila – Valea Doftanei, cu care ulterior Primăria a încheiat un contract pentru pajiști.

Potrivit legii, „persoana față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *