Administratie publica

Poiana Câmpina are un buget mic şi… speranţe reduse în ceea ce priveşte investiţiile

Primar Poiana Duta 3Luna trecută, Consiliul Local al comunei Poiana Câmpina a aprobat bugetul localităţii pentru anul 2010. Acesta este de aproximativ 5,2 milioane lei. Un buget foarte mic pentru o localitate cu peste 5.000 de locuitori şi… cu infrastructura la pământ. La Poiana, sunt în derulare lucrările de canalizare, însă Guvernul a rămas în urmă cu plata sumelor aferente, obţinute de localitate în baza Ordonanţei 7. Modernizarea drumurilor necesită alte fonduri, însă proiectele depuse în vederea finanţării externe sunt undeva pe o listă de aşteptare. Despre toate aceste probleme ne spune mai multe primarul comunei, Aurel Duţă.

Care sunt principalele componente ale bugetului local din acest an?
Bugetul aprobat de Consiliul Local este de aproximativ 52 miliarde lei vechi. Valoarea sa este destul de mică faţă de necesităţile localităţii noastre. Din cele 52 miliarde lei vechi, aproape 14 miliarde lei vechi reprezintă suma repartizată de la bugetul de stat pentru plata salariilor cadrelor didactice. De asemenea, aproximativ 15 miliarde lei vechi reprezintă investiţiile pe care dorim să le realizăm în infrastructură – lucrări de canalizare şi modernizări de drumuri.
Poiana 1Aceste lucrări sunt deja începute şi… nefinalizate, ceea ce creează un mare disconfort cetăţenilor. Veţi reuşi să finanţaţi continuarea lucrărilor?
Cu fonduri guvernamentale desfăşurăm lucrarea de canalizare finanţată în baza Ordonanţei 7. Nu am primit până acum decât un miliard de lei vechi şi mai aşteptăm diferenţa de 4,5 miliarde lei vechi, pentru a ne putea plăti, la rândul nostru, datoriile către cei care au efectuat această lucrare.
De la Consiliul Judeţean aveţi vreo speranţă?
La Consiliul Judeţean am speranţe ceva mai mari decât la Guvern şi sunt canalizate pe două direcţii – modernizarea drumurilor judeţene care trec pe teritoriul comunei noastre, dar şi posibilitatea realizării unui parteneriat pentru a obţine fonduri, obiectivele propuse de acest parteneriat fiind modernizarea drumurilor şi rezolvarea în totalitate a sistemului de alimentare şi distribuţie a apei potabile.
Aveţi în vedere şi accesarea unor fonduri externe?
Avem depuse mai multe proiecte de finanţare europeană, care sperăm să fie luate cât mai rapid în discuţie. Aceste proiecte se referă la canalizarea şi modernizarea Străzii Răgman, modernizarea Străzii Pietriş, precum şi modernizarea altor două străzi din satul Bobolia, este vorba de Podului şi Bisericii. Ştiu că drumurile din localitatea noastră arată rău. De altfel, infrastructura reprezintă o prioritate pentru noi, însă… în limita fondurilor de care vom dispune.
Poiana 2În acest moment mai sunt probleme în privinţa alimentării cu apă?
Din păcate, da. Mai sunt aproximativ 20 de gospodării care au dificultăţi în aprovizionarea cu apă, acestea fiind situate pe străzile Răgman şi Proviţei. De altfel, în acest an, ne-am mai propus să asigurăm independenţa surselor de apă şi să mai realizăm un foraj la mare adâncime, pentru o nouă sursă de apă.
Revenind la bugetul local, sunt şi alte domenii unde întâmpinaţi dificultăţi? De exemplu, salariile, asistaţii social…
Probabil că, la nivelul Primăriei, nu vor fi probleme din acest punct de vedere. În schimb, întâmpinăm deja unele probleme în asigurarea indemnizaţiilor pentru asistaţii sociali. Banii pentru aceste indemnizaţii provin din cotele defalcate din TVA pe care le primim de la bugetul de stat. Până în acest moment nu avem asigurat decât maximum 50% faţă de necesar, astfel încât, ultima dată, asistaţii sociali nu şi-au primit decât 70% din drepturi.

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *