Administratie publica

700.000 euro – suma pe care Spitalul Municipal Câmpina o va investi, anul acesta, în modernizări şi achiziţionarea de aparatură medicală

Calin TiuÎn acest an, Spitalul Municipal Câmpina primeşte un milion de lei de la bugetul local pentru lucrări de reparaţii şi modernizări, de cinci ori mai mult decât s-a alocat în 2013. La această sumă se adaugă cei aproximativ 500.000 euro obţinuţi după câştigarea procesului cu Romgermed Bucureşti, bani care au intrat în conturile spitalului la sfârşitul anului trecut. După cum ne-a declarat managerul Spitalului Municipal, dr. Călin Tiu, au fost stabilite priorităţile, atât în ceea ce priveşte lucrările propriu-zise de modernizare, cât şi în legătură cu aparatura care va fi achiziţionată. „Am avut o discuţie  cu primarul Horia Tiseanu şi viceprimarul Ion Dragomir şi am stabilit să alocăm aceste fonduri pentru rezolvarea urgenţelor mereu amânate: reparaţii şi modernizări de spaţii şi dotarea cu echipament medical performant. În momentul de faţă derulăm procedurile de achiziţie pentru aparatură medicală. Este vorba de o unitate mobilă de radiologie pentru blocul operator. Vom achiziţiona o unitate modernă, digitală, care permite chirurgului să vadă în timp real rezultatele radiografiei. Noi aveam o astfel de unitate extrem de veche, care nu mai corespunde normelor de siguranţă în exploatare. Developarea filmelor se face în radiografie şi chirurgul trebuie să aştepte până la o jumătate de oră pentru a vedea radiografia. Prin noua unitate, medicul va vedea în timp real ce se întâmplă. Un alt aparat pe care dorim să-l achiziţionăm este o linie de endoscopie digestivă, care include colonoscop şi gastroscop. În prezent, aparatura pe care o avem în acest domeniu este extrem de veche, cârpită şi reparată de nenumărate ori şi nu mai poate fi utilizată. Noua linie ne va ajuta să punem un diagnostic rapid şi precis pentru pacienţii cu boli digestive, care, din păcate, sunt destul de numeroşi. Fiecare echipament despre care am vorbit costă în jur de 100.000 euro”, a afirmat dr. Călin Tiu.

Spitalul Municipal Campina
De asemenea, se are în vedere achiziţionarea unei linii de chirurgie laparoscopică modernă. Echipamentul actual a fost cumpărat în 1998, s-au efectuat mii de intervenţii cu el, a fost reparat de mai multe ori, iar conducerea spitalului intenţionează să-l păstreze pentru efectuarea de operaţii laparoscopice simultane, în săli diferite. O linie completă de chirurgie laparoscopică se ridică, de asemenea, la aproximativ 100.000 euro.
Alte echipamente medicale trecute pe listă sunt: mese noi de operaţie pentru Ortopedie şi Ginecologie, lămpi noi, un videolaringoscop necesar pentru intubaţii şi alte tipuri de aparatură de mai mică importanţă, dar necesară în derularea actului medical. „Pe lista pe care am stabilit-o cu primarul şi viceprimarul municipiului se mai afla şi un aparat de anestezie generală, dar acesta a fost deja achiziţionat printr-o procedură de urgenţă, pentru că am avut ghinionul de a ni se strica ambele aparate în aceeaşi zi şi orice operaţie era pusă în pericol. Am achiţionat un aparat nou şi le-am reparat şi pe cele două pe care le aveam, astfel că acum avem în permanenţă aparat de anestezie generală de rezervă”, ne-a mai precizat dr. Călin Tiu.

În privinţa secţiilor care vor intra în proces de modernizare, deocamdată ţinta principală este Secţia de Chirurgie, care nu a beneficiat în ultimii ani de nici o lucrare de modernizare. În vara acestui an, aici se vor realiza lucrări de reabilitare şi igienizare, plus modernizarea saloanelor.

2 Comments

  1. marius says:

    Propun ca o suma modica sa fie utilizata pentru achizitia unor GANDACI mai de soi,la aparatura noua se cere sa schimbam si soiul gandacilor,eventual ceva din import India,Biafra,cu putin effort se gasesc

  2. ups says:

    Sună bine. Succes!

Leave A Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *