În Camera Deputaţilor s-a adoptat ieri, tacit, un proiect legislativ foarte interesant. Este vorba despre completarea Legii 215/2001 a administraţiei publice locale. Proiectul legislativ are un singur articol care prevede: „Nici o persoană nu poate îndeplini succesiv funcţia de primar, consilier local, preşedinte de consiliu judeţean sau consilier judeţean decât cel mult pentru două mandate”. Cu alte cuvinte, aleşii locali pot avea doar două mandate succesive în funcţiile menţionate mai sus.
Proiectul de lege a fost iniţiat de deputaţii PDL Cezar Preda şi Gheorghe Udrişte, iar în expunerea de motive cei doi au menţionat că au propus o astfel de prevedere considerând că „după două mandate consecutive, aleşii locali construiesc în jurul lor un sistem politic şi instituţional local în care orice competiţie electorală reală devine imposibilă şi exista situaţii concrete în care monopolul unei persoane sau al unui grup de persoane asupra resurselor unei comunităţi a dus la acuzaţiile de nepotism, conflict de interese sau corupţie”.
În mod cert, acest proiect legislativ va genera multe discuţii. Deocamdată, a fost aprobat doar de Camera Deputaţilor (tacit, adică fără supunere la vot, ci în urma expirării termenului în care trebuia dezbătut şi votat), dar Senatul este cameră decizională. Abia după ce trece de Senat, dacă trece, va intra în vigoare această modificare a Legii 215.
Sunt voci care susţin că proiectul nu va trece de Senat din cauza presiunilor din teritoriu. Alte voci care spun că doar aşa se va face curăţenie printre aleşii locali şi se va putea schimba actuala generaţie de politicieni. Pe de altă parte, sunt aleşi locali care spun că ar fi de acord cu o astfel de prevedere, dar doar în cazul în care ea se va aplica şi pentru parlamentari. Vor fi discuţii multe, în mod cert.
Dacă proiectul legislativ va fi aprobat, va fi valabil de acum înainte şi nu retroactiv. Dacă ar fi fost retroactiv, atunci în Câmpina ar fi creat emoţii mari. Primarul, viceprimarul şi mai bine de două treimi dintre consilierii locali n-ar mai fi putut candida pentru un nou mandat…
Articolul este la obiect si binevenit.Ca atare o sa-mi exprim punctul meu de vedere vis a vis de cele prezentate.Se justifica motivele propunerii legislative dar cu unele amendamente.De ex.:pentru primar,fie independent sau facand parte dintr-un partid daca este bun gospodar si apreciat de catre alegatori sa nu fie limitata legislatura atata timp cat este dorit de majoritate.Altfel sta problema in cazul celorlalte categorii:consilieri locali si judeteni,presedintele C.J.,inclusiv parlamentari.In cazul acestora,initiatorii au explicat corect motivele,pe care le impartasesc si eu.In plus accentuez cu plafonarea care intervine fara comentarii cat si crearea iluziei ca sunt persoane de neanlocuit.Cu siguranta vor fi multe discutii pe aceasta tema.Ar trebui limitat si numarul parlamentarilor.Sunt exagerat de multi…